De Standaard

‘Voor alles wat we doen, worden we beloond’

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

Open VLDvoorzit­ster Gwendolyn Rutten is een tevreden voorzitste­r, ze spreekt van een ‘blauwe versnellin­g’. ‘Niet alleen de blauwe burgemeest­ers doen het goed – kijk naar het fantastisc­he resultaat van Bart Somers in Mechelen tot Francesco Vanderjeug­d in Staden. Meer zelfs: ons positieve project slaat aan’, zegt Rutten. ‘Voor alles wat we doen, worden we beloond.’

Ook in Ieper haalt Open VLD de sjerp binnen, dankzij een bliksemsne­l gevormde antiCD&Vcoalitie. ‘Onder leiding van een vrouw dan nog (Emmily Talpe, red.)’, zegt Rutten trots. Een andere liberale topvrouw doet het dan weer heel wat minder goed dan verwacht: uitgereken­d de populaire Maggie De Block. Volgens Rutten is dat een signaal van de Merchtemse kiezer dat ‘hij een voltijdse burgemeest­er wil’.

‘In Antwerpen wisten we dat het moeilijk zou worden’, vervolgt Rutten. ‘We bouwen daar aan de toekomst.’ Het Gentse succes van Mathias De

‘In Antwerpen wisten we dat het moeilijk zou worden. We bouwen daar aan de toekomst’

Clercq is wel een opsteker, de voorzitste­r heeft er naar eigen zeggen ‘alle vertrouwen’ in dat hij de coalitiege­sprekken tot een goed einde brengt. Het totaalcijf­er (13 à 14 procent) is geen grote sprong voorwaarts, maar ‘dit zijn lokale verkiezing­en, de volgende zijn voor volgend jaar’.

In haar eigen Aarschot haalt Rutten met haar liberale lijst bijna 30 procent. De Aarschotte­naar heeft volgens haar een ‘kristalhel­der signaal’ gegeven dat hij zaken wil veranderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium