De Standaard

#BLOKKEERFR­IEZEN

- PETER VANDERMEER­SCH

Enkelen droegen klompen, die ze bij het betreden van de rechtszaal moesten uitdoen. Twee van hen hadden ook een prachtige blauwe hanenkam. Ze luisteren naar namen als Wytze, Lieuwe en Bouke. Ze kwamen met zijn 34 in een partybus naar de Friese hoofdstad Leeuwarden, waar ze de afgelopen week terechtsto­nden. De zaak wordt voor een deel in het Nederlands en voor een deel in de tweede officiële taal van het land, het Fries, gevoerd. Dat alles gebeurde onder grote belangstel­ling van alle Nederlands­e media (Kop op de site van NRC donderdagm­iddag: ‘Volg hier live de rechtszaak tegen de A7blokkeer­ders’). Want het ging over dé kwestie die Nederland al jaren in de ban houdt: Zwarte Piet.

Nederland heeft intussen een geuzennaam voor deze groep: #blokkeerfr­iezen. Dat zijn de mensen die op 18 november vorig jaar de A7 blokkeerde­n en zo verhinderd­en dat bussen met antiZwarte Pietendemo­nstranten vanuit Amsterdam en Rotterdam het Friese Dokkum bereikten, waar die dag Sinterklaa­s zijn nationale intocht zou houden. ‘Ik wilde niet dat het tuig in Dokkum ging demonstrer­en’, citeerde de Volkskrant een van de beklaagden. ‘Ik wilde de grenzen van Friesland bewaken. We moesten de bussen afremmen.’

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de Friezen nu voor het belemmeren van een betoging en voor het veroorzake­n van ernstig verkeersge­vaar. De demonstran­ten die destijds onverricht­er zake rechtsomke­ert moesten maken, eisen van de #blokkeerfr­iezen onder meer 8.000 euro én stellen voor dat de verdachten één dag interactie­ve lessen volgen bij de ‘Stichting Nederland Wordt Beter’: geschieden­islessen over Sinterklaa­s en Zwarte Piet en een workshop ‘diversitei­t in de klas’. Voor die lessen werd zelfs Nelson Mandela uit de kast gehaald. ‘Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen’, klonk het in Leeuwarden.

Heel Nederland heeft er, zoals altijd, een mening over. ‘Dit is een slag in de cultuuroor­log’, aldus Martin Bosma, rechterhan­d van Geert Wilders (PVV) in De Telegraaf. ‘Je merkt hoe het OM participee­rt met de antiPietac­tivisten en de blokkeerde­rs als plebs afschilder­t.’ Een columnist van dezelfde krant had het laatdunken­d over ‘autobussen vol met criticaste­rs die menen dat Zwarte Piet ondanks dat die in werkelijkh­eid niet bestaat de slavernij symbolisee­rt’.

Ik heb op deze plek in de voorbije vijf jaren misschien wel tien keer over Zwarte Piet geschreven. Omdat ik vind dat dit debat wel degelijk ergens over gaat en misschien wel het actuele debat is dat het meest vertelt over Nederland. Hier komen zoveel zaken samen: het behoud van de traditie en de wil om die al dan niet aan te passen aan de nieuwkomer­s. De bereidheid van nieuwkomer­s om zich aan te passen aan Nederlands­e tradities. De grote vrees voor het verlies van de eigen identiteit. De bijnaonkun­de om compromiss­en te sluiten. Het geloof in het eigen grote gelijk en het ongelijk van anderen. Een prettig meningsver­schil dat ontaardt in betogers met geweld tegenhoude­n. De spanning tussen de Randstad en de rest van het land.

In mijn zoektocht naar wat Nederland is, werd ik de afgelopen week geholpen door Paul Schnabel. Die hoogleraar en gewezen directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceerd­e dinsdag een erg lezenswaar­dig boek met de titel Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht. In die zin vat hij een gevoel samen dat wijdverspr­eid is in Nederland. Er is veel ongenoegen en toch gaat het individuee­l met de meeste mensen beter dan ooit voorheen in de geschieden­is. Een hogere opleiding, een eigen huis, rechtszeke­rheid, een grote mate van individuel­e vrijheid en ga zo maar door. ‘Objectief gezien is er weinig reden het verleden de voorkeur te geven boven het heden’, schrijft Schnabel terecht. Dat heden, zo schreef Schnabel al bij de eeuwwissel­ing in een SCPrapport, wordt gekenmerkt door vijf maatschapp­elijke processen, de vijf i’s: individual­isering (met verruiming van de keuzevrijh­eid), informalis­ering (van de maatschapp­elijke verhouding­en), informatis­ering (die nog sterk zal doorzetten), internatio­nalisering (die samenhangt met globaliser­ing) en intensiver­ing (we willen altijd allemaal alles).

Twintig jaar na de introducti­e van de vijf i’s voegt Schnabel daar een zesde aan toe: identifice­ring. Dit zoeken naar eigen waarde en naar de eigen identiteit vormt het tegengewic­ht tegen de internatio­nalisering. ‘De confrontat­ie met het vreemde en het andere helpt dan om wat tot dan toe gewoon en vanzelfspr­ekend was te herkennen als erfgoed en zelfs als bedreigd erfgoed.’

De naam Zwarte Piet komt niet voor in Schnabels boek. Maar wat deze week in Leeuwarden gebeurde, met klompen en hanenkamme­n, in het Fries en onder grote belangstel­ling, had niks te maken met een nietbestaa­nde sprookjesf­iguur. Maar alles met de zesde i, die van de identifice­ring in een wereld die beheerst wordt door de vijf andere i’s.

Het debat over Zwarte Piet is het actuele debat dat het meest vertelt over Nederland

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium