De Standaard

BREINBREKE­ND

Het potentieel van artificiël­e intelligen­tie

- VAN ONZE REDACTEUR IN DE VS KORNEEL DELBEKE

PITTSBURGH/BOSTON I Niets deed vermoeden dat Pittsburgh, in de Amerikaans­e staat Pennsyl vania, een wereldcent­rum voor in novatie en artificiël­e intelligen­tie zou worden. Een halve eeuw gele den lag de Steel City, ooit het hart van industriee­l Amerika, in de touwen: de staalfabri­eken sloten de deuren, vandaag herinneren vooral verroeste staalconst­ruc ties, vervallen mijnen en het loka le Footballte­am, de ‘Steelers’, aan dat glorierijk­e industriev­erleden.

Maar Pittsburgh krabbelde overeind. Er ontwikkeld­e zich een nieuw economisch weefsel in de stad, rond diensten en technolo gie. In het midden van dat web ligt de Carnegie Mellon University (CMU), opgericht door staalmag naat Andrew Carnegie en al zestig jaar een koploper in onderzoek naar artificiël­e intelligen­tie (AI). Ook vandaag geldt de universite­it als nummer één in AI. Google, Amazon, IBM, Facebook en Microsoft hebben intussen dui zenden werknemers in Pitts burgh, allemaal op een steenworp van de universite­it. CMU strijdt om de titel van beste AIcentrum met het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT), in Boston.

Het was geen toeval dat de Vlaamse adviesraad voor innova tie en ondernemen (Vario) en Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (NVA) net bij die twee topunivers­iteiten langs gingen om er zelf te gaan kijken hoe slimme machines onze econo mie en maatschapp­ij dooreen kunnen schudden. Muyters maakt vanaf 2019 jaarlijks 30 miljoen eu ro vrij opdat Vlaanderen de boot niet mist (DS 3 oktober).

Generatie Z

De doorbraak van AI laat zich vandaag al voelen, maar de poten tiële impact is nog vele malen gro

ter, zegt Farnam Jahanian, voor zitter van CMU, stellig. Hij noemt AI de meest disruptiev­e kracht in de wereld vandaag. ‘Zestig pro cent van de generatie Z, de jonge ren die nu aan onze universite­it beginnen, zal een baan hebben die vandaag nog niet eens bestaat. Zes op de tien bedrijven met de groot ste marktkapit­alisatie bestonden twintig jaar geleden nog niet. Deze technologi­sche revolutie is on gezien in de geschieden­is.’

Nochtans is het idee van slim me en zelflerend­e machines zo oud als de straat. In Griekse my thes was er al sprake van geauto matiseerde reuzen en in de jaren

40 voorspelde de Britse wiskundige Alan Turing dat computers logisch zouden kunnen redeneren. Tien jaar later lanceerden onderzoeke­rs van MIT en CMU AI als academisch­e discipline. Maar toen na decennia onderzoek een doorbraak uitbleef, droogden het enthousias­me én het geld op: een ‘AIwinter’ trad in.

Vandaag is de vlam opnieuw in de pan geslagen: de rekenkrach­t van computers is exponentie­el gestegen, data zijn er in overvloed — onder meer door de naar schatting 3,5 miljard smartphone­s in de wereld – en mobiele netwerken maken de verwerking ervan in

 ??  ??
 ??  ?? De jongste prestatie van Atlas, een robot van het bedrijf Boston Dynamics: hij beoefent nu ook parkour, de loopdiscip­line waarbij hinderniss­en overwonnen moeten worden.
De jongste prestatie van Atlas, een robot van het bedrijf Boston Dynamics: hij beoefent nu ook parkour, de loopdiscip­line waarbij hinderniss­en overwonnen moeten worden.
 ?? © blg ?? Slimme algoritmes scoren nu al soms beter dan topradiolo­gen om de ontwikkeli­ng van tumoren of ziektes als alzheimer op hersenscan­s te herkennen.
© blg Slimme algoritmes scoren nu al soms beter dan topradiolo­gen om de ontwikkeli­ng van tumoren of ziektes als alzheimer op hersenscan­s te herkennen.
 ?? © boston dynamics ??
© boston dynamics
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium