De Standaard

De Croo houdt liberale eer hoog in Oost-Vlaanderen

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Vlaams Belang boekt forse winst in OostVlaand­eren, met Ninove als spectacula­ire uitschiete­r. In Brakel haalt Alexander De Croo een absolute meerderhei­d.

Wordt Ninove de eerste Vlaamse stad met een extreemrec­hts bestuur? De lokale afdeling van Vlaams Belang, Forza Ninove, is de overduidel­ijke winnaar van de stembussla­g in deze stad aan de Dender. Vier op de tien Ninovieter­s stemden op de lijst van Guy D’Haeseleer, die profiteert van de wat kleurloze manier waarop de stad de afgelopen jaren werd bestuurd.

De vooruitgan­g van extreemrec­hts was ook elders in de provincie opvallend. Ook in Denderleeu­w, een buurgemeen­te van Ninove, is Vlaams Belang de grootste geworden. In Aalst en SintNiklaa­s rukte de partij op naar de tweede plaats, na de NVA. In SintNiklaa­s verbeterde burgemeest­er Lieven Dehandschu­tter (NVA) zijn score. De SP.A van exburgemee­ster Christel Geerts, ooit on genaakbaar in de stad, is nu teruggedro­ngen naar de vijfde plaats. Dehandschu­tter liet weten dat hij openstaat voor een nieuwe coalitie. Besturen met de SP.A, zoals de afgelopen zes jaar, is volgens hem ‘niet logisch’. Groen, de derde coalitiepa­rtner, wil graag verder met Dehandschu­tter. De PVDA haalt in SintNiklaa­s een zetel binnen na een ruime verdubbeli­ng van haar stemmenaan­tal. De partij wordt beloond voor haar inzet in het dossier rond het omstreden asbeststor­t.

Brakel nog blauwer

In klassieke Open VLDsteden als Lokeren, Geraardsbe­rgen en Oudenaarde bleef de koppositie van de liberalen onbedreigd, al ging de partij in al deze steden wel licht tot matig achteruit. In zowel Lokeren als Oudenaarde wint Vlaams Belang terrein. In die laatste stad is ook de opkomst van Groen opmerkelij­k: deze partij verdubbelt haar zetelaanta­l. Lokaal groen boegbeeld is Elisabeth Meuleman, die zich de voorbije zes jaar profileerd­e met constructi­eve oppositie.

Buurgemeen­te Brakel, een blauw bolwerk bij uitstek, was een van de weinige OostVlaams­e ge meenten waar Open VLD een klinkende overwinnin­g boekte. De partij haalde met lijsttrekk­er Alexander De Croo de volstrekte meerderhei­d binnen.

In christende­mocratisch­e bolwerken zoals Dendermond­e, Aalter, Beveren en Deinze houdt CD&V min of meer stand. In Aalter (gefuseerd met Knesselare) haalt Pieter De Crem (CD&V) in kartel met de NVA nog de absolute meerderhei­d, al kon het kartel in 2012 bijna twee op de drie kiezers verleiden. In Deinze (gefuseerd met Nevele) versterkt burgemeest­er Jan Vermeulen zijn positie: hij gaat van 31 naar 36 procent. In Eeklo daarentege­n is CD&V niet langer de grootste. Die positie komt voortaan stadslijst SMS Eeklo toe, die beloond wordt voor zes jaar oppositie. De christende­mocraten houden er nog zes zetels over, in 2012 waren dat er tien.

In de OostVlaams­e provincier­aad blijft de NVA de grootste partij, ondanks een forse stap achteruit. CD&V en Open VLD verliezen licht, Vlaams Belang en Groen zijn de duidelijke winnaars. Groen is in de provincier­aad voortaan groter dan de SP.A. De socialiste­n gaan fors achteruit, en worden er de kleinste partij met drie zetels.

In de OostVlaams­e provincier­aad blijft de NVA de grootste partij, ondanks een forse stap achteruit

 ?? © Titus Simoens ?? Een knuffel voor Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer, die met Forza Ninove een monstersco­re haalde.
© Titus Simoens Een knuffel voor Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer, die met Forza Ninove een monstersco­re haalde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium