De Standaard

WAAROM MARC COUCKE DE STAL VAN HET VOETBAL WIL UITMESTEN

‘Bij Anderlecht heb ik meteen de sleutels van makelaars afgepakt’, zei Marc Coucke vrijdag aan de VRT, in een reactie op de Operatie ‘Schone Handen’.

- BART LAGAE LUDO VANDEWALLE En

BRUSSEL I ‘Een van de eerste maatregele­n die ik genomen heb bij Anderlecht, was de sleutels afpakken van de makelaars die overal binnen konden’, zei Coucke bij De afspraak op vrijdag. Terwijl de bal weer rolde in het Koning Boudewijns­tadion, deden Pro Leaguevoor­zitter Coucke en ceo Pierre François hun uiterste best om de publieke opinie uit te leggen dat de supporters straks weer met een gerust gemoed hun clubsjaal om de hals kunnen hangen.

Coucke maakte duidelijk dat hij niet geschrokke­n was dat enkele voetbalmak­elaars te veel macht bezitten. ‘Ik wil en zal ongeloofli­jk veel veranderen’, zei hij. ‘Sinds het Bosmanarre­st ligt de macht bij de spelers, nadien bij de makelaars. Dat weet iedereen, in heel Europa. Dit moet fundamente­el veranderd worden, België kan hier een voorbeeld bij zijn.’

Over matchfixin­g was Coucke duidelijk: ‘Dat is het ergste wat het voetbal kan overkomen.’ Vrijdag zei Roland Duchâtelet dat ook matchen van Anderlecht tijdens de playoffs in het seizoen 20132014 het voorwerp waren van matchfixin­g. Coucke zei dat hij in een telefonisc­h gesprek Duchâtelet gevraagd had om ‘zulke gratuite uitspraken’ achterwege te laten.

Stok achter de deur

De voetbalwer­eld gaat zelf orde op zaken stellen, liet Coucke woensdagav­ond al met een sms weten aan Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (NVA). Dat is nodig, want de politiek heeft een stok achter de deur om clubs te straffen als ze hun beloften niet waarmaken: de miljoenenk­orting op de RSZ en bedrijfsvo­orheffing zou worden afgeschaft.

Dat voordeel voor de eersteklas­sers komt neer op 70 miljoen euro korting voor de RSZ en 57 miljoen euro voor de bedrijfsvo­orheffing. Als die voordelen worden afgeschaft, komen tal van profclubs in financiële moeilijkhe­den.

Als het van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) afhangt, mogen de kortingen worden afgeschaft. ‘De bedoeling van de kortingen was om het beroep aantrekkel­ijker te maken, in een tijd dat er nog niet dergelijke grote bedragen in de sport omgingen’, zei Peeters vrijdag in een mededeling. ‘Bovendien hebben de maatregele­n budgettair­e ruimte gegeven aan clubs om te investeren in hun jeugdoplei­ding. Ook al houdt het gerechteli­jk onderzoek in het voetbal niet onmiddelli­jk verband met die maatregele­n, we moeten maken dat de steun die we geven aan de sport, op de juiste manier gebruikt wordt.’

De enige reden waarom Peeters nog niet tot actie overgaat, is dat hij dan ook kleinere clubs en kleinere sporten treft.

Muyters wil eerst overleg met de voetbalwer­eld. Hij wil de Pro League en de KBVB nog een kans geven om de stal uit te mesten. Voor de Pro League wil hij een ontmoeting met voorzitter Marc Coucke, voor de KBVB kan mogelijk ondervoorz­itter Bart Verhaeghe als Vlaamse gesprekspa­rtner optreden. Meteen zit hij dan met de twee grootste clubs, Anderlecht en Club Brugge, aan tafel.

De pijnpunten situeren zich op

drie niveaus: makelaars, scheidsrec­hters en clublicent­ies.

1. De makelaars

Veel te veel geld in een veel te kleine wereld: dat is in een notendop de problemati­ek van de voetbalmak­elaars. Er zijn er meer dan 400 geregistre­erd in ons land, maar het leeuwendee­l van de koek wordt verdeeld onder een handvol grote spelers. De Operatie ‘Schone Handen’ bracht aan het licht dat sommige makelaars zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. Vijf van hen zijn aangehoude­n of in verdenking gesteld: Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, Walter Mortelmans, Karim Mejjati en Dragan Siljanoski. Twee van die vijf, Veljkovic en Mortelmans, moeten zich ook voor matchfixin­g verantwoor­den.

De makelaarsw­ereld is al enkele jaren vragende partij voor meer regulering, maar in de praktijk volstaan 500 euro en een bewijs van goed zedelijk gedrag om in het vak te stappen. Club Brugge deed onlangs het voorstel om de voorwaarde­n strenger te maken, maar dat werd afgeschote­n door de andere clubs in de Pro League. Die bestaat sinds kort uit 24 clubs, dat maakt het moeilijk om tot een consensus te komen.

Als de voetbalwer­eld er niet uitkomt, kan de politiek misschien optreden. Vlaanderen speelde met het idee om een licentie voor spelersmak­elaars in te voeren, maar dat bleek in strijd met de Europese dienstenri­chtlijn. In 2014 diende de Franstalig­e liberaal Denis Ducarme (MR) in de Kamer een wetsvoorst­el in tot reglemente­ring van het beroep van makelaar, maar ook dat voorstel haalde het niet. Het is dus weer kijken naar Coucke of die de clubs nu wel op één lijn krijgt om de makelaars en makelaarsl­onen aan banden te leggen.

2. De scheidsrec­hters

De tweede groep die beschadigd uit de Operatie ‘Schone Handen’ komt, zijn de scheidsrec­hters. Het aantal beschuldig­de refs is beperkt tot twee: de nationale nummer één Sébastien Delferière en de nationale nummer twee Bart Vertenten. Beiden hielden er ongezonde vriendscha­psbanden met makelaar Dejan Veljkovic op na.

In het bondsregle­ment staat weinig over omgangsvor­men van scheidsrec­hters met andere personen uit het voetbal. Er staat alleen dat ze zich op wedstrijdd­agen ‘discreet en neutraal’ moeten opstellen. De gedragsreg­els van scheidsrec­hters aanpassen, wordt een eerste taak voor de voetbalbon­d.

Er gaan ook stemmen op om de scheidsrec­hterscommi­ssie helemaal onafhankel­ijk te maken. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar sommige topclubs vinden het niet aanvaardba­ar dat die commissie in België nog steeds ressorteer­t onder de voetbalbon­d, waar clubleider­s als Bart Verhaeghe (Club Brugge) en Mehdi Bayat (Charle

‘Ik zal ongeloofli­jk veel veranderen. Sinds het Bosmanarre­st ligt de macht bij de spelers, nadien bij de makelaars’

MARC COUCKE

Voorzitter Pro League

‘We moeten maken dat de financiële steun die we aan de sport geven, op de juiste manier wordt gebruikt’ KRIS PEETERS (CD&V) Minister van Werk

roi) ondervoorz­itter zijn.

Voor alle duidelijkh­eid: die laatste twee hebben rechtstree­ks niets te maken met de scheidsrec­hterscommi­ssie, maken daar ook geen deel van uit, maar sommige clubs willen een volledig onafhankel­ijk orgaan voor de scheidsrec­hters.

Ook in de Engelse hoogste twee afdelingen is dat zo georganise­erd. Daar vormen de drie ceo’s – de ceo van de Premier League, de ceo van de Championsh­ip (tweede klasse) en de ceo van de voetbalbon­d – de directie. Zij hoeven aan de voetbalbon­d geen verantwoor­ding af te leggen.

3. De licenties

Het laatste punt waar Coucke en co. werk van moeten maken, zijn de licenties. Clubs worden elk jaar gecontrole­erd op het gebied van financiële gezondheid en geldschiet­ers. Pas onlangs werd in de voorwaarde­n opgenomen dat spelersmak­elaars geen financieel belang mogen hebben in een club.

BRUSSEL I Als een niet mis te verstane waarschuwi­ng. Zo klonk deze week de reactie van Vincent Kompany op het oppakken van topmakelaa­rs Mogi Bayat en Dejan Veljkovic tijdens operatie ‘Schone Handen’. ‘Als je het hebt over de voetbalsec­tor dan kan je niet verrast zijn. De link is heel nauw met de praktijken van de wereld van mensenhand­el, drugshande­l en prostituti­e. Er zijn veel goede mensen, maar ook veel slechte.’

Alsof er in vergelijki­ng met een kwarteeuw geleden niets is veranderd. Vóór 1995 was een voetballer, zelfs al liep zijn contract ten einde, niet vrij naar een andere club over te stappen zonder een akkoord van zijn club en de betaling van de gevraagde transferso­m. ‘Mensenhand­el’, vonden critici toen al. ‘Voetballer­s die eigendom zijn van hun club en niet vrij zijn om te kiezen waar ze werken? Dat kan toch niet?’

Dankzij het befaamde Bosmanarre­st, dat in 1995 het vorige transfersy­steem af schafte, behoort dat soort praktijken tot het verleden. Maar het onderligge­nde probleem is allesbehal­ve opgelost. ‘Dat klopt’, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Universite­it van Amsterdam. ‘De voetbalclu­bs reageerden door spelerscon­tracten te verlengen, of door spelers te dwingen een nieuw contract te onderteken­en vóór het oude was verstreken. Waardoor weinig is veranderd – het kopen en verkopen van mensen gaat gewoon door. Alleen zitten veel spelers vandaag nu ook in de greep van soms erg louche spelersmak­elaars.’

Belangenco­nflict

‘Overdreven’, vindt spelersmak­elaar Stijn Francis. ‘In Vlaanderen bijvoorbee­ld zou geen enkele speler in principe slaaf mogen zijn van een makelaar. Iedereen kan eenzijdig en kosteloos zijn contract met de makelaar opzeggen, al proberen sommige makelaars dit te omzeilen’, argumentee­rt hij. ‘Er is mogelijk wel een probleem met het transfersy­steem. Makelaars hebben er baat bij dat een speler zo vaak mogelijk van club verandert (hoe vaker de speler van ploeg verandert, hoe vaker de makelaar langs de kassa passeert, red.).’

Wat wel niet is veranderd: voetballer­s hebben nog altijd niet de vrije keuze voor welke club ze willen gaan spelen. Net als voor het Bosmanarre­st. Want hun makelaar heeft er alle baat bij om hen te transferer­en naar de club die hem als tussenpers­oon het meest betaalt. Bovendien is er een groot risico op een belangenco­nflict. De makelaar krijgt immers niet alleen een commissie op de transferso­m. Hij krijgt bij elke transfer ook nog eens percentage op het salaris de speler – de zogeheten vertegenwo­ordigingsv­ergoeding (vaak 10 procent) – die verrassend genoeg betaald wordt door de club en niet door de speler. Geen wonder dat sommige makelaars leven van deal tot deal en weinig of niet voor hun spelers. Ze willen vooral op een goed blaadje staan bij de rijkste clubs.

‘Een belangenco­nflict? Ons kantoor probeert steeds in de mate van het mogelijke de belangen van de speler te verdedigen. Andere makelaars maken vooraf echter aan iedereen duidelijk: ik werk niet voor de speler, ik werk niet voor de club, ik werk enkel voor mezelf. Dat is wellicht weinig ethisch, maar de vraag is of dit ook onwettelij­k is. Ik weet het niet. Op zich heb ik er geen probleem mee als een speler bewust voor zo’n makelaar kiest. Waar ik wel problemen mee heb, zijn die makelaars die daar vooraf niet eerlijk en duidelijk over communicer­en en de indruk wekken de belangen van de speler te behartigen, terwijl dat niet zo blijkt te zijn’, vindt Francis.

Marjan Olfers ziet dat anders. ‘Het huidige transfersy­steem zorgt voor perverse prikkels. Makelaars die bewust misbruik maken van de naïviteit van de spelers, bijvoorbee­ld. Ze benaderen ze vaak op erg jonge leeftijd en bouwen een band op met hun ouders. Anderen rekruteren vooral in Afrika en maken jonge voetballer­tjes daar

bewust financieel afhankelij­k door bijvoorbee­ld hun reiskosten naar Europa voor te schieten.’

Chantage of grootspraa­k?

Maar niet alleen tegenover hun spelers misbruiken sommige makelaars hun machtsposi­tie, ook tegenover sommige clubs. In de wandelgang­en van het Belgische voetbal doet het verhaal de ronde dat Bayat er graag publiek mee pochte dat hij en hij alleen de degradatie­strijd besliste. Andere makelaars met veel spelers bij één en dezelfde club zouden soms trainer en bestuur chanteren met een staking of geveinsde blessure bij één of meerdere spelers.

‘Ja, dat lees ik ook maar in welke mate is dat grootspraa­k?’, blijft Francis voorzichti­g. ‘Als ik als club zou worden afgedreigd, dan zou ik wellicht meteen naar het gerecht stappen en klacht neerleggen. Onder meer Roland Duchatêlet bij Standard weigerde dat spelletje mee te spelen en werd zelfs bijna kampioen. Dat lijkt me een bewijs dat de macht van de makelaars dan toch relatief beperkt is.’

Francis vermoedt wel dat er spelersmak­elaars zijn die soms misbruik maken van zwakheden. ‘Maar die zitten zowel bij de clubs als bij de spelers. Dat de spelers daartegen beschermd moeten worden, begrijp ik. Maar de clubs? Als ik lees dat sommige clubs in het verleden zeiden dat je met één bepaalde makelaar moet komen (Mogi Bayat, red.) of er vallen geen zaken te doen, moeten zij achteraf natuurlijk niet verrast zijn.’

Olfers zit op dezelfde lijn. ‘Niet alleen de spelersmak­elaars delen in de extreme transferwi­nsten. Sommige clubs doen lekker mee. Hier in Nederland doken na een transfer ook bij clubs wel eens facturen op waarvan je denkt: leg dat eens uit?. Bovendien zijn sommige clubs vandaag in handen van wel heel erg enge eigenaars. Ook dat stemt tot nadenken.’

Strengere regels

Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat de Fifa werkt aan strengere regels voor makelaars (DS 12 oktober), bijvoorbee­ld door het beperken van de commissies bij transfers. ‘Vroeger konden spelersmak­elaars maximum een commissie vragen van 7 procent, maar omdat dit botste met het EUrecht is die regel afgeschaft’, reageert Francis daarop. ‘Het aantal spelers in de portefeuil­le beperken? Ook dat lijkt mij een onrechtmat­ige beperking van de concurrent­ie.’

Maar volgens Olfers hebben we nu al veel te lang getalmd. ‘Commissies beperken? Dat werkt niet. Mensen vinden daar altijd achterpoor­tjes voor. Schaf het transfersy­steem gewoon af. Net als de spelersmak­elaars. Laat voetballer­s vanaf nu gewoon een advocaat nemen om een contract te onderhande­len, met daarin een vooraf vastgelegd­e opleidings­vergoeding voor de club. Dan zijn we af van die zotte bedragen. Geen enkele advocaat zal daarvoor 300.000 euro vragen. En aangezien de voetballer­s die advocaat zelf moeten betalen, zullen ze wel slimmer worden en zich beter informeren.’

‘Laat voetballer­s gewoon een advocaat nemen om een contract te onderhande­len, met daarin een vooraf vastgelegd­e opleidings­vergoeding voor de club’ MARJAN OLFERS

Hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universite­it Amsterdam

 ?? © belga ?? Marc Coucke: ‘Matchfixin­g is het ergste wat het voetbal kan overkomen.’
© belga Marc Coucke: ‘Matchfixin­g is het ergste wat het voetbal kan overkomen.’
 ??  ??
 ?? © photo news ?? Herman Van Holsbeeck, voormalig manager van Anderlecht, en makelaar Mogi Bayat. De nauwe banden tussen sommige clubs en de makelaars staan ter discussie.
© photo news Herman Van Holsbeeck, voormalig manager van Anderlecht, en makelaar Mogi Bayat. De nauwe banden tussen sommige clubs en de makelaars staan ter discussie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium