De Standaard

Hoe zwaar wordt de klap?

-

Momenteel tellen de Vlaamse socialiste­n 23 burgemeest­ers. Hoeveel houdt de partij er eind dit jaar over? De blik blijft vooral gericht op vijf steden. Rudy Coddens (Gent) en Mohamed Ridouani (Leuven) zorgen hopelijk voor een gesmeerde generatiew­issel. Over de kansen van Renaat Landuyt (Brugge), Hans Bonte (Vilvoorde) en zelfs Johan Vande Lanotte (Oostende) voor een nieuwe termijn bestaat minder zekerheid. De oude boegbeelde­n zijn uitgewoond.

Wie weet, groeit Jinnih Beels uit tot

de verrassing. De voormalige politiecom­missaris rijdt in Antwerpen een stevig parcours, zeker gezien haar geringe ervaring. Haar frisse verschijni­ng contrastee­rt met de eerder koele en beredeneer­de aanpak van burgmeeste­r Bart De Wever, die nauwelijks een manier vond om haar in de hoek te duwen. De toegankeli­jke Beels kan het nieuwe elan van de partij verzinnebe­elden. Ze slaagt erin de dialoog met de modale kiezer aan te vatten, iets waar de partij lang niet meer in geslaagd was.

Of het genoeg zal zijn om het gevecht met Groen om het linkse marktleide­rschap te beslechten, wordt twijfelach­tig. Morgen kleurt de Vlaamse kaart rood. Bij een slecht resultaat komt de positie van John Crombez onder druk. Maar het lijkt ondenkbaar dat de voorzitter nog voor de federale en regionale verkiezing­en van mei zal opstappen. Net als andere sociaaldem­ocraten in WestEuropa worstelt de partij met een existentië­le crisis. Daar verandert een voorzitter­swissel niets aan.

(bbr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium