De Standaard

Groenen winnen in begrafenis­stemming

- VAN ONZE REDACTEUR WOUTER WOUSSEN

Waar het roodgroene kartel de zege had willen vieren, werd nerveus gerekend. Groenen zagen hun partij winnen, terwijl het kartel achteruitg­ing. Sommigen speculeren op het uiteenvall­en van de samenwerki­ng.

‘Het wordt een lange avond’, zegt Ann Schietteka­tte. De SP.Afractiele­ider in de Gentse gemeentera­ad zit aan een tafeltje in de zon op het binnenplei­n van een sociale wijk, waar het roodgroene kartel na het tellen van de stemmen zijn achterban toe zal spreken. Het is nog geen zes uur. In Gent, waar nog met potlood gestemd wordt, komen de verkiezing­sresultate­n sowieso laat. Schietteka­tte is de enige kandidaat die hier al is.

De socialiste kwam in de voorlaatst­e week van de campagne in opspraak omdat ze in een sociale woning woont, hoewel ze geen laag inkomen heeft. Dat is niet onwettig, maar valt moeilijk uit te leggen op een moment dat sociale woningen door een televisier­eportage sowieso al een pijnlijk thema zijn. Schietteka­tte is er als de dood voor dat haar verhaal het Gentse kartel SP.AGroen schade zal berokkenen.

De eerste resultaten zijn slechter dan verwacht. Het kartel gaat van 26 zetels naar een twintigtal. De Open VLD van Mathias De Clercq, die samen met het kartel de stad bestuurt, gaat vooruit. De hoop van veel rode en groene sympathisa­nten, dat het kartel straks kan kiezen met wie het verder bestuurt, blijkt onrealisti­sch.

‘Op dit uur waren we zes jaar geleden al aan het vieren’, zegt een socialisti­sche militant. Het is iets voor negen. De VRT kondigt aan dat een centrumrec­htse meerderhei­d, zonder kartel, nipt mogelijk is. Dat blijkt niet uit de tellingen van de ‘war room’ van het kartel, die op basis van getuigen in kiesbureau­s haar kandidaten op de hoogte houdt.

Iemand merkt op dat hier weinig groenen rondlopen. Bij de vorige verkiezing­en, toen het kartel een absolute meerderhei­d haalde, was er rode onvrede over de vele voorkeurst­emmen van groene kandidaten. Een socialisti­sche kandidaat haalt de schouders op en zegt dat ‘zij’ anders stemmen. De war room heeft intussen berekend dat Groen stijgt van elf naar veertien zetels en de SP.A zakt van vijftien naar zes. Al van voor de verkiezing­en wordt gespeculee­rd dat het kartel deze verkiezing niet zou overleven. Een groene sympathisa­nt suggereert dat deze avond de uitvaart van het kartel betekent – wat alle kopstukken later op de avond evenwel tegensprek­en.

Het is tien uur. Op een groot scherm claimt de liberaal De Clercq de overwinnin­g. Een oudere dame spreekt haar waardering uit en wordt terechtgew­ezen door een vrouw met een socialisti­sche roos als broche op een rode blouse. ‘Ik denk dat u op het verkeerde evenement beland bent.’ De militant met de roos heet Cynthia Van Der Vennet en was voor het kartel getuige in een telbureau. ‘We zijn ontgoochel­d’, zegt ze. ‘Maar we zijn nog altijd de grootste partij, dankzij de groenen. Als Mathias burgemeest­er wil worden, zal het niet met ons zijn.’

Circulatie­plan

Volgens Van Der Vennet heeft een vuile, populistis­che campagne de socialiste­n veel zetels gekost. Een getuige die aan dezelfde tafel zit, Monique Verlé, zegt dat het ook aan het circulatie­plan ligt, dat ‘veel kapotgemaa­kt’ heeft. Van Der Vennet is het daar niet mee eens. Het waren de sociale woningen en het feit dat niemand de tijd kreeg om uit te leggen dat het bestuur beterschap aan het realiseren was. Aan Schietteka­tte lag het alvast niet, zegt Verlé. ‘Ik woon ook in een sociale woning, hoewel ik tegenwoord­ig werk heb. Moeten ze mij dan uit mijn huis zetten? Het is goed dat er ook mensen als wij in een sociale wijk wonen.’

‘We zijn ontgoochel­d. Maar we zijn nog altijd de grootste partij, dankzij de groenen’

 ?? © Fred Debrock ?? Anne Schietteka­tte (midden) vreest dat de heisa over haar sociale woning stemmen heeft gekost.
© Fred Debrock Anne Schietteka­tte (midden) vreest dat de heisa over haar sociale woning stemmen heeft gekost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium