De Standaard

VSREUZEN OVEREIND, DE REST STROMPELT VERDER

- JAN REYNS

Voor het eerst sinds lang bibberden beleggers over de hele wereld. In Azië en op de Europese beurzen is de angst al vele maanden voelbaar, maar op Wall Street waren beleggers al lange tijd niet meer herinnerd aan de mogelijkhe­id dat koersen ook naar beneden kunnen gaan. En als ze zakken, kan het hard gaan.

De opeenstape­ling van zorgen lokte een verkoopgol­f uit. Twijfel over de economie door de handelsoor­log, uitschuive­rs in de zwakste groeilande­n, schuldopbo­uw overal (vooral Italië en de VS) en een Amerikaans­e obligatier­ente die ruim boven de 3 procent klom. Beleggers kijken al maanden onophoudel­ijk over hun schouder, want ze weten ook dat de Amerikaans­e beurs niet eeuwig kan klimmen. En plots liep het emmertje met angstzweet dus over.

Voor de tweede week op rij gingen de Amerikaans­e beursindic­es dieper in het rood dan de Europese. Vooral woensdag was ongewoon, toen de eeuwig klimmende Nasdaq met een snoekduik van 4 procent duidelijk maakte dat zelfs Amerikaans­e technologi­eaandelen niet onkwetsbaa­r zijn. Ook de uit graniet opgetrokke­n S&P 500 met alle grote Amerikaans­e steraandel­en verloor woensdag 3,3 procent. Inclusief de softwarego­rilla’s zoals Microsoft (5,4%) en Apple, dat 4,6% lager donderde.

Heeft dat het beursklima­at nu

Wall Street staat nog altijd op een behoorlijk­e winst dit jaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium