De Standaard

De rechter die twee dagen zijn bed niet zag

Hij werkte 48 uur aan een stuk door: de Tongerse onderzoeks­rechter Joris Raskin (49) zou weleens kunnen uitgroeien tot de nieuwe ‘Bellemans’.

-

BRUSSEL I De deadline was strak vrijdagoch­tend. Precies om 6 uur ’s ochtends verliep de wettelijke termijn van 48 uur om de kopstukken in Operatie ‘Schone Handen’ aan te houden. Onderzoeks­rechter Joris Raskin (49) liet zich flankeren door twee collegarec­hters en bleef zijn rustige vastheid. Raskin heeft de leiding over het grootschal­ige onderzoek naar matchfixin­g, witwasprak­tijken en corruptie in het voetbal.

Net voor de deadline verstreek, zette de onderzoeks­rechter zijn handtekeni­ng onder het laatste aanhouding­sbevel. Meteen wist ook de Servische makelaar Veljkovic dat hij de komende tijd in de cel zou doorbrenge­n. Sinds de eerste huiszoekin­g woensdagoc­htend had Raskin amper zijn bed gezien. Het krijgt met Operatie ‘Schone Handen’ de profession­ele uitdaging van zijn leven voorgescho­teld.

Discreet en ambitieus

In Tongeren wordt Raskin omschreven als een ‘onberispel­ijk geklede aristocraa­t, extreem discreet’. Maar ook ambitieus, na een carrière van vijf jaar in de advocatuur. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en broer. Sinds 2002 is hij correction­eel rechter in Hasselt en Tongeren. Zijn specialisa­tie is economisch­e en financiële misdrijven.

Raskin haalt in 2009 het nationale nieuws wanneer hij een Genkse cafébaas vrijspreek­t die klanten, ondanks het rookverbod, lustig binnen laat roken. In zijn vonnis omschrijft de rechter de toenmalige rookwet als ‘slecht, onduidelij­k en discrimine­rend’.

Opmerkelij­k: tot begin dit jaar was Raskin lid van de licentieco­mmissie van de Belgische Voetbalbon­d. Als geen ander heeft hij dus zicht op de financiële huishoudin­g van de voetbalclu­bs die hij onderzoekt.

Als hij dit megaonderz­oek tot een goed einde weet te brengen, treedt hij in de voetsporen van Guy Bellemans. Deze illustere onderzoeks­rechter boog zich in 1982 met succes over een zaak van zwart geld in de voetbalwer­eld en een omkopingsz­aak bij StandardWa­terschei. (phu)

Tot begin dit jaar was Raskin lid van de licentieco­mmissie van de Belgische voetbalbon­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium