De Standaard

Tijd brengt raad en rust

-

De Britse premier Theresa May en haar 27 EUcollega’s hervatten komende week hun dovemansge­sprek. Het rancuneuze treffen vorige maand in Salzburg voedde het wantrouwen. De kans op een no deal neemt toe. De Britse regering bereidt de bevolking al voor op de potentiële chaos na de Brexit op 29 maart 2019: haperende medicijnin­voer, een gesloten luchtruim, rottende tomaten in Antwerpen en Rotterdam, een kelderend pond.

Hoe kan dat, als volgens diplomaten 90 procent van de scheiding geregeld is? Omdat één obstakel weigert te verdwijnen: de grens tussen Ierland en NoordIerla­nd. Een vijfhonder­d kilometer lange lijn op de kaart, getrokken toen het katholieke Ierland na eeuwen Britskolon­iale overheersi­ng in 1922 een onafhankel­ijke republiek werd en het overwegend protestant­e noorden van het Ierse eiland Brits bleef. Op die grens komen alle spanningen samen: recht, politiek en geschieden­is.

Moet die grens onzichtbaa­r blijven, als praktische en symbolisch­e waarborg voor het NoordIerse vredesakko­ord dat in 1998 een decenniala­ng bloedig conflict in Belfast beëindigde? Of moet die grens zichtbaar worden, omdat NoordIerla­nd – vanwege de keuze voor een harde Brexit die May in 2016 maakte – de Europese interne markt en douaneunie verlaat, terwijl EUlid Ierland erin blijft? Maar hoe kan een grens tegelijk zichtbaar en onzichtbaa­r zijn?

Harde botsing

Voor deze puzzel vond de doorgaans zo creatieve EUmachiner­ie geen goed antwoord. Terwijl ze uitblinkt in politieke conflicten in technische problemen omvormen, loopt depolitise­ring op de grens vast: die is puur politiek. Geen toeval dat grensruzie­s tussen landen moeten worden aangepakt vóór toetreding tot de EU. Daarna is het te laat. Zo ging het onlangs tussen Slovenië en Kroatië, maar ook al in 1951 tussen Frankrijk en WestDuitsl­and. Bij de Brexit, de eerste uittreding, doemt een omgekeerd grensprobl­eem op, met een harde botsing.

Toch gokten beide partijen op de techniek. Eind 2017 spraken ze af dat de goederenha­ndel tussen de Ierse Republiek en NoordIerla­nd ‘zonder frictie’ moet verlopen. Er mocht geen ‘harde grens’ ontstaan die het vredesproc­es in gevaar brengt. Voor Ierland en de hele EU een vitaal punt. Niemand wist hoe dat moest, maar technologi­sche vooruitgan­g zou een uitkomst bieden. Denk aan barcodes en scans in havens en op vliegvelde­n. Ze gaven zichzelf tot 1 januari 2021: niet de Brexitdatu­m, maar het slot van de voorziene overgangsf­ase van een kleine twee jaar. Bij uitblijven van een technische doorbraak zou als ‘achtervang’ (backstop) automatisc­h een regeling ingaan om de harde grens te voorkomen.

Extra vangnet

Die plannen staan nu in de schijnwerp­ers. De Europese Commissie deed een voorstel waarmee in Ierland en NoordIerla­nd hetzelfde douaneregi­me zou gelden, met als prijs een douanegren­s in de Ierse Zee, die het Verenigd Koninkrijk zelf doorsnijdt: NoordIerla­nd aan de ene, Schotland, Wales en Engeland aan de andere kant. Londen antwoordde deze zomer met het Chequersvo­orstel voor ‘tijdelijke douanearra­ngementen’ tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk als geheel. Dat vond de EU niet geloofwaar­dig, hoewel kritiek op verzoek van 10 Downing Street wekenlang werd ingeslikt – tot de EUleiders het May in Salzburg in haar gezicht zeiden.

In haar congrestoe­spraak in Birmingham vorige week herhaalde May dat ze de referendum­uitslag zal honoreren én zal weigeren NoordIerla­nd in een EUdouanere­geling te laten: ‘Nooit zullen wij ons land opbreken.’ Groot applaus. Voor het publiek is de eenheid van de staat van een onloochenb­are eenvoud. Het is moeilijk voorstelba­ar dat een Britse regering een interne douanegren­s zal toestaan. Een Franse of Spaanse regering zou dat evenmin doen. Douane raakt de kern van het staatsgeza­g. Barcodes spelen dat niet weg.

Dit weekend sleutelen onderhande­laars verder. May deed donderdag een concessie: ze zou niet langer vasthouden aan een harde einddatum voor de ‘tijdelijke arrangemen­ten’. Maar enkele kabinetsle­den vrezen dat hun land zo nooit echt los zal komen van de EU. De EU op haar beurt wil vooral een extra vangnet, specifiek voor NoordIerla­nd, voor het geval de douaneonde­rhandeling­en stuklopen. En dat betekent in laatste instantie toch de gewraakte controles tussen NoordIerla­nd en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Zo blijft de puzzel onvolledig: de grens kan niet zichtbaar én onzichtbaa­r zijn. Misschien trekt een juridische slimmighei­d de zaak vlot. Maar rookgordij­nen kunnen ook als provocatie werken op het achterdoch­tige Britse publiek.

Brexitleug­en

Wat nu? De EUzijde gelooft kennelijk dat de Britten zullen inbinden zodra de afgrond in zicht is. Zij hebben meer te verliezen dan wij. Een no deal treft de Britse economie hard. Terwijl de Britse export voor ruim 40 procent naar de ‘EU 27’ gaat, is het omgekeerd 8 procent. Dat maakt Londen de zwakkere partij. Maar gokken dat Londen bluft, is overmoed en onderschat de nationalis­tische krachten die tot de Brexit leidden.

De Europese zijde staat ferm in het eigen gelijk. Je kunt niet zonder lidgeld te betalen je clubvoorde­len uitkiezen. Je kunt niet én het NoordIerse vredesproc­es willen waarborgen én volhouden dat je uit de interne markt en de douaneunie zult stappen. Ruim twee jaar na het Britse referendum zit de frustratie bij de 27 over de Brexitleug­ens nog diep. In Salzburg gaf president Emmanuel Macron er de vrije loop aan. Niemand heeft zin de Britten te belonen voor een daad die de Unie in het hart treft. Het humeur staat meer naar straffen, een voorbeeld stellen om nieuwe exits te voorkomen.

Armzalige schop vooruit

Wanneer politieke logica’s botsen en voor beide partijen hun grondveste­n op het spel staan, is geen inhoudelij­k compromis mogelijk. Toch is er een uitweg: de tijd. Schuif het Ierse probleem naar voren. Heel voorzichti­g gaat het die kant op.

Over uitstel wordt vaak schamper gedaan. ‘Kicking the can down the road’, zegt het Engels, de zaak een armzalige schop vooruit geven. Zeker, soms is uitstel wegkijken. Maar soms helpt tijd nemen om de gemoe deren te bedaren, nieuwe feiten in de oplossing te betrekken. Om te laveren tussen verkiezing­scycli, parlementa­ire procedures, economisch­e schommelin­gen en internatio­nale gebeurteni­ssen. De verrassing­en die de toekomst brengt benutten: het is het hart van het politiek metier. Greep krijgen op de tijd als kunst.

Hoe je in dit geval uitstel kunt bewerkstel­ligen? Niet door de Brexitdatu­m van 29 maart te verschuive­n. Dat zou weliswaar kunnen, maar helpt niet. Vernuftige­r is, zoals een Britse ouddiploma­at in het blad Prospect opperde, de Ierse kwestie, en alleen die, over 29 maart heen te tillen. De dag erna staat het Verenigd Koninkrijk formeel buiten. De nachtmerri­e van de brexiteers, dat het er nooit van komt, is dan voorbij. Dat alleen al verbetert de toestand.

Alle partijen moeten er zich in de vertrekreg­eling toe verbinden een definitiev­e oplossing te vinden tijdens de overgangsf­ase, dus vóór 1 januari 2021, met als resultaats­verplichti­ng: geen harde grens. Dat zal nog veel voeten in de aarde hebben. Maar zo kan de botsing worden vermeden zonder al te groot gezichtsve­rlies. Dat is in ieders belang. Het zou een mirakel zijn als de onderhande­laars deze week al tot dit inzicht komen, zonder voorafgaan­de grote crisis.

Niemand heeft zin de Britten te belonen voor een daad die de Unie in het hart treft, het humeur staat meer naar straffen

 ?? © blg ?? Zo zag de ‘harde grens’ tussen Ierland en NoordIerla­nd er in 1947 uit.
© blg Zo zag de ‘harde grens’ tussen Ierland en NoordIerla­nd er in 1947 uit.
 ??  ?? LUUK VAN MIDDELAAR is politiek filosoof en hoogleraar Europees recht in Leiden. Maandelijk­s schrijft hij over de internatio­nale politiek en vat hij de geschieden­is in het moment.
LUUK VAN MIDDELAAR is politiek filosoof en hoogleraar Europees recht in Leiden. Maandelijk­s schrijft hij over de internatio­nale politiek en vat hij de geschieden­is in het moment.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium