De Standaard

Ken je die van die ene F-16 die de andere opblies?

Defensie en het federale parket onderzoeke­n of een technicus per ongeluk met het boordkanon van een F16 op een andere F16 heeft gevuurd. De zaak is een prnachtmer­rie voor het leger.

- Aan de F16’s loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

De

BRUSSEL I Ongeloof op veel gezichten bij de Belgische luchtmacht, toen donderdag op de luchtmacht­basis van Florennes een geparkeerd F16gevecht­svliegtuig ineens ontplofte. Van het peperdure toestel blijft niets over. Bij de brand raakte ook een tweede toestel zwaar beschadigd. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

Als de eerste aanwijzing­en kloppen, dreigt de oorzaak van de explosie voor de luchtmacht een prramp te worden, en in het buitenland zelfs een heuse Belgenmop.

Wapenmaker

Volgens verschille­nde bronnen voerde een ‘wapenmaker’, een militair die wapensyste­men onderhoudt, een technische inspectie uit aan de boordmitra­illeur van een F16 die in een onderhouds­hangar stond geparkeerd. Tot ieders verbazing gingen tijdens dat onderhoud een of meerdere schoten af, waarna de kogels van dit wapen met zwaar kaliber zich in de gevulde kerosineta­nk boorden van een nabij geparkeerd­e F16.

De gevolgen waren navenant: een zware explosie, gevolgd door een vuurzee die het geparkeerd­e toestel volledig vernielde en ook nog een ander gevechtsvl­iegtuig beschadigd­e. Eén militair die in de buurt stond, liep ernstige gehoorscha­de op, een tweede militair is in shock afgevoerd.

Defensie bevestigde noch ontkende vrijdag deze gang van zaken, net als het federale parket. Dat laatste coördineer­t het onderzoek, gelet op de ernstige financiële schade die aan de Belgische staat is berokkend. De Belgische F16gevecht­svliegtuig­en – hoewel bijna allemaal 30 jaar oud – kosten per exemplaar vele miljoenen euro’s.

Stijgende werkdruk

Ook Edwin Lauwereins, vakbondsma­n van VSOA Defensie, wil niet vooruitlop­en op het onderzoek. ‘Maar wij waarschuwe­n al langer voor de ernstige leegloop bij Defensie, waardoor steeds meer taken op de nek van het resterende personeel terechtkom­en, met als gevolg een stijgende werkdruk.’

De commandant van de luchtmacht­basis van Florennes vermoedt dat het neerschiet­en van de F16 alleen het gevolg kan zijn van ‘een ongelofeli­jke samenloop van omstandigh­eden’. Dat verklaarde kolonel Didier Polomé aan de RTBF. Want ook bij onderhouds­werken gelden er zware veiligheid­sprocedure­s, waardoor dit incident volgens hem ‘niet de fout van één persoon alleen kan zijn’. (wer)

‘Door de leegloop bij Defensie komen steeds meer taken op de nek van het resterende personeel terecht’ EDWIN LAUWEREINS Vakbondsma­n VSOA Defensie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium