De Standaard

Woning Verstrepen {Boom}

-

Stel je voor: de jongeman die bovenstaan­de woning realiseerd­e was pas 28. Stynen zat met zijn architecte­nbureau nog in het huis van zijn ouders, in de Provincies­traat in Antwerpen.

Die familie was erg sturend voor hem. Met een decorateur als vader had hij introducti­es bij kunstenaar­s en de hogere burgerij. Een buitenverb­lijf in Knokke droeg bij aan de netwerking (zie 2).

Aanvankeli­jk werkte hij in de stijl van Hendrik Berlage en de Amsterdams­e School. Tot hij in 1925 met zijn vriend en kunstschil­der René Guiette naar de Wereldexpo in Parijs ging. Ze ontmoetten er Le Corbusier. Een jaar later woonde Guiette in een huis van Le Corbusier – het enige dat de architect in ons land realiseerd­e. Stynen keerde terug als overtuigd modernist. Hij dacht nu in rechte lijnen en strakke vlakken. Liefst bouwde hij met nieuwerwet­se materialen, zoals beton, staal en glas.

Dat wou hij ook toen de familie Verstrepen hem vroeg om een woning te ontwerpen. Jammer genoeg was mijnheer een fabrikant in Boomse baksteen. Daar viel dus niet aan te ontkomen.

Kijk toch eens naar die foto hierboven. Stynen begreep van jongs af hoe hij zijn werk in ideale omstandigh­eden kon presentere­n. Hij was bedreven met fotografie en speelde met beelden. Soms speelde hij ook een beetje vals. Dan liet hij storende elementen weg of voegde hij een dramatisch­e wolkenheme­l toe. Uit een foto van een huizenrij knipte hij soms een stuk, en plakte er een tekening van zijn ontwerp in. Zo deden ze dat voor Photoshop.

In de woning Verstrepen ging hij een spel aan met volumes. De horizontal­e lijnvoerin­g van de gevel kreeg een verticaal contrast met een torenachti­g trappenhui­s. De woning leidde een hele reeks modernisti­sche privéwonin­gen in die in de jaren 30 speelser werden.

 ?? © Collectie VAI ?? Stynen verstond de kunst om zijn werk ideaal te presentere­n.
© Collectie VAI Stynen verstond de kunst om zijn werk ideaal te presentere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium