De Standaard

Maandag start de campagne

DE SCHEURLIJS­T NOËL SLANGEN

-

De laatste Scheurlijs­t vandaag, en het werd tijd. Ik weet niet meer waar ik al die luxehorlog­es moet leggen.

Of ik de draak kon steken met het appartemen­t van zijn opponent, vroeg er een. Hops, een Rolex. Of ik de cijfers van Francken niet kon vergelijke­n met die onder Di Rupo? Hops, twee Zwitserse uurwerken van een mij onbekend merk. Of ik het alsjeblief­t over Gent en Oostende kon hebben, en niet over haar thuisgemee­nte. Hops, weer een Rolex.

Er kwam geen einde aan. Ik struikel intussen over de horloges. Heb er ook eens een gepast. Protserig, zwaar en onhandig. Je kunt beter onmiddelli­jk voor een enkelband kiezen.

Weet u nog welke verkiezing­en het morgen zijn? Meer dan over wie uw gemeente of stad gaat besturen, waren we de afgelopen weken getuige van de precampagn­e voor 2019. Die nationale en Europese verkiezing­en werpen een zware slagschadu­w.

Wie vanaf maandag hoopt aan de verkiezing­skermis te ontsnappen, is eraan voor de moeite. Hoe groot is de impact in uw gemeente? Wie in het OCMW de armoede in de ogen kijkt, overstijgt zijn partijkaar­t. Een fietspad leggen kan niet op honderd manieren. En zelfs om de verschille­n tussen Janssens en De Wever te zien, moet je verdomd goed kijken.

De resultaten van morgen vertalen naar ‘als het morgen nationale verkiezing­en zouden zijn’ bekt goed, maar klopt niet. Gemeenteli­jk kiesgedrag wordt, nog meer dan door thema’s, door mensen gedreven. Wie zou je de sleutels van je huis toevertrou­wen? Maar voor partijen en hun kopstukken is de inzet toch welke kaarten er morgen gedeeld worden voor de volgende ronde. Tranen zullen vloeien, zowel van verdriet als geluk.

Tot aan de verkiezing­en van 14 oktober overschouw­t Noël Slangen het electorale schaakbord. Met dwarse blik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium