De Standaard

Rode cijfers, groene winst

Groen kijkt aan tegen historisch­e winst, de SP.A vreest een even historisch pak slaag. De gemeentera­adsverkiez­ingen beloven een machtswiss­el op links, waarbij de ecologiste­n voor het eerst het marktleide­rschap kunnen claimen.

- BART BRINCKMAN MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Mag het nog over inhoud gaan, alstublief­t?’ De Gentse socialisti­sche kandidaatb­urgemeeste­r Rudy Coddens, doorgaans niet de meest bevlogen spreker, klonk donderdaga­vond verontwaar­digd. ‘Het politieke spel is hier nog nooit zo hard gespeeld als nu.’ Coddens verwees in De Bijloke naar de heisa rond de kwaliteit van de sociale woningen en het feit dat SP.Afractiele­idster Anne Schietteka­tte er zelf een betrekt. De kwestie ging recht naar het hart van waar de socialiste­n voor staan: collectiev­e sociale voorzienin­gen.

Groen deelde in de klappen met een stuntelig interview van kopstuk Elke Decruynaer­e. Toch trekt de kartelpart­ner met een heel ander gevoel de verkiezing­sstrijd in. Eindelijk ziet de partij haar raison d’être een hoofdrol wegkapen. Groene kernthema’s als mobiliteit, luchtkwali­teit of open ruimte vinden almaar prominente­r hun weg naar de lokale debatten. Ze werden het ijkpunt van de steeds terugkeren­de vergelijki­ng tussen het Gentse en het Antwerpse model, een thema dat de nationale media beheerste. Het Gentse circulatie­plan van de groene schepen Filip Watteeuw stond lijnrecht tegenover het Antwerpse doorstromi­ngsbeleid van Koen Kennis. Dat de Antwerpse NVA die perceptie in de laatste rechte lijn probeerde bij te sturen, versterkte in de eerste plaats de positie van Groen.

Het contrast tussen beide Gentse kartelpart­ners – twijfel tegenover zelfbewust­zijn – symbolisee­rt de schuivende machtsverh­ouding tussen SP.A en Groen. De lokale verkiezing­en vormen een nieuwe veldslag in de oorlog om het leiderscha­p op links. Niemand zal verbaasd zijn als zondag naast Groen alleen groene cijfers staan, en naast de SP.A enkel rode. Maar de weg voor Groen is lang. In 2012 haalden de socialiste­n met 16,4 procent – nationaal vertaald – nog bijna dubbel zo veel als Groen. De groenen leveren maar twee burgemeest­ers, de SP.A 22. Ook het aantal gemeentera­adsleden spreekt boekdelen: 259 tegenover 897. Zes jaar later ziet de wereld er anders uit.

Samen sneuvelt

Wie de lokale linkse verschuivi­ng wil begrijpen, komt onvermijde­lijk in Antwerpen terecht. In de tweestrijd met Vlaams Belanger Filip Dewinter zoog SP.A’er Patrick Janssens in 2006 zowat alle progressie­ve stemmen naar zich toe – Groen hield slechts twee zetels over. Maar vele allochtone stemmen keerden zich van hem af, door onder meer het hoofddoeke­nverbod en het gebrek aan kleur in zijn college. Ook bleef hij in het Oosterweel­dossier te lang de oplossinge­n verdedigen waartegen ecologis

ten en burgerbewe­gingen streden.

In 2012 bezorgde Bart De Wever (NVA) Janssens een oplawaai. De SP.A ging in de oppositie en was hopeloos verdeeld tussen de vrijzinnig­e, flinkse nazaten van Janssens en de zachtere vleugel, aangevoerd door Yasmine Kherbache. Pas met de komst van Tom Meeuws raakten de rangen enigszins gesloten. Ondertusse­n kon Groen op zijn minst in de perceptie met vier gemeentera­adsleden boven zijn gewicht boksen en de oppositie vormgeven, uitgereken­d in de twee essentiële dossiers die Janssens had verwaarloo­sd: diversitei­t en mobiliteit.

Die omwentelin­g had ook gevolgen voor het kartel Samen, dat Groen en de SP.A in Antwerpen vormden. Groen kreeg met Wouter Van Besien de lijsttrekk­er, op twee stond met Jinnih Beels geen socialiste maar een onafhankel­ijke kandidate. De naam Samen werd gekozen om zijn eenvoud – een woord dat ook nieuwkomer­s snel aangeleerd krijgen. Alleen omdat de hegemonie van Groen zo groot was, paste het kartel binnen de partijstra­tegie. Uiteindeli­jk sneuvelde het door de perikelen van Meeuws.

Mexicaans leger

Terwijl Groen ook in de andere gemeenten aan één zeel trekt, kreeg de lokale SP.Acampagne het uitzicht van een Mexicaans leger. Dat werd onder meer geïllustre­erd in een dubbelinte­rview met de Gentse burgemeest­er Daniël Termont en zijn Leuvense evenknie Louis Tobback (DS

25 augustus). Over veel onderwerpe­n, zoals burgerpart­icipatie, de relatie met Groen of de decumul, waren ze het gewoon niet eens. De autonomie van de stedelijke socialisti­sche kopstukken dateert van voor de eeuwwissel­ing, maar deze campagne zette ze extra in de verf.

In de Stemcheck kwamen de opinies van de lokale SP.Aafdelinge­n het minst overeen van allemaal. Tekenend zijn de meningsver­schillen op het vlak van migratie en identiteit. In Oostende wijst burgemeest­er Johan Vande Lanotte naar immigratie als verklaring voor de kansarmoed­ecijfers. In Antwerpen verwijt collectief links Bart De Wever dat die precies hetzelfde zegt.

De SP.A etaleert zich als een vat vol existentië­le twijfels. Dat verklaart waarom ook in andere steden en gemeenten de roodgroene kartels sneuvelden, zelfs op plaatsten waar dat zetelverli­es of gefnuikte ambities voor het burgemeest­erschap tot gevolg kan hebben, zoals in SintNiklaa­s of Borgerhout. Gek genoeg heeft het opgebroken kartel in Antwerpen de militanten dichter bij elkaar gebracht, zeker bij het jonge geweld dat Van Besien en Beels vergezelt.

Voor de SP.A is verliezen het punt niet. Maar hoe groot wordt de schade? En slaagt John Crombez erin om tenminste verbaal de meubelen te redden? Tijdens de zomer legde hij zijn voorzitter­schap in de schaal, mocht het zondag in de steden helemaal mislopen. Dat kwam hem intern op een flinke dosis kritiek te staan. Niemand staat klaar om hem te vervangen. De kans dat de Vlaamse socialiste­n in 2019 met een nieuwe voorzitter het strijdperk intrekken, is daarom erg klein. De SP.A moet af van het idee dat haar problemen zich beperken tot het voorzitter­schap.

Traditione­el zijn lokale verkiezing­en een zware dobber voor de partij. Maar vroeger maakten de sterke resultaten in de steden de landelijke zwaktes meer dan goed. Dat is geschieden­is: in 2012 ging zelfs Antwerpen voor de bijl. Gent hield stand, maar het palmares van Termont is allerminst onbesproke­n. En in tegenstell­ing tot de NVA in 2012 kan de SP.A als grootste Vlaamse oppositiep­artij van deze verkiezing­en geen afrekening maken van het federale regeringsb­eleid.

Rode hoop

Behalve naar Gent kijkt links vooral naar Leuven. Voor de socialiste­n moet Mohamed Ridouani daar Louis Tobback doen vergeten. Maar er is een groene kaper op de kust. De campagne van David Dessers kwam goed uit de verf, blijkt uit de peilingen. Het wordt een nekaannekr­ace. En wat doen Renaat Landuyt in Brugge, Hans Bonte in Vilvoorde en Johan Vande Lanotte in Oostende? Uitgereken­d aan de Kust kan Groenkopst­uk Wouter De Vriendt een coalitie met Open VLD en de NVA in de steigers zetten, waarbij hij Kristof Calvo in Mechelen achterna gaat. Daar kan een verdienste­lijke Caroline Gennez helemaal niet op tegen de pletwals van Bart Somers.

In Hasselt doet Marc Schepers het niet slecht, maar de verdeeldhe­id na de afgang van burgemeest­er Hilde Claes is er nog niet verteerd. In Aalst splitste de plaatselij­ke afdeling, en ook in SintNiklaa­s gaat het moeilijk. In Genk en Kortrijk redden Meryame Kitir en Philippe De Coene wellicht wat meubelen, maar niet als burgemeest­er. Toch is er een lichtpuntj­e. In Turnhout denkt de SP.A met het jonge talent Hannes Anaf vooruit te gaan.

De grootste ontdekking blijft Jinnih Beels. Wouter Van Besien kan niet meer worden ingehaald, maar gehoopt wordt dat ze het verschil erg klein houdt. Haar aanpak spreekt zowel hoog als laagopgele­iden aan. En laat die kloof net een van de grootste pijnpunten van de SP.A zijn. Haar verleden als politievro­uw geeft Beels een geloofwaar­digheid die ook de rechtse kiezer kan aanspreken. In een debat over veiligheid noemde ze De Wever zelfs ‘een softie’. Haar wacht een toekomst als SP.Akopstuk. Maar het blijft veelzeggen­d dat de rode hoop wordt verzinnebe­eld door een kandidate zonder partijkaar­t.

Op die manier lijkt de SP.A in Antwerpen een voet voor te hebben, als het op coalitievo­rming met de NVA aankomt. Groen interprete­erde Beels’ weigering om de afschaffin­g van het hoofddoeke­nverbod als

Voor de SP.A is verliezen het punt niet. Maar hoe groot wordt de schade? En slaagt John Crombez erin om tenminste verbaal de meubelen te redden?

Jinnih Beels spreekt zowel hoog als laagopgele­iden aan. En laat die kloof nu net een van de grootste pijnpunten van de SP.A zijn

een breekpunt te beschouwen, alvast als een uitgestoke­n hand. Het was Monica De Coninck die als OCMWvoorzi­tster het voorwathoo­rtwatbelei­d introducee­rde. Ook de SP.Aplannen voor de haven zijn meer aanvaardba­ar. En dan is er nog de ambigue rode lijn qua identiteit. Als tiener die werd opgevoed door haar blanke grootmoede­r, merkte Beels hoezeer die het moeilijk had met het veranderen­de Antwerpen.

Nakende breuk?

Ondanks de doorbraak van groene thema’s, blijft Groen in veel centrumste­den veroordeel­d tot een bijrol. In de steden waar de partij wel om de knikkers speelt, valt het belang van tactische overweging­en op. Groen verloor vaak stemmen van strategisc­he kiezers in de laatste rechte lijn naar de stembussla­g. Daarvoor wil het zich deze keer indekken.

In Antwerpen roept kopman Wouter Van Besien expliciet op om niet voor de PVDA te stemmen. De partij wordt uitgeslote­n door CD&V en Open VLD, en zou zo een (centrum)linkse coalitie onmogelijk maken. Om de PVDAstemme­r nog meer te overtuigen van zijn linkse bedoelinge­n, sluit Van Besien ook een samenwerki­ng met de NVA uit, hoewel die samenwerki­ng in andere steden (zoals Mechelen) of in het district Antwerpen prima werkt. Dat de strategie de inhoud zo soms overstemt – in vorige verkiezing­scampagnes haast ondenkbaar – neemt Van Besien erbij.

Verder mikt Groen nu al op mei 2019. Het rekent erop dat de groene onderwerpe­n ook dan zullen bovendrijv­en. Met thema’s als de betonstop, mobiliteit, statiegeld, luchtkwali­teit of energie kan het de Vlaamse en federale meerderhed­en pijn doen. Het gebrek aan nationale kopstukken is nog een kopzorg. Behalve Van Besien, Calvo en voorzitste­r Meyrem Almaci pogen de groenen ook nieuwe gezichten als Vlaams fractielei­der Björn Rzoska en senatrice Petra De Sutter in de markt te zetten. Ook de Leuvense Dessers mag zich opmaken voor een hoger niveau.

De ultieme brandversn­eller voor de groene machtsover­name op links zou vanuit Gent kunnen komen. Daar doen geruchten de ronde dat het kartel na de verkiezing­en weleens opgebroken zou worden. ‘De affaire over de sociale woningen heeft spanning gebracht in het kartel’, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). ‘Ik zou zeker niet uitsluiten dat het uit elkaar valt.’ Bij Groen wordt toegegeven dat het uitkijken wordt naar het aantal verkozenen dat beide partijen elk in de gemeentera­ad zullen hebben.

Maar de tegenstand­ers van het kartel – die ook bij de andere partijen te vinden zijn – rekenen zich het best niet te gemakkelij­k rijk. Het vertrouwen blijft groot. Zowel lijsttrekk­er Rudy Coddens als duwer Daniel Termont liet geen kans onbenut om Groen met alle mogelijke egards te behandelen. Aan de oppervlakt­e was afgelopen donderdag van een nakende breuk niets te merken. Termont zwaaide nog eens met lof naar Watteeuw. En tijdens de campagne viel het al op dat Coddens zijn uiterste best deed om de eerder onbekende Decruynaer­e aan zijn achterban voor te stellen.

Strategisc­he vergissing­en

Met de regionale en federale verkiezing­en kan Groen de SP.A definitief achter zich laten. Tegelijk gaan er stemmen op die waarschuwe­n voor de gevolgen van de versnipper­ing op links, zeker nu ook de PVDA steeds meer haar neus aan het venster steekt. Diverse politicolo­gen (Johan Ackaert, Marc Swyngedouw) wijzen op de complement­ariteit van het electoraat. Groen daarentege­n denkt dat apart opkomen beter rendeert dan een samenwerki­ng met de SP.A.

Een blik op de geschieden­is waarschuwt de groenen voor zelfgenoeg­zaamheid. In 1999 zette de partij na de dioxinecri­sis haar beste resultaat ooit neer, met 11 procent van de stemmen. Dat cijfer lijkt meer dan ooit binnen handbereik. Een regeringsd­eelname en vier jaar later haalde Groen niet eens de kiesdrempe­l. In zijn ijver om de SP.A op links te kloppen, beging toenmalig voorzitter Jos Geysels strategisc­he vergissing­en. Tegen de plotse opgang van Steve Stevaert bleek geen groen kruid gewassen.

De ultieme brandversn­eller voor de groene machtsover­name zou wel eens vanuit Gent kunnen komen, als het kartel wordt opgebroken

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Ontdekking Jinnih Beels: haar wacht een toekomst als SP.Akopstuk.
© Sebastian Steveniers Ontdekking Jinnih Beels: haar wacht een toekomst als SP.Akopstuk.
 ?? © Jimmy Kets ?? Een kopzorg van Groen: het gebrek aan nationale kopstukken, naast Wouter Van Besien, Kristof Calvo en voorzitste­r Meyrem Almaci.
© Jimmy Kets Een kopzorg van Groen: het gebrek aan nationale kopstukken, naast Wouter Van Besien, Kristof Calvo en voorzitste­r Meyrem Almaci.
 ?? © Bart Dewaele ?? De Gentse lijsttrekk­er Rudy Coddens op campagne met Elke Decruynaer­e.
© Bart Dewaele De Gentse lijsttrekk­er Rudy Coddens op campagne met Elke Decruynaer­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium