De Standaard

Communiste­n op weg naar gemeentera­ad

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

De communiste­n van PVDA duiken op in een tiental gemeentera­den. In Wallonië is de groei voor de Franstalig­e broeders veel groter.

‘Ongeveer al onze doelstelli­ngen zijn behaald’, zei PVDAvoorzi­tter Peter Mertens gisteravon­d op de bijeenkoms­t van zijn partij in Antwerpen. Maar de partij raakte in ’t Stad niet verder dan een status quo, ze behoudt haar vier zetels en strandt op 8,7 procent. In Zelzate, waar de partij historisch altijd sterk stond, deelde de PVDA gisteravon­d de eerste plaats met de lijst VLDSD, door een groei van zes naar zeven zetels. Daar waren wel nog niet alle stemmen geteld.

Mertens en zijn PVDA wilden in de centrumste­den doorbreken, maar ook en vooral in de provincie Antwerpen. Dat laatste is nodig om in 2019 een Kamerzetel binnen te halen voor Mertens. Dat is ten dele gelukt. In Geel, Brasschaat, Turnhout, Ekeren en Mechelen haalt de PVDA één zetel.

Ook in Lommel, SintNiklaa­s, Leuven en Genk zal er de komende zes jaar een eenzame communist in de gemeentera­ad zitten. In Hasselt pakt de PVDA uit het niets twee zetels. Onder anderen pensioensp­ecialist Kim De Witte zal daar zetelen. In Gent halen ze zelfs drie zetels.

Maar op verschille­nde andere plekken zat het er niet in. In Boom, Heistopden­Berg en Mortsel slaagde PVDA er niet in voldoende kiezers te overtuigen.

In Wallonië groeit de PTB. In veel steden zetten de communiste­n een sterk resultaat neer. In Charleroi zouden ze, volgens de partiële resultaten, zelfs de tweede partij worden. Ook in steden als La Louvière scoorden ze sterk.

In hun belangrijk­ste fief – Luik en de gemeenten errond, zoals Herstal en Seraing – was het gisteravon­d nog wachten op definitiev­e resultaten, maar zal de partij in ieder geval vooruitgaa­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium