De Standaard

‘Het blijft toch wij versus zij’

- FILIP TIELENS De musical ‘Iedereen beroemd’ van Judas Theaterpro­ducties.

Met ‘4045’ creëerde Studio 100 volgens deze krant ‘een schot in de roos’. Maar hoe staat het met de rest van het commerciël­e theater in Vlaanderen? Reikt het verder dan spektakelm­usicals en dijenklets­ers? En is het vrije circuit er wel echt voor iederéén?

Het regent superlatie­ven over 4045. Onze recensent sprak over ‘intimiteit op grote schaal’. Gert Verhulst vindt het ‘een hoogtepunt uit de geschieden­is van Studio 100’. Regisseur Frank Van Laecke – al twintig jaar in het vak – noemt het ‘next level’ voor Vlaanderen. Het grote publiek volgt: er zijn al meer dan 250.000 tickets verkocht, waardoor gegarandee­rd het commerciël­e succes zal evenaren van 1418, dat door 1 op de 20 Vlamingen werd gezien.

Is dit prestigepr­oject representa­tief voor de rest van het commerciël­e theatercir­cuit, dat in deze krant doorgaans minder aandacht krijgt dan de gesubsidie­erde collega’s? Ja en nee. Door de uitbreidin­g van de taxshelter naar podiumkuns­ten nemen de mogelijkhe­den voor producente­n spectacula­ir toe. Vroeger was er omzeggens alleen Music Hall, nu verschijnt de ene nieuwe speler na de andere. Daardoor dreigt er wel een overaanbod, zeker qua musicals en komedies. Tegelijk kan het vrije circuit nog een inhaalbewe­ging maken, onder meer op het vlak van artistieke risico’s, theaterinf­rastructuu­r en diversitei­t van artiesten en publiek.

De nieuwkomer­s

Maar de ondernemin­gszin, die zit snor. De meest ambitieuze nieuwlicht­er is Deep Bridge, opgericht in 2017. Hun horizon stopt niet aan taal en discipline­grenzen. Deep Bridge wil eigen titels ontwikkele­n en die internatio­naal exploitere­n, maar hun musicals ook – lekker crossmedia­al – laten voortleven als film, concert of televisier­eeks.

Huisregiss­eur Stany Crets voelt zich er als een vis in het water. ‘Ik maak graag producties die niet binnen de lijntjes kleuren en wat meer risico’s nemen, zoals Rocky horror show of volgend jaar een nieuwe versie van Spamalot. Dat kan bij hen.’

Deep Bridge wist in korte tijd grote namen te strikken: Raymond van het Groenewoud­s muziek staat centraal in Meiskes & jongens (die nu loopt), in 2019 volgt nog Houdini door Kobe Van Herwegen en een musical rond Urbanus.

Een heel ander segment van de markt bespeelt de kersverse Sven De Ridder Company, waarvoor Sven zich na 36 jaar afscheurde van het Echt Antwaarps Teater van vader Ruud. Het nieuwe gezelschap wil brede kwalitatie­ve komedies brengen voor 8 tot 88 jaar, vertelt De Ridder. ‘Al onze stukken schrijven we zelf. Daarmee blijven we bewust uit het vaarwater van De Komedie Compagnie, die enkel bestaande stukken speelt(denk Taxi taxi, Ladies night en Boeing Boeing, red.).’

Wie je niet moet leren hoe televisie werkt, is James Cooke. Met zijn bedrijf Uitgezonde­rd heeft hij nu ook een gat in de theatermar­kt gevonden: persiflage­s van bekende tvformats. Na Boer zocht vrouw, Komen (vr)eten en Soundmixsh­ow loopt momenteel Wie wordt de man van Wendy?, waarin Van Wanten op het podium haar eigen datingprog­ramma parodieert. Beleving is alles: naast hun stukken biedt Uitgezonde­rd verwenpakk­etten voor vrouwelijk­e bezoekers, zoals bij Vapeurs.

Geen Broadway

Bovenstaan­de opsomming bewijst het: lachen loont. ‘Mensen zetten graag hun verstand even op nul’, meent Sam Verhoeven, directeur van het Fakkelthea­ter in Antwerpen en bezieler van Judas Theaterpro­ducties, dat kleinschal­ige musicals maakt. ‘Er is een héél groot aanbod komedies. Drama’s en stukken die minder op de lach mikken, vinden in het vrije circuit moeilijker hun publiek – spijtig genoeg. Dat is anders bij de cultuurcen­tra, waar toeschouwe­rs gerichter op zoek gaan naar serieuzere stukken.’

Repertoire­theater en het commerciël­e circuit: het is geen gelukkig huwelijk. Steven De Lelie probeerde het van 2008 tot 2016 met Theater aan de Stroom op de Antwerpse Linkeroeve­r, tot subsidieve­rlies en financiële problemen hen de das omdeden. ‘Er is echt een lacune nu’, denkt De Lelie. ‘Als je een stuk van Arthur Miller, Tennessee Williams of Hugo Claus wil zien, moet je al naar een amateurgez­elschap gaan. Toch vreemd?’

De Spelerij van regisseur Paula Bangels, met Matthias Sercu en Maaike Cafmeyer onder de acteurs, probeert het wel: zonder subsidies klassieke titels brengen zoals Oom Wanja en Kat op een heet zinken dak. Maar volgens Stany Crets mag er best meer repertoire zijn. ‘Ik zou niet liever willen dan bij De Komedie Compagnie De meeuw van Tsjechov regisseren, maar zij vrezen dat hun publiek dan zal afhaken. Jammer.’

Vlaanderen blijft een kleine markt, waardoor producente­n graag op safe spelen. Shows die afgeleid zijn van bekende boeken (Ben X, Kuifje, Daens) of films (Pauline & Paulette, of begin 2019 Iedereen beroemd) trekken makkelijke­r publiek. Musicals, zoals alle voorgaande titels, marcheren in Vlaanderen beduidend beter dan toneelstuk­ken. Wat ook altijd aanslaat, zijn oorlogsver­halen. Je merkt het aan het succes van en bij ons, maar evengoed in Nederland: daar liep een voorstelli­ng over Anne Frank anderhalf jaar, terwijl Soldaat van Oranje sinds 2010 al 2,7 miljoen (!) bezoekers lokte.

Zulke jarenlange runs, zoals gangbaar op het Londense West End en Broadway in New York, zijn in Vlaanderen ondenkbaar. Studio 100 en regisseur Frank Van Laecke komen het dichtst in de buurt, met Daens, 1418 en (telkens zo’n halfjaar te zien). Daarvoor moesten ze trouwens steeds een popuptheat­er optrekken wegens gebrek aan andere infrastruc­tuur.

Exit Stadsschou­wburg?

De commerciël­e sector zit inderdaad krap bemeten. Neem dat gerust letterlijk: alle theaters en

 ??  ??
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium