De Standaard

Lukaku nekt stugge Zwitsers

De Rode Duivels hebben hun tweede wedstrijd in de Nations League gewonnen. Romelu Lukaku bezorgde België een 21 zege tegen Zwitserlan­d.

- RAF HERMANS

BRUSSEL I Eindelijk ging het nog eens echt over voetbal, vrijdagavo­nd in het Koning Boudewijns­tadion. De Rode Duivels ontvingen Zwitserlan­d in de strijd om de leiderspla­ats in hun poule van de Nations League. Om het verschil te maken werd vooraf – uiteraard – gekeken naar Eden Hazard, die eerder op de dag verkozen werd tot Speler van de Maand in de Premier League. Bovendien stond de natuurlijk­e leider van de ploeg paraat: voor de eerste keer in bijna zeven jaar speelde Vincent Kompany nog eens acht interlands op een rij.

Niet dat het een rimpelloze aanloop werd naar het treffen met de Zwitsers. Voor de aftrap meldde het Franse L’Équipe dat T2 Thierry Henry een akkoord heeft met Monaco. De voormalige topspits zou er maandag voorgestel­d worden als nieuwe hoofdcoach.

Moeilijke eerste helft

Toeval of niet, op het veld zorgde Monacospel­er Youri Tielemans – in afwezighei­d van Kevin De Bruyne en Mousa Dembélé naast Axel Witsel op het middenveld – voor het eerste gevaar met een schot net naast. De Zwitsers reageerden via Seferovic, maar Vermaelen stond in de weg. De wedstrijd bleef in evenwicht en het was wachten op grote kansen. De Zwitserse doelman Yann Sommer werd pas met het halfuur in zicht op de proef gesteld door Yannick Carrasco, de bedrijvigs­te der Belgen. Het laatste noemenswaa­rdige wapenfeit was een schot van Dries Mertens na leuk samenspel met Hazard, maar de was de matchwinna­ar met twee goals. bal strandde in de handen van Sommer.

Met dezelfde 22 actoren op het veld trok de tweede helft zich een klein kwartier later opnieuw langzaam op gang. Hazard speelde Mertens na zeven minuten heerlijk vrij, maar diens controle was minder en de kans was verkeken. Na een waarschuwi­ng van de Zwitsers slaagden de Belgen er rond het uur dan toch in om het Zwitsers blok te ontregelen. Na een mooie combinatie over Hazard, Mertens en Meunier belandde de bal bij de vrijstaand­e Lukaku. Zijn schot was niet geweldig, maar Sommer zag het leer wel onder zijn arm in doel schuiven: 10. Het gaf de spits blijkbaar vertrouwen, kort daarna knalde hij naast. Ook Mertens en Hazard gingen hun kans, zonder succes.

Venijn in de staart

De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic greep in en net wanneer Martinez dat ook wilde doen, sloeg het noodlot toe voor Vermaelen. De verdediger greep naar de hamstrings en verliet met het gezicht op onweer het veld. Nacer Chadli stond klaar, maar het was Dedryck Boyata die noodgedwon­gen moest invallen. De verdedigin­g was duidelijk gedesoriën­teerd, invaller Gavranovic kon na een vrije trap te makkelijk binnentikk­en.

Na de 11 mocht Chadli toch invallen en hij schotelde Lukaku al snel een mooie kans voor, maar de spits mikte hoog over. Daarvoor buffelde Kompany van dichtbij over, maar de Belgen konden alsnog een late zege afdwingen. Lukaku zette een ééntwee op met Mertens en liet Sommer van dichtbij kansloos. De topschutte­r aller tijden van de Rode Duivels bezorgde met zijn 45ste doelpunt in het shirt van de nationale ploeg de 21 zege. België pakt zo zes op zes in de Nations League.

 ?? © belga ?? Romelu Lukaku
© belga Romelu Lukaku

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium