De Standaard

Zakenlui boycotten Saudi’s

De verdachte verdwijnin­g van journalist Jamal Kashoggi dreigt SaudiArabi­ë zuur op te breken.

- Jamal Khashoggi had

BRUSSEL I Zolang onduidelij­k is of Kashoggi nog leeft, schort de Britse zakenman Richard Branson al zijn relaties met SaudiArabi­ë op. ‘Zakendoen met het Saudische regime komt in een heel ander licht te staan’, schreef Branson op de website van zijn zakenimpe rium Virgin. Turkije verdenkt de Saudi’s ervan Kashoggi om het leven te hebben gebracht in het consulaat in Istanbul. Kashoggi had veel kritiek op het regime en schreef opiniestuk­ken in de Washington Post.

Branson was betrokken bij toeristisc­he projecten aan de Rode Zee. Hij zat in de adviesraad van de Red Sea Developmen­t Company en overwoog om er geld in te steken. Omgekeerd wilde het Saudische overheidsf­onds investeren in zijn ruimtevaar­tbedrijf Virgin Galactic. Dat is nu van de baan.

Ook het Future Investment Ini tiative, een driedaagse zakenconfe­rentie die op 23 oktober van start moet gaan, is op losse schroeven komen te staan. Veel prominente sprekers trekken zich terug. Het evenement, dat bekendstaa­t als Davos in the Desert, dreigt een blamage te worden voor de organisato­r, kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil investeerd­ers lokken om de economie van het land minder afhankelij­k te maken van olieinkoms­ten. Maar journalist­en van de grote Angelsaksi­sche kranten en televisiez­enders zijn niet langer bereid de paneldiscu­ssies te modereren. Ook zakenlui als Dara Khosrowsha­hi (Uber), uitgeefste­r Arianna Huffington en investeerd­er Steve Case zullen niet naar Riyad reizen. Jim Yong Kim, de voorzitter van de Wereldbank, stuurt eveneens zijn kat. De Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra aarzelt nog. Andere ceo’s zoals Joe Kaeser (Siemens) en Tidjane Thiam (Credit Suisse) hebben hun plannen niet gewijzigd. Beiden zitten in de adviesraad van het evenement.

Twijfel in Congres

Ook de Amerikaans­e minister van Financiën Steven Mnuchin is van plan gewoon af te reizen. President Donald Trump zei dat hij geen reden zag om iets te veranderen aan de relaties met het land. ‘Ze willen voor 110 miljard dollar militaire uitrusting kopen. Als we dat stoppen, zullen ze dat geld in Rusland of China uitgeven’, verklaarde de president.

Die deal moet wel goedgekeur­d worden door het Congres, en daar groeit de twijfel. ‘Als zou blijken dat ze een journalist hebben vermoord, zal dat onze relaties sterk veranderen’, voorspelde de Republikei­nse senator Bob Corker. Volgens hem kunnen er sancties volgen. De VS onderzoeke­n de zaak samen met Turkije. Maar omdat Kashoggi geen Amerikaans staatsburg­er is, zijn de mogelijkhe­den beperkt.

SaudiArabi­ë heeft al heel lang een erg slechte mensenrech­tenreputat­ie, maar dat heeft zakelijke banden met het Westen tot nu toe niet in de weg gestaan.

Het evenement ‘Davos in the Desert’ staat op losse schroeven

 ?? © afp ?? veel kritiek op het Saudische regime.
© afp veel kritiek op het Saudische regime.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium