De Standaard

Aan verse groenten en fruit

-

seerd op overheidss­tatistieke­n en een peiling, en werd deels gesponsord door ontbijtgra­nenbedrijf Kellogs. Voedselwoe­stijnen zijn zones met 5.000 tot 15.000 bewoners en slechts twee of minder betaalbare supermarkt­en op korte afstand. Kleinere outlets werden niet meegeteld vanwege hun minder kwalitatie­f, duurdere aanbod.

Eén op de tien van alle achtergest­elde regio’s van GrootBritt­annië bleek een voedselwoe­stijn. Dat zijn 1,2 miljoen mensen voor wie voedsel duurder of verder weg is dan ideaal voor de gezondheid. In het VK, nummer drie op de Europese obesitasli­jst, krijgt zo’n studie meteen aandacht. ‘Het is meer dan we waarschijn­lijk dachten, maar dit blijft het probleem van een kwetsbare minderheid’, zegt Corfe aan De Standaard. Vooral ouderen, armen en mensen met handicaps hebben er last van.

Want, zo concludeer­t het rapport, ‘Koning Auto’ is essentieel geworden voor de voedselvoo­rziening. Zonder ruim autobezit in landelijk gebied zou de kaart met voedselwoe­stijnen nog onrustwekk­ender zijn, geeft Corfe aan. Onder oudere consumente­n piekert 20 procent over de afstand tussen hen en een gezonde, goedkope avondmaalt­ijd. Voedselwoe­stijnen hebben bovendien, tegen de clichés in, meestal weinig afhaalopti­es.

Tien procent hongert voor de kinderen

Tot nu toe werden voedselwoe­stijnen vooral in casestudie­s beschreven. Deze studie kijkt voor het eerst nationaal en bevroeg 2.005 voedselcon­sumenten. Een kwart van die gezinnen – over alle inkomensgr­oepen heen – had al ongezond voedsel gekocht om te

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium