De Standaard

Groene zondag doet dromen van meer

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

De grote trofeeën blijven op stal, maar de opmars van Groen in en buiten de steden is onmiskenba­ar. Meteen kijken de groenen naar mei 2019.

Groen had de lat erg hoog gelegd voor deze verkiezing­en. Na centrumste­den zoals Gent en Mechelen wilden de groenen ook in Antwerpen, Brugge, Leuven en Brussel besturen. In Antwerpen en Leuven werd er zelfs gemikt op een groene burgemeest­er. Dat laatste is niet gelukt.

Toch veroverde de partij een duchtige springplan­k voor de toekomst. In heel Vlaanderen klimt Groen tot 13,2 procent, dat is bijna 5 procent meer tegenover de Vlaamse verkiezing­en van 2014. Het levert de partij volgens haar berekening­en tegen de 500 gemeentera­adsleden op, de helft meer dan in 2012.

‘We bieden links zo opnieuw een perspectie­f,’ klinkt het binnen de partij. Een duidelijke verwijzing naar die andere ambitie van de partij: het marktleide­rschap op links overnemen. Ook daar lijkt de wissel van wacht zich te voltrekken. De SP.A behaalt volgens extrapolat­ies in Vlaanderen maar 10,36 procent. Ook binnen de kartels groeide het gewicht van Groen. De partij grijpt veertien van de twintig Gentse zetels voor het progressie­ve kartel. In Mechelen is dat dertien zetels voor Groen, tien voor Open VLD. De score in BrusselSta­d (16,8 procent) is een opsteker.

Ook buiten de grote steden noteert Groen vaak dubbele cijfers. Zo zijn er Aalter (21,4 procent), Lille (22 procent) en Merelbeke (23,7 procent). Dat is een bijkomende bonus voor een partij die traditione­el vooral als een stedelijke partij wordt gezien.

Die tendensen sterken Groen in het idee dat de dubbele cijfers ook richting 2019 vastgehoud­en kunnen worden. De opwaartse mars moet dan geconsolid­eerd worden op Vlaams en federaal niveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium