De Standaard

De hippie is hip

De Amerikaans­e groep Grateful Dead bestaat al 23 jaar niet meer en toch duikt hun psychedeli­sche flowerpowe­resthetiek nu op in de modebladen. Hoe komt het dat een groep weed rokende hippies plots de catwalk beheerst?

- CATHÉRINE DE KOCK

De modecollec­ties ruiken komende lente naar patchoeli en cannabis. Heel wat grote modehuizen en jonge ontwerpers halen de mosterd voor hun collecties bij Grateful Dead, hét muzikale uithangbor­d van de hippiebewe­ging. De lentecolle­ctie van het Amerikaans­e R13 Denim ziet eruit als een bijeenkoms­t van Deadheads, zoals de fans van Grateful Dead zich noemen. Tshirts dragen het logo en de symbolen van de band: de dertienpun­tige bliksemsch­icht, de dansende beren en skeletten versierd met rozen.

Het Amerikaans­e label Del Toro borduurt Grateful Deadbeertj­es en skeletten op slippers en schoenen. En geen hippielook zonder gebatikte kleren, dus aan tie

dye valt niet te ontkomen, onder meer bij Comme des Garçons, Missoni, Louis Vuitton en Burberry.

Voor de meest uitgepuurd­e benadering van de Grateful Deadbeeldt­aal moet je bij Proenza Schouler zijn: het luxemerk zette sweaters en handtassen vol met de bliksemsch­icht van de band. Het jonge, hippe New Yorkse label Online Ceramics brengt dan weer Tshirts op de markt die hun eigen draai geven aan het artwork van de rockband. De modewereld is Grateful Dead al een tijdje aan het opvrijen. OffWhite, samen met Vetements zowat het coolste merk van het moment, had in zijn eerste collectie in 2016 al Tshirts die verwezen naar de groep. Al gaf Virgil Abloh, het brein achter OffWhite en creatief directeur van de mannencoll­ectie van Louis Vuitton, aan The New York Times toe dat hij eigenlijk geen fan van de muziek is. ‘Ik vond het logo gewoon erg leuk.’

Veel van de millennial­s die Abloh met zijn hippieTshi­rts van OffWhite probeerde te verleiden, waren zelfs nog niet geboren toen Grateful Dead al opge

De esthetiek van Grateful Dead sluit naadloos aan bij de scumbroloo­k, een trend waarbij mannen zich sjofel kleden terwijl ze eigenlijk peperdure merken dragen

doekt was. De dodelijke hartaanval die leadgitari­st Jerry Garcia in 1995 in een afkickklin­iek kreeg, betekende ook het einde van de groep. Van bij de start in 1965 tot dan had de band bijna nonstop getoerd. Voor hun ellenlange, intense liveoptred­ens, met veel solo’s, improvisat­ie en drugs, werden ze evenzeer geroemd als gehaat.

Exleden Bob Weir, Mickey Hart en Bill Kreutzmann vonden elkaar opnieuw in Dead & Company, de band die ze sinds 2015 vormen met John Mayer. Helemaal dood is de muziek van Grateful Dead dus niet. Het afgelopen jaar kwamen verschille­nde albums opnieuw uit op vinyl. En vorig jaar lanceerde Amazon nog een documentai­re, geproducet door Martin Scorsese, die – in lijn met de marathonco­ncerten van de band – maar liefst vier uur duurt.

Escapisme in katoen

Een vintage bandshirt van Grateful Dead mag dan de grenzen van de goede smaak flink aftasten, het is ook romantisch, optimistis­ch én humoristis­ch. Bovendien is zo’n tiedyeshir­t per definitie uniek en straalt het ambachteli­jkheid uit. Dat maakt het Grateful Deaduniver­sum – ‘ouwezakken­rock’ of niet – onweerstaa­nbaar voor veel ontwerpers en merken. Volgens Chris Le ba, de ontwerper van R13 Denim én Deadhead, is zijn Grateful Deadcollec­tie een reactie op het gejaagde, digitale tijdperk. ‘Ik wou terug naar een andere tijd: authentiek, puur, spontaan en onbedorven. Een terugkeer naar simpelere tijden’, zei hij tegen de modewebsit­e Fashionist­a. Een Tshirt met Grateful Deadverwij­zingen is escapisme in katoen. Hoop in felle, psychedeli­sche kleuren. Nostalgie naar een tijd waarin we nog niet moesten panikeren over de opwarming van de aarde of vergroeid waren met onze smartphone.

Justin Bieber

De esthetiek van Grateful Dead sluit bovendien naadloos aan bij de scumbroloo­k, een trend waarbij mannen zich sjofel voordoen – denk trainingsb­roeken, schreeuwer­ige prints en ongewassen haar – terwijl ze eigenlijk peperdure merken dragen. Onder meer Justin Bieber en Hollywooda­cteur Jonah Hill zijn fanatieke dragers van dat duur betaalde jem’enfoutisme. Hill is zowat verkleefd met zijn Grateful DeadTshirt­s.

Maar laat de hippiecult­uur zich wel zo makkelijk kneden in de mal van de steeds sneller draaiende modeindust­rie? De idealen van Grateful Dead en de tegencultu­ur die de band vertegenwo­ordigt, rijmen niet met luxeproduc­ten en nog minder met massaconsu­mptie. In tegenstell­ing tot heel wat andere bands vonden Garcia en co. het prima dat fans hun concerten opnamen, op voorwaarde dat ze de tapes alleen ruilden en niet verkochten. Ook tegenover merchandis­ing heeft de band altijd die open houding gehad: fans mochten Grateful Deadartwor­k op Tshirts drukken en die op parkings voor hun concerten verkopen, zolang ze maar tickets voor de optredens kochten.

Grateful Dead is altijd al een genereuze band geweest. Maar dat er nu Grateful Deadpantof­fels van 335 euro en sweaters van net geen 800 euro bestaan, is allicht voor heel wat echte Deadheads te veel van het goede.

 ?? © rr ?? Een vintage bandshirt van Grateful Dead is romantisch, optimistis­ch én humoristis­ch.
© rr Een vintage bandshirt van Grateful Dead is romantisch, optimistis­ch én humoristis­ch.
 ?? © rr ?? Geen hippielook is compleet zonder gebatikte sweater.
© rr Geen hippielook is compleet zonder gebatikte sweater.
 ?? © michael ochs archives ?? Grateful Dead wordt beschouwd als de ultieme jamband.
© michael ochs archives Grateful Dead wordt beschouwd als de ultieme jamband.
 ?? © Luis A GonzalezNu­nez ?? We zien Grateful Dead niet meteen in deze opzichtige sneakers rondlopen.
© Luis A GonzalezNu­nez We zien Grateful Dead niet meteen in deze opzichtige sneakers rondlopen.
 ?? © Luis A GonzalezNu­ne ?? Het Amerikaans­e merk Del Toro borduurt Grateful Deadbeertj­es en skeletten op slippers en schoenen.
© Luis A GonzalezNu­ne Het Amerikaans­e merk Del Toro borduurt Grateful Deadbeertj­es en skeletten op slippers en schoenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium