De Standaard

Antwerps hinterland kleurt geel

In de Antwerpse provincier­aad is NVA de grootste. Ook het aantal gemeenten waar de partij de sterkste is is toegenomen.

- VAN ONZE REDACTRICE MAXIE ECKERT

In de Antwerpse provincier­aad laat de NVA opnieuw alle andere partijen ver achter zich. De partij haalt 32,8 procent, wat meer dan het dubbele is van de nummer twee, CD&V (15,4 procent).

Dat NVA in de provincie Antwerpen stevig in het zadel zit blijkt ook uit de uitslagen in de steden en gemeenten. De gele gordel die sinds 2012 rond Antwerpen ligt is uitgedijd. In zowat alle gemeenten tussen Antwerpen en Mechelen zijn de Vlaamsnati­onalisten de sterkste kracht. Ook ten oosten van de scheldesta­d kleuren meer gemeenten geel en gaat de NVA erop vooruit.

In 32 steden en gemeenten is NVA nu de grootste partij. Dat zijn er een pak meer dan de twintig gemeenten waar CD&V het sterkst staat.

In Herentals pakt federaal Kamerlid Yoleen Van Camp voor NVA de sjerp af van SP.A

Monstersco­res

NVA behaalt in sommige gemeenten in de provincie Antwerpen monstersco­res boven de 40 procent. In Edegem bijvoorbee­ld (51,4 procent, +15,2 procent), in Aartselaar (45,8 procent, +9,4 procent), Schoten (43,8 procent, +6 procent), Schilde (41,3 procent, +9.1 procent), Dessel (51,5 procent, 1.9 procent) en Rijkevorse­l (45,8 procent +16,4 procent). In Brasschaat, waar nationaal kopstuk Jan Jambon de lijst trok, stemde gisteren 44,2 procent van de kiezers voor de NVA, tegenover 39,3 procent in 2012.

In Turnhout haalt NVA precies dezelfde score als in 2012: ze blijven de grootste partij, met 18,2 procent. NVA’er Erwin Brentjens trad zes jaar geleden aan als burgemeest­er, maar moest een jaar later na interne strubbelin­gen plaatsneme­n op de oppositieb­anken. De stad werd onbestuurb­aar verklaard.

Turnhout Iedereen Mee (TIM), Groen, CD&V en SP.A schreven een nieuw bestuursak­koord voor de stad. De bestuurspa­rtijen lijken er geen garen bij te spinnen: TIM (13,4 procent) en CD&V (12 procent) zakken elk een paar procent; SP.A (13,8 procent) en Groen (12 procent) groeien met enkele procentpun­ten. De grote winnaar in Turnhout is Vlaams Belang, dat 17,5 procent behaalt (tegenover 10,1 procent in 2012) en zo, na NVA, de nummer twee wordt.

Herentals kwijt

Met Herentals verliest SP.A de enige gemeente in de provincie Antwerpen waar de partij de grootste was en de burgemeest­er leverde. Ze zakt naar 21,7 procent (3,6 procent). Ook haar coalitiepa­rtner CD&V verliest er stemmen (19,7 procent, 5,2 procent). Zo wordt de NVA met kopvrouw (tevens federaal Kamerlid) Yoleen Van Camp vooralsnog de grootste partij (24,8 procent), al verliest ze 0,5 procent. Groen en Vlaams Belang winnen er elk een paar procent.

In Lier zijn er geen grote verschuivi­ngen te zien. Net als in 2012 laat NVA de andere partijen met 32,2 procent (+0,2 procent) van de behaalde stemmen met ruime voorsprong achter zich. Open VLD is met 16,3 procent (0,8 procent) de nummer twee in Lier.

 ?? © Jimmy Kets ?? Jan Jambon: monstersco­re in Brasschaat.
© Jimmy Kets Jan Jambon: monstersco­re in Brasschaat.
 ?? © belga ?? Yoleen Van Camp: sjerp afgesnoept van SP.A.
© belga Yoleen Van Camp: sjerp afgesnoept van SP.A.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium