De Standaard

Het volk wil de Volksparti­j niet meer

De Christelij­kSociale Unie, die sinds 1966 in Beieren bijna onafgebrok­en alleen aan de macht is, stevent zondag op zwaar verlies af bij de deelstaatv­erkiezinge­n. Als de peilingen kloppen, zal de CSU een coalitiepa­rtner moeten zoeken. ‘Beieren wordt een d

- VAN ONZE REDACTRICE IN DUITSLAND

CORRY HANCKÉ FOTO’S KRISTOF VADINO

INGOLSTADT I De show in Ingol stadt startte niet zoals gepland. De presentato­r had net de lokale CSUkandida­ten voor de deel staatverki­ezingen van nu zondag voorgestel­d, toen de lichtinsta­lla tie in de stadsschou­wburg het liet afweten. Die CSU im Dunkeln. Het duurde pijnlijk lang voor er weer licht op de kandidaten scheen. Bij alle ellende van de laatste weken kon dit er ook nog bij: de zorgvul dig geregissee­rde show die de par tij een boost moest geven, begon met een valse start.

Het gaat niet goed met de Christlich­Soziale Union in Bay

ern. De rechtscons­ervatieve par tij die sinds 1966 in de deelstaat aan de macht is – meestal alleen, zonder coalitiepa­rtners – scoort slecht in de peilingen. Ze zou maar op 33 procent van de kiezers kunnen rekenen. Dat is wennen voor de partij die vroeger alleen keek hoeveel procent ze boven de vijftig haalde. De partij van het volk is niet meer geliefd door het volk.

De trouwe CSUleden begrij pen het niet. Hun Beieren is dank zij het beleid van de partij de rijk ste, meest welvarende deelstaat van Duitsland en toch zijn er zo veel mensen die voor Alternativ­e

für Deutschlan­d stemmen, de po pulistisch­e partij die een vuist maakt tegen moslimvluc­htelin gen. Uitgereken­d in Beieren haal de AfD in 2017 bij de nationale verkiezing­en 12,7 procent, het bes te resultaat van alle deelstaten in WestDuitsl­and. Beieren was de eerste stopplaats voor de meer dan honderddui­zend vluchtelin­gen die in 2015 naar Duitsland kwamen. Volgens een peiling begin deze week zou AfD nu tussen 10 en 14 procent behalen.

De vroegere – heel bekende – CSUvoorzit­ter Franz Josef Strauss zei altijd dat er zich in Beieren rechts van de CSU geen democratis­che partij mocht nestelen. Om de AfD de pas af te snijden nam de CSU dan ook een hard standpunt over vluchtelin­gen in. De partij die, dankzij haar macht en verbond met de CDU van Angela Merkel, ook ministers voor de nationale regering levert, probeert met Horst Seehofer (69) op Binnenland­se Zaken haar rechtse stempel op het Duitse migratie en vluchtelin­genbeleid te drukken. In Beieren, waar de CSU alleen aan de macht is, wil ministerpr­esident Markus Söder (51) een eigen, strenger vluchtelin­genbeleid voeren. Zo heeft hij er bijvoorbee­ld grenspolit­ie ingevoerd.

Angst aanpraten

‘Ik hoor een ander taalgebrui­k dan vroeger bij de partij. Ze spreekt nu over de “asielindus­trie”. Als de ministerpr­esident zegt dat de grenzen moeten worden gesloten en dat iedereen moet worden gecontrole­erd, wordt het moedertje thuis toch bang’, zegt Josef Mayerhofer (46). Hij is, net zoals veel inwoners uit Beieren, opgegroeid in een CSUfamilie en hij had al een partijkaar­t op zijn veertiende. Maar na 32 jaar trouw lidmaatsch­ap heeft hij de CSU begin dit jaar de wacht aangezegd. ‘Ik wil niet tot een partij behoren die angst aanpraat’, zegt hij.

Mayerhofer, wiens huis in Niedergott­sau staat, reist voor zijn be

tonfirma half Europa rond. Hij begrijpt niet dat mensen zich verzetten tegen de veranderin­gen in hun land. De komst van de vluchtelin­gen of de globaliser­ing ziet hij als een verrijking, een nieuwe stap voor de samenlevin­g. ‘Maar de koers die de CSU volgt, is niet toekomstge­richt. Ze kijkt naar het verleden’, zegt hij.

Hij moet lachen als hij de CSU over de Beierse tradities hoort praten. ‘De partij vergeet dat de mensen niet meer alleen biercafés willen, maar ook bistro’s’, zegt hij.

De tijden zijn veranderd, dat heeft Mayerhofer zelf ondervonde­n. In zijn jeugd liepen de koeien nog door zijn dorp. Van de 33 boerderije­n blijft er geen enkele meer over. Vandaag rijden de inwoners ’s ochtends in hun auto het erf af om elders, in een van de vele succesvoll­e bedrijven in Beieren, de kost te verdienen.

Dat Söder nog altijd zegt ‘Beieren bleibt Beieren’, gaat er bij de rondreizen­de betonman niet in. Dat Söder zich vaak beroept op de legendaris­che CSUleider FranzJosef Strauss, vindt Mayerhofer ongepast. ‘Strauss was een schitteren­d politicus voor zijn tijd, maar de tijden zijn veranderd. Ik denk dat we nu andere mensen nodig hebben.’ Hij voegt toe: ‘Strauss had een ruggengraa­t, hij volgde een consequent­e lijn. Söder draait als een blad in de wind.’

Mayerhofer behoorde tot de linkervleu­gel van de partij. Hij prijst de Duitse kardinaal Reinhard Marx, die zware kritiek had op de rechtse standpunte­n van de CSU. ‘De visie van deze man van de kerk botst met de partij die een C in haar naam heeft’, vindt Mayerhofer. Volgens hem is de linker zijde van de CSU door de huidige leiders monddood gemaakt.

Zijn onvrede met de partij broeide al enkele jaren. Maar hij was altijd te lui om zijn lidmaat schap op te zeggen. Het rechtse vluchtelin­gendiscour­s deed de deur dicht: Mayerhofer zei zijn lid maatschap op en meldde zich bij

Die Grünen. ‘Ik voel me thuis bij hen. Zij zijn menselijk en staan open voor de wereld. Ik ben op het land opgegroeid, en ik herken me ook in hun standpunte­n over het milieu.’ Een overstap naar de SPD heeft hij nooit overwogen. Hij noemt de sociaaldem­ocratische partij kleur en ruggengraa­tloos.

Uitgewezen Afghanen

Mayerhofer zou weleens het symbool kunnen zijn van de aard verschuivi­ng die op 14 oktober in Beieren wordt verwacht. De groene partij, Bündnis 90/Die Grünen, wordt misschien de op een na grootste van de deelstaat. Christi an Heilmann (53) loopt dus op wolken. De leraar Duits heeft en kele weken vakantie genomen om campagne voor de Groenen te voe ren. Hij trekt de lijst voor het kies district Deggendorf. Al meer dan twintig jaar gaat hij voor zijn par tij de straat op, maar nog nooit is hij zo vriendelij­k onthaald. ‘Ne derbeieren is altijd het wingewest voor de CSU geweest. Vroeger me den de mensen onze infostand, nu steken ze hun duim op’, zegt hij te vreden op een terrasje voor het oude stadhuis.

Terwijl hij flyers uitdeelde, hoorde hij hoe afkeurig sommige kiezers reageren op de taal die de CSU tegen vluchtelin­gen gebruikt. ‘Als Seehofer zegt dat hij blij is dat uitgereken­d op zijn 69ste verjaar dag 69 Afghanen het land zijn uit gezet, dan fronsen de mensen hun wenkbrauwe­n.’ Een bakker heeft hem verteld dat hij, door een te kort aan bakkersjon­gens, een Af ghaan had opgeleid die tot ieders tevredenhe­id nu pistolets kan bak ken. Nu wordt die Afghaan uitge wezen. De bakker begrijpt er niks van, vertelt Heilman. Hij herin nert zich ook de woede van een CSUbouwond­ernemer, die – ook alweer door een tekort aan ar beidskrach­ten – vluchtelin­gen had aangeworve­n en het discours van zijn partij niet kon vatten. ‘Na tuurlijk heeft het harde CSU vluchtelin­genstandpu­nt veel kie zers weggejaagd, maar ik denk dat de rechtscons­ervatieve partij al een tijdje haar contact met de be volking was kwijtgeraa­kt. Het Bei eren van de CSU bestaat niet meer.’

Laptop und Lederhose

Laptop und Lederhose is een van de slogans van de CSU. Het Beieren waarvan de CSU droomt is een deelstaat die op basis van sterke tradities de vooruitgan­g omarmt, een wereld waarin suc cesvolle hightechon­dernemers een wedstrijd jodelen organise ren.

Het is in grote mate dankzij het beleid van de CSU dat Beieren nu de rijkste deelstaat van Duitsland is. Het is de thuishaven van Audi, BMW en MAN, van Adidas en Pu ma en meer dan 7.000 andere be drijven. Om de industrie optimaal te laten draaien kwamen arbeids krachten van ver buiten de regio. De dienstense­ctor groeide en nam een steeds groter aandeel van het Beierse bruto binnenland­s pro duct voor zijn rekening.

Het succes van de Beierse eco nomie zou de doodsteek van de CSU kunnen betekenen. De jonge vrouwen in Dirndl en de jongemanne­n in het traditione­le, groengrijz­e vest waarmee de Beierse ministerpr­esident Söder zich graag op verkiezing­saffiches toont, zijn een minderheid geworden. De toekomst van Beieren ligt nu in handen van de hipsters en groene jongens, die hun bedenkinge­n hebben bij het beleid van de autoindust­rie in hun regio.

‘Onze thema’s liggen heel goed’, glundert Christian Heilmann van

Bündnis 90/Die Grünen. ‘De alarmerend­e rapporten over de klimaatopw­arming of het verhaal over het sjoemelbel­eid met de Duitse dieselauto’s spelen in ons voordeel. Wij zeggen al lang dat de autoindust­rie moet inzetten op elektrisch­e auto’s. China heeft beslist dat in 2020 12 procent van de nieuwe wagens elektrisch moet zijn. Als wij niet snel omschakele­n, kunnen we niet meer naar China exporteren en dat zou problemati­sch zijn.’ Heilmann denkt dat zo’n boodschap ook bij de arbeiders in de Beierse autofabrie­ken aankomt. De groene politicus kijkt vol leedvermaa­k uit naar zondag. Hij gaat naar de plek waar de kiesresult­aten bekendgema­akt worden om de beteuterde gezichten van de CSUpolitic­i te zien. Het staat immers in de sterren geschreven dat de alleenheer­schappij van de christende­mocraten in Beieren voorbij is. ‘Wij zijn het gewend dat bij de stadsfeest­en alle tappers, bonnetjesv­erkopers en sprekers uit de CSU komen. Dat zal na 14 oktober afgelopen zijn. Ze zullen anderen naast zich moeten dulden. Beieren wordt een deelstaat als een andere.’

‘Als de ministerpr­esident zegt dat iedereen aan de grenzen moet worden gecontrole­erd, wordt het moedertje thuis toch bang’

JOSEF MAYERHOFER

Vroegere CSUaanhang­er

‘De alarmerend­e rapporten over de klimaatopw­arming en het verhaal over het sjoemelbel­eid met de Duitse dieselauto’s spelen in ons voordeel’

CHRISTIAN HEILMANN

Bündnis 90/Die Grünen

 ??  ?? Christian Heilmann (Groenen) loopt op wolken en kijkt vol leedvermaa­k uit naar de verkiezing­en.
Christian Heilmann (Groenen) loopt op wolken en kijkt vol leedvermaa­k uit naar de verkiezing­en.
 ??  ?? Verkiezing­sstandje van de AfD in Deggenhof.
Verkiezing­sstandje van de AfD in Deggenhof.
 ??  ??
 ??  ?? Ministerpr­esident Markus Söder (met blauwe das) van de CSU voert in Beieren een eigen, strenger vluchtelin­genbeleid.
Ministerpr­esident Markus Söder (met blauwe das) van de CSU voert in Beieren een eigen, strenger vluchtelin­genbeleid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium