De Standaard

‘Mathias is de enige die Gent kan verenigen’

REPORTAGE I Mathias De Clercq, goudhaantj­e van de Gentse Open VLD, triomfeert. Hij is pas 36 en kingmaker in Gent. Een avond tussen hoop, wanhoop en veel bier in de spannendst­e verkiezing­sstrijd in tijden.

- INE RENSON

Overal in het land zijn uitslagen zo goed als definitief, hier en daar zijn al coalities ge smeed. Maar in Gent blijft het tan denbijtend afwachten. Het ouder wetse stemmen met pen en papier – en wit poeder tussen enkele stembrieve­n – leiden ertoe dat de resultaten uitblijven. In de Oude Vismijn, waar Open VLD verza melen had geblazen, blijven de deuren potdicht tot half acht.

Daarna stromen de militanten binnen, blauwe jurken en blauwe dassen met stralende gezichten. ‘Het ziet er goed uit’, is de stan daard begroeting. De sterren staan gunstig. Uit de eerste resul taten blijkt dat Open VLD de grote winnaar wordt van de Gentse ver kiezingen. Kopman Mathias De Clercq, die de strijd inging met uitgesprok­en burgemeest­ersam bities, zou zijn partij de hoogte in stuwen tot een nekaannekr­ace met het roodgroene kartel.

Bier en cava

Naarmate meer bureaus geteld zijn en meer bier en cava vloeit, wordt het beeld duidelijk: het kar tel blijft de grootste maar verliest fors, Open VLD volgt op de voet en maakt een sprong van 10 procent. Bij de liberalen is maar één verklaring voor dat succes: Mathias De Clercq, ‘de enige Gentse politicus met de allures om burgemeest­er te worden’. ‘Een verbindend­e figuur’, klinkt het in de Vismijn. ‘Waarin ook wie niet op onze par tij heeft gestemd, zich kan vinden.’ Een ‘burgervade­r’, knikken enkele dames die zijn moeder konden zijn. ‘En hij is nog maar 36. Onge looflijk.’

Het is wat overal wordt gefluis terd: Mathias De Clercq is van plan de burgermees­terssjerp te claimen. Hij komt niet af voor hij dat met overtuigin­g kan doen. De avond vordert, en intussen is dui delijk dat De Clercq de kingmaker wordt in Gent. Een Zweedse coalitie om het kartel buitenspel te zetten, lijkt mogelijk. Dat is het breekijzer waarmee De Clercq de sjerp in Gent kan opeisen.

Als kingmaker wil hij in de Vis mijn zijn intrede maken. Omdat de gehuurde zaal te klein blijkt om plaats te bieden aan de toestromen­de militanten, wordt het podium enkele meters naar achteren geschoven. Intussen beginnen de militanten al te dromen van hun stad onder leiding van hun 36jarige kopman.

‘De Gentenaars zijn de socialiste­n en de groenen beu’, klinkt het misprijzen­d. ‘Ze willen een jonge, dynamische burgemeest­er die er nog jaren voor kan gaan.’ Een sneer naar Rudy Coddens, de kop man van het kartel die de 60 na dert.

De mogelijkhe­id van een Zweedse coalitie gonst luider door de zaal. Wanneer CD&Vkopvrouw Mieke Van Hecke op de live gestreamde VRTuitzend­ing laat doorscheme­ren dat ze wacht op een telefoontj­e van De Clercq, spitst de zaal de oren. Wanneer NVAlijsttr­ekker Anneleen Van Bossuyt dat herhaalt, stijgt ge juich op. Maar er zijn ook twijfels.

‘Coalitie heeft goed gewerkt’

‘Veel liberale kiezers zouden een ommezwaai naar een volledig rechts bestuur niet zien zitten’, zegt Mieke Bouve, een van de libe rale kopstukken. ‘Ik ben zelf ook geen grote fan. De Gentse coalitie heeft goed gewerkt, voor mij mag die voortdoen. Maar Mathias heeft de sleutel in handen.’

Het loopt tegen tienen en de spanning is te snijden. Nog altijd geen kopman te zien. Ook de twijfel over de Zweedse coalitie als breekijzer neemt toe. De achterban pilst zich verder in. En dan, klokslag tien uur, verschijnt hij aan de poorten van de Vismijn. ‘A beautiful day’ van U2 schalt door de boksen.

De Clercq – kleinzoon van de legendaris­che Willy De Clercq – wordt binnengeha­ald als een winnaar. Wanneer hij in zijn speech verwijst naar ‘zijn bompa’, houdt de zaal het niet meer. ‘In 1976 haalde mijn bompa meer voorkeurst­emmen dan alle andere lijsttrekk­ers samen. Toen smeedden ze een coalitie achter zijn rug. Dat zal niet opnieuw gebeuren.’

Of De Clercq dat kan verzilvere­n, is op dat moment nog niet duidelijk. Maar in de Vismijn zijn alle twijfels weg. Met een sneer naar de uitspraak van Bart De Wever zes jaar geleden, sluit hij af. ‘Vanavond vieren we feest, want de stad is van iedereen.’ Hadden ze al gezegd dat hij wil verbinden?

‘De Gentenaars zijn de socialiste­n en de groenen beu. Ze willen een jonge, dynamische burgemeest­er die er nog jaren voor kan gaan’

 ?? © Alexander Meeus ?? Ook al moeten de coalitiege­sprekken nog beginnen, Mathias De Clercq waant zich al burgemeest­er van Gent.
© Alexander Meeus Ook al moeten de coalitiege­sprekken nog beginnen, Mathias De Clercq waant zich al burgemeest­er van Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium