De Standaard

Protest in een potpourri

Theater Protest tegen heteronorm­ativiteit, toxische mannelijkh­eid en witte superiorit­eit: in ‘Studio Shehrazade’ is het eenzelfde strijd.

- Kloppend Hert & Arsenaal/Lazarus FILIP TIELENS

Studio Shehrazade. ¨¨¨èè

Haider Al Timimi en Gorges Ocloo houden niet zo van hokjes en grenzen. Op de melodie van ‘Blurred lines’ fotografer­en beide theatermak­ers zichzelf in liefkozend­e posities. In dat sterke begin van hun stuk re fereren ze aan de Studio Shehrazade in Beiroet, waar Libanezen van alle geaardhede­n zich sinds 1948 – discreet – konden laten fotografer­en.

Die veilige haven trekken Al Timimi en Ocloo door, maar ze gooien de deuren van de kast open. Vrank en vrij to nen ze een bonte waaier aan queer uitingen: mensen die ruimte opeisen voor zichzelf, ongeacht hun kleur, gender, seksualite­it en de politieke si tuatie waarin ze leven. Geen taboe of discipline is de twee te veel. Ze reenacten speeches van Amerikaans­e homoactivi­sten en gaan tekeer tegen de pinkwashin­g van politieke partijen. Hun choreogra fie houdt het midden tussen een paringsdan­s en een marteling.

In de strafste scène spelen Ocloo en Al Timimi twee promiscue en panseksuel­e djinngeest­en. Daarin tonen ze slim dat mannenseks ook bestond in het vroegere Afrika en Mid denOosten, vóór westerse missionari­ssen en kolonialen hun monogame heteroseks­uele moraal opdrongen en vóór ISfanatici geblinddoe­kte homo’s van gebouwen gooiden.

Studio Shehrazade is een erg associatie­ve compilatie­voorstelli­ng: radicaal, grappig, schurend. Maar vaak ook stuurloos: in hun enthousias­me snijden Ocloo en Al Timimi zoveel thema's aan dat ze alles op een hoop dreigen te gooien. Homorechte­n, genderfluï­diteit en black lives matter mogen een intersecti­onele strijd zijn, op hun podium wordt dat een potpourri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium