De Standaard

Een beklemmend idee

- DOMINIQUE DECKMYN

Chinese fabrikante­n verstoppen op grote schaal spionagech­ips in onze computerse­rvers! Of toch niet? Een week na het sensatione­le verhaal van Bloomberg weten we eigenlijk maar één ding zeker: hoe het ook zit, erg veel kunnen we er niet aan doen. We zijn overgeleve­rd aan de goede wil of de willekeur van de mensen, ver weg, die onze goedkope wonderspul­len in elkaar schroeven. Dat gevoel blijft nog wel even hangen.

Terwijl iedereen tevergeefs zat te wachten op tastbaar bewijs – waar was die chip dan? – werden de voorbije dagen geleidelij­k gaatjes geboord in het verhaal van de twee Bloomberg journalist­en. Al meteen was er die hef tige ontkenning door Apple en Amazon, en alle andere genoemde organisati­es. Geen beleefde, formele ‘ontken ning’ die je op vijf manieren kunt

lezen. Nee, Apple wilde er geen enkele twijfel over laten bestaan: niets, maar dan ook niets van dit alles is gebeurd. Maar hoe kan dat dan, als Bloomberg zegt te beschikken over zeventien bronnen – weliswaar anonieme?

De journalist­en hebben zeker profession­ele fouten gemaakt. Minstens een van de geraadplee­gde experts zegt dat zijn citaten uit de context zijn getrokken en dat zijn interviewe­rs de materie technisch duidelijk niet goed beheersten. En als ze de chip niet in handen hebben, wat staat er dan op de ‘foto’ bij hun verhaal?

Dus … zitten Apple en Amazon mee in het ‘complot’ om ons in het duister te houden over de Chinese chips? Of werd Bloomberg zelf het slachtoffe­r van een ander complot – voerden hun zeventien ‘bronnen’ een toneeltje op, bedoeld om, in volle handelsoor­log, de

economisch­e belangen van China te schaden? Wie niet graag zijn toevlucht zoekt tot ingewikkel­de samenzweri­ngen, begint inmiddels te vermoeden dat de waarheid ergens in het modde rige midden ligt. Misschien meenden de journalist­en ten onrechte een groot verband te zien tussen een aantal ech te, maar niet rechtstree­ks aan elkaar gelinkte incidenten. Apple suggereerd­e dat eigenlijk al in zijn eerste reactie: het bedrijf zegt dat het in 2016 ooit één server van het bewuste merk (Supermicro) ontdekte met daarop kwaadaardi­ge software (geen chip!). Er zijn zeker ook andere gevallen geweest waar malware – afkomstig van China en elders – op servers is terechtgek­omen. En wellicht is er ooit ergens een verdachte chip gevonden – bedoeld voor industriël­e spionage, of iets anders.

Maar het blijft een beklemmend idee. De afgelopen twee jaar zijn we ons steeds meer zorgen beginnen te maken over de grote Amerikaans­e internetbe­drijven en wat die allemaal over ons weten. Misschien beseften veel mensen pas deze week wie er minstens evenveel macht over ons heeft, toch minstens potentieel: de naamloze fabrikante­n van zoveel spullen om ons heen. Ook spullen waar een Europees of Amerikaans merk op kleeft. Al zegt de stem van de rede ons tegelijk ook dat die Chinese (en andere) fabrikante­n er vooral belang bij hebben dat hun klanten in Europa en de VS tevreden zijn.

Facebook koos er net deze week uit om het er dan toch maar op te wagen: het lanceerde de Facebook Portal, zijn variant van een slimme luidspreke­r. Een toestel dat is uitgerust met een microfoon en een camera, en waar de merknaam ‘Facebook’ op staat. Gaat u zoiets in uw woonkamer zetten? Ik dacht het niet – en alleen al om die reden wordt dit product kansloos geacht. Ook al heeft Facebook eraan gedacht om een klepje te voorzien om die camera af te sluiten. Opvallend: de dag nadien kondigde Google een gelijkaard­ig toestel aan, de Google Home Hub. Enige echte verschil: de Google Home Hub heeft geen camera. En dat zou voor de commerciël­e kansen van dat apparaat een groot verschil kunnen maken. Dat is toch wel een interessan­te vaststelli­ng in 2018: dat een toestel géén camera heeft, kan een verkooparg­ument zijn. Terwijl het nog steeds een toestel is met een microfoon en een open internetve­rbinding, natuurlijk. En dat is je smartphone tenslotte ook. Of hij nu uit China komt of niet.

Nu is het al een verkooparg­ument dat een toestel géén camera heeft

 ?? © getty images ?? Dankzij de spionagech­ip wordt China nummer één: Walter Grootaers zong het in 1980 al. Of toch bijna.
© getty images Dankzij de spionagech­ip wordt China nummer één: Walter Grootaers zong het in 1980 al. Of toch bijna.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium