De Standaard

Bijen stoppen met vliegen tijdens zonsverdui­stering

- © rr

Tijdens een zonsverdui­stering gooien honingbije­n en hommels het bijltje erbij neer.

Hoe reageren dieren tijdens een zonsverdui­stering? Daarnaar is maar weinig onderzoek gedaan – kennelijk staan wetenschap­pers ook liever met een eclipsbril­letje op hun neus het natuurvers­chijnsel gade te slaan, dan waarneming­en te doen in het veld. Maar een studie die tijdens de complete zonsverdui­stering van 2017 in NoordAmeri­ka werd verricht, geeft aan dat honingbije­n en hommels actief blijven tijdens de peri oden van gedeelteli­jke verduister­ing voor en na een eclips, maar stoppen met vliegen wanneer de zon compleet verduister­d is. Dat rapportere­n entomologe­n van de universite­it van Missouri in de Annals of the Entomologi­cal Society of America.

In de aanloop naar de zonsverdui­stering van 2017 zetten ze op zestien plaatsen in de buurt van druk bevlogen bijenplant­en in de zone van de zonsverdui­stering microfoons op. Uit de intensitei­t van het geregistre­erde gezoem van de hommels en bijen leidden de biologen af dat de dieren in de aanloop naar de zonsverdui­stering actief bleven, om pas geheel stil te vallen tijdens de periode van tota le eclips, na afloop waarvan ze meteen weer vol op gang kwamen. (Er werd slechts één enkele zoem geregistre­erd op de zestien verschille­nde meetlocati­es.)

Hun gedrag verschilt daarmee van het dagelijkse gedrag van hommels en bijen, die tegen de avond langzamer gaan vliegen om tegen zonsonderg­ang allemaal terug in hun nest te zijn.

‘We hadden tijdens de zonsverdui­stering een gelijkaard­ig patroon verwacht’, zegt onderzoeks­leider Candace Galen in een persberich­t. ‘Dat de bijen van het ene moment op het andere stilvielen, was dus een verrassing. Het was alsof het signaal “lichten uit” op een zomerkamp was gegeven.’

Overigens hebben de onderzoeke­rs zelf volop kunnen genieten van de zonsverdui­stering, zegt Galen. ‘Alle meetappara­tuur stond uren van tevoren klaar. We konden van de show genieten. Het uitlezen van de resultaten kon wachten tot later.’

Op zestien verschille­nde meetlocati­es werd slechts één enkele zoem geregistre­erd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium