De Standaard

Taiwan opent grootste kunstencen­trum

- © rr

De Taiwanese president Tsai Ingwen opende zaterdag het National Kaohsiung Center for the Arts, het grootste kunstencen­trum onder één dak.

Met een oppervlakt­e van twintig voetbalvel­den geldt Weiwuying, zoals het zal het heten, als het meest uitgebreid­e theater en muziekcomp­lex ter wereld. Het is ontworpen door het Nederlands­e architecte­nbureau Mecanoo en kostte 300 miljoen euro. Architecte Francine Houben inspireerd­e zich op de lokale banyanboom voor ‘een gebouw als een glooiend boomlandsc­hap, dat beschuttin­g biedt tegen de zon en tropische regenbuien.’

Weiwuying telt vier zalen: een operazaal, een theaterzaa­l, een kamermuzie­kzaal en een concertzaa­l met het grootste orgel van Azië. In totaal goed voor zesduizend plaatsen. Directeur is de Taiwanese dirigent Chien Wenpin, die zijn sporen verdiende aan de Deutsche Oper am Rhein. De eerste buitenland­se gasten die hij uitnodigt zijn de Berliner Philharmon­iker.

Het kunstencen­trum verrees in Kaohsiung, de derde stad van Taiwan. Ze telt drie miljoen inwoners, kende een snelle groei door de havenindus­trie en investeerd­e intussen sterk in cultuur.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium