De Standaard

De Zonnewijze­r {Antwerpen}

-

Toen Henry Van de Velde in 1939 het Belgisch paviljoen mocht ontwerpen voor de Wereldexpo van New York, liet hij zich assisteren door twee beloftevol­le gozers: Victor Bourgeois en Léon Stynen.

De wolkenkrab­bers imponeerde­n Stynen dermate dat hij zich nadien ging toeleggen op torens en hoe ze met zorg in een stad in te passen. De eerste die hij realiseerd­e, was de Albertbuil­ding in KesselLo, halverwege de jaren 50. Hoogbouw leende zich uitstekend voor sociale huisvestin­g, vond hij. Momenteel dreigt de sloop voor dat gebouw.

Een andere invloed die zich na de oorlog verder doorzette, was die van Le Corbusier. De twee zagen elkaar sporadisch. Stynen bezocht in India zijn nieuwe stad Chandigarh en bezorgde hem nadien zijn fotoreeks. Die invloed werd overduidel­ijk in De Singel, met zijn muurperfor­aties en zijn ligging rond een waterparti­j.

In De Zonnewijze­r kwamen de interesse voor hoogbouw en Le Corbusier samen. Het was eens te meer een samenwerki­ng met tabaksfabr­ikant Vander Elst (zie 2). Voor de oorlog ontwierp Stynen voor hem een reeks winkelinte­rieurs. Na de oorlog stemde hij bij gebrek aan werk uitzonderl­ijk in met een villa in regionale stijl. Maar De Zonnewijze­r was weer op en top modernisme. In dit geval was Stynen zelf projectont­wikkelaar.

‘Verfijnd brutalisme’, noemt het boek Léon Stynen, a life of architectu­re dit project. Het wordt geroemd als een van de innoverend­ste appartemen­tsgebouwen van de jaren 50 in België. In het gebouw zijn functies als winkels, appartemen­ten en kantoren gemengd. Het bureau van Stynen, nog maar eens aan uitbreidin­g toe, nam er zelf zijn intrek.

Voor De Zonnewijze­r maakte Stynen een ingenieuze indeling met appartemen­ten en duplexen. Er werden gedetaille­erde studies gemaakt om de lichtinval en de schaduw te berekenen. In de inrichting is het kleurenpal­et van Le Corbusier gebruikt.

 ?? © Filip Dujardin ?? Innoverend­e hoogbouw uit de jaren 50.
© Filip Dujardin Innoverend­e hoogbouw uit de jaren 50.
 ?? © Filip Dujardin ?? De halfronde balkons brengen ritme aan.
© Filip Dujardin De halfronde balkons brengen ritme aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium