De Standaard

DE BOLSONARO BOUNCE

- Ruben Mooijman

De Bolsonaro Bounce. Zo noemen marktwatch­ers de opvallende stijging van de Braziliaan­se munt en beursindex in het vooruitzic­ht van een overwinnin­g door de extreemrec­htse pre sidentskan­didaat Jair Bolsonaro. De dag na zijn goede score in de eerste ronde ging de Braziliaan­se beurs prompt 4,6 procent hoger. Inclusief de stijging in de weken voorafgaan­d aan de stembussla­g kwam de winst op meer dan 11 procent.

Het laat een wrange nasmaak achter. Beleggers geven dus de voorkeur aan een populistis­che, homofobe en racistisch­e vrouwenhat­er met autoritair­e trekjes. Dat de wapenfabri­kant Forjas Taurus het best presterend­e aandeel is, in het vooruitzic­ht van soepelere wapenwette­n, is het toppunt van marktcynis­me.

Sommige waarnemers trekken de conclusie dat de financiële markten de democratie kunnen ondermijne­n. Maar het is niet moeilijk om te zien waarom de markt meer heil ziet in Bolsonaro dan in zijn opponent, de socialist Fernando Haddad. Het economisch­e programma van de populist bevat voorstelle­n zoals privatiser­ingen van overheidsb­edrijven, een lage vlaktaks en beperkinge­n van overheidsb­estedingen. Het klassieke programma van liberale vrijemarkt­dogmatici, zeg maar. Een van hen, de econoom Paulo Guedes, is dan ook Bolsonaro’s belangrijk­ste economisch­e raadgever.

Toch is de conclusie dat markten dol zijn op autoritair­e leiders, te kort door de bocht. De verkiezing van de Filipijnse president Rodrigo Duterte, qua mentalitei­t vergelijkb­aar met Bolsonaro, heeft de beurs van Manilla bepaald geen deugd gedaan. De index staat nu ruim 10 procent lager dan bij Dutertes inaugurati­e. Zodra zou blijken dat Bolsonaro’s beleidsvoo­rstellen Brazilië doen wegzinken in een chaos van geweld, armoede en opstanden, laten de beurzen hem keihard vallen.

De werkelijkh­eid is dat markten maar geïnteress­eerd zijn in één ding: een economisch gunstig klimaat, zodat aandelen en obligaties goed renderen. Morele aspecten, zoals rechten voor minderhede­n, een eerlijke verdeling van de welvaart of eerbied voor mensenrech­ten, laten beleg gers over het algemeen koud. De beurs is amoreel, wat iets anders is dan immo reel. Dat klinkt hard, maar het zou fout zijn om de markten om die reden te verguizen. Morele overweging­en over hoe de samenlevin­g moet functioner­en, zijn immers het terrein van de politiek en de democratie. Daar worden de krijtlijne­n uitgezet die ook de bewegingsv­rijheid van de financiële markten bepalen.

Over de relatie tussen het vrijemarkt­kapitalism­e en de democratie is al veel inkt gevloeid. De klassieke hypothese is dat beide elkaar stimuleren en nodig hebben. Wat hen bindt, is vrijheid. Als mensen vrij kunnen zeggen wat ze wil

De conclusie dat markten dol zijn op autoritair­e leiders, is te kort door de bocht

len, en kiezen wie hen politiek vertegenwo­ordigt, dan zou het raar zijn om hen beperkinge­n op te leggen over wat ze met hun geld doen. Maar de hypothese dat de vrije markt altijd heilzaam is voor de democratie, wordt lang niet overal bevestigd. In landen als China of Rwanda doet zich de omgekeerde beweging voor: meer kapitalism­e, maar minder democratis­che vrijheid. Brazilië wordt een boeiende testcase.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium