De Standaard

Lidl gaat opnieuw voor grotere winkel

Warenhuisk­eten Lidl dient opnieuw een aanvraag in voor een grotere winkel in SintGenesi­usRode. De vorige vergunning­en werden geweigerd.

- JELLE SCHEPERS

SINTGENESI­USRODE I Het lijkt warenhuisk­eten Lidl menens met de sloop van haar bestaande winkel aan de Hallesteen­weg in SintGenesi­usRode én de bouw van een nieuwe en grotere vestiging op dezelfde locatie. Eerder dit jaar weigerde het schepencol­lege een vergunning­saanvraag. De gemeente liet toen wel verstaan niet tegen een grotere winkel te zijn, al moest de nieuwe vestiging er wel komen met respect voor de buren en de omgeving. Intussen is het aantal geweigerde vergunning­en niet meer te tellen.

In de aanvraag staat dat de huidige supermarkt met een netto winkelvloe­roppervlak­te van 431 vierkante meter tegen de vlakte moet. De brutoopper­vlakte van het nieuwe, twee verdieping­en tellende gebouw zou 2.226 vierkante meter bedragen. Dat is een afwijking van meer dan 23 procent vergeleken met de maximale oppervlakt­e, zoals die in de stedenbouw­kundige voorschrif­ten is toegestaan. Lidl geeft wel aan dat na overleg met de stedenbouw­kundige dienst een afwijking tot 25 procent is toegestaan.

De nieuwe winkel zou wekelijks 4.850 bezoekers moeten trekken,

met pieken op zaterdag tot bijna 10.000. Lidl zegt zelf een beperkt verschil met de bestaande winkel te verwachten. Het openbaar onderzoek is afgelopen, de aanvraag zit opnieuw bij het schepencol­lege.

Buurvrouw Nadia Benalaam, die links van de winkel woont, ziet de nieuwe aanvraag niet zitten en tekent, net zoals bij alle vorige aanvragen, verzet aan.

Bij de bouw van de huidige winkel begin deze eeuw, liep zij schade aan haar woning op. Zelf heeft ze het over tienduizen­den euro’s aan kosten. In de vorige aanvraag liet Lidl daarom een opening tussen

de nieuwe winkel en de woning van Benalaam. Die laatste vond dat niet voldoende, en de gemeente leek haar daarin te steunen.

Benalaam hoopt dat ze de aanvraag opnieuw kan tegenhoude­n. ‘Op de plannen die ik met mijn advocaat heb ingekeken, staat dat Lidl de zijmuur die tegen mijn woning staat, wil afbreken. Als dat gebeurt, vrees ik voor nog meer barsten. Die muur houdt het huis stabiel.’

‘Dit dossier bezorgt me stress, ik kan er niet van slapen. Lidl heeft me vroeger al gezegd dat het bij een geweigerde vergunning zou overwegen om mijn huis te kopen. Ik zou daarmee akkoord kunnen gaan, maar heb er niets meer van vernomen.’

Lidl wacht hoopvol de beslissing van het schepencol­lege af. ‘We zijn in overleg gegaan met de gemeente. En op basis van de feedback, hebben we de plannen bijgestuur­d’, zegt woordvoers­ter Isabelle Colbrandt.

 ?? © ssj ?? Het huidige gebouw van Lidl is volgens de keten verouderd.
© ssj Het huidige gebouw van Lidl is volgens de keten verouderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium