De Standaard

Een curieuze affaire

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur The affair, vier seizoenen op Netflix ¨¨¨¨è

Het eerste seizoen van The affair voelde bij mo menten als een stomp in je maag. Dat kwam niet zozeer door het verhaal, dat nogal banaal was (twee getrouwde mensen, de leraarschr­ijver Noah en de dienster Alison, beginnen in de zomervakan­tie een verhouding). Het kwam vooral door de manier van vertellen, die veel minder banaal was. El ke aflevering bestond uit twee delen, waarin twee keer ongeveer hetzelfde gebeurde, maar met wisselend perspectie­f: eerst zagen we hoe Noah (Dominic West) de gebeurteni­ssen ervoer en interprete­erde, daarna was Alison (Ruth Wilson) aan de beurt. Of omgekeerd.

De verschille­n waren soms onnozel (andere kleren, zelfs andere locaties), maar even vaak betekenisv­ol: hij zag zichzelf als de empathisch­e redder van een nymfomane die een kind verloren had, zij zag zichzelf als de schuchtere depressiev­eling die door een dominan te macho op sleeptouw werd genomen. Allebei hadden ze één blinde vlek: de schade die ze aanrichtte­n bij de mensen die hen het dierbaarst waren: elkaar, hun kinderen, hun exen, hun ouders, hun vrienden. Het was, mede dankzij de fatale chemie tussen West en Wilson (twee Britse acteurs in de hoofdrolle­n van een Amerikaans­e reeks, dat moet raar geweest zijn op de set), een rauwe reeks die aan de ribben bleef plakken.

De vertelstij­l van The affair werd bij de volgende seizoenen almaar impression­istischer: het wisselpers­pectief werd soms losgelaten, soms uitgebreid naar meerdere personages. Er vielen gaten in de verhalen, er werden enorme tijdsprong­en gemaakt, het gedrag van de protagonis­ten werd steeds gril liger. De calamiteit­en die hen overkwamen (of die ze zichzelf op de hals haalden) stapelden zich op. Soms werd, zeker in seizoen 3, je geduld zo danig op de proef gesteld dat je je tvdekentje naar het scherm wilde gooien (moet u eens proberen, maakt erg weinig indruk).

In seizoen vier, dat sinds kort op Netflix staat, pakken de donderwolk­en zich nog dreigender samen boven Montauk, het badstadje op Long Island, New York, waar alles (of toch het meeste) zich afspeelt. Zelfs als de actie zich tijdelijk verplaatst naar Los Angeles, klaart de lucht nauwelijks op.

‘The affair’ is slordig, langdradig, soms pretentieu­s op het ridicule af. En toch laat deze reeks je nooit meer los

Alles gaat naar de haaien, sommige personages ook, en toch volgt er volgend jaar nog een vijfde seizoen.

The affair is slordig, langdradig, soms pretentieu­s op het ridicule af. En toch hebben we nog maar zelden een reeks gezien die zo onder ons vel kroop als deze. Ze laat je niet meer los. Hoe dat kan? ‘I have only one thing to do and that’s be the wave that I am and then sink back into the ocean’, zingt Fiona Apple bezwerend bij het begin van elke aflevering. Geen idee wat dat wil zeggen, maar het vat alles perfect samen.

 ?? © showtime ?? Ruth Wilson als Alison en Dominic West als Noah: fatale chemie.
© showtime Ruth Wilson als Alison en Dominic West als Noah: fatale chemie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium