De Standaard

Britse prinses Eugenie trouwt groter en chiquer dan Harry en Meghan

-

In dezelfde St. George’s Chapel in Windsor als waar in mei haar neef prins Harry trouwde, stond gisteren de Britse prinses Eugenie (28) voor het altaar. De jongste dochter van prins Andrew en zijn ex Sarah Ferguson trouwde met barman Jack Brooksbank (32). Kregen daarvoor een uitnodigin­g: topmodelle­n Kate Moss, Cindy Crawford en Cara Delevingne, artiesten Ed Sheeran, Elton John en Ellie Goulding en de Clooneys en Beckhams. De dochter van Robbie Williams was bruidsmeis­je, net als prinses Charlotte, het dochtertje van William en Kate. Haar grote broer George mocht de ringen dragen. Andrea Bocelli zong.

Het lijstje gasten is nog indrukwekk­ender dan dat van Harry en Meghan Markle. De kleindocht­er van Queen Elizabeth II vroeg dan ook een pak meer volk: 850 gasten waren uitgenodig­d, 250 meer dan bij Harry en Meghan.

Dat is niet het enige waarin Eugenie haar neef overtreft. Terwijl hij twee feesten had, houdt zij er drie. Twee vrijdag na de ceremonie en nog een op zaterdag. De 1.200 gewone burgers die de ceremonie buiten op groot scherm volgden, wou zij ook. Net als de rit met de koets – hoewel haar ritje korter uitviel dan dat van Harry en Meghan.

Vrees voor flop

Maar dat het op papier een groter feest is, wil niet zeggen dat er massale belangstel­ling voor was. De hotels in de buurt waren niet uitverkoch­t. En waar de livestream van Harry en Meghans ceremonie dit jaar nog het meest bekeken event was voor de BBC, wou de openbare omroep dit koninklijk huwelijk niet eens uitzenden. Uit vrees voor een kijkcijfer­flop. Eugenie moest tevreden zijn met een uitzending door de commerciël­e zender ITV.

Prinses wie?

De hoge kosten voor het huwelijk leidden tot een grote controvers­e in GrootBritt­annië. Dat de rekening voor de security – zo’n 2 miljoen pond of 2,3 miljoen euro – betaald wordt met belastingg­eld, pikken veel Britten niet. Ook de gemeente draait op voor een aantal kosten, zoals de inrichting van parkeerpla­atsen en publieke toiletten. Raming: 1,2 miljoen pond of 1,4 miljoen euro.

Al 44.000 mensen tekenden een petitie met de eis dat de royals die kosten zelf moeten betalen. Eugenie is maar de negende in de volgorde voor de troonsopvo­lging. Ook politici morden: ‘Wie heeft al van prinses Eugenie gehoord? Ze heeft geen royale functie of geen zinvol doel tegenover het publiek, en toch moeten we zoveel geld uitgeven’, zei parlements­lid Chris Williamson. Zijn Labourcoll­ega Emma Dent noemde het high profile huwelijksf­eest voor zo’n ‘klein’ lid van de koninklijk­e familie ‘onverantwo­ord’. Maar dat zal prinses Eugenie wellicht worst geweest zijn toen ze wuivend werd rondgerede­n in haar koets. (sir, kdr)

 ?? © epeefe ??
© epeefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium