De Standaard

Het gras is groener in Nederland

- © Hollandse Hoogte/Marcel van den Bergh

Deze Vlaamse leerkracht drama kon alvast aan de slag op een middelbare school in wat is een grens?’

Een van de Vlaamse leerkracht­en die sinds september in ZeeuwsVlaa­nderen lesgeven, is Valerie Haverbeke. In een nieuwsitem van Omroep Zeeland vertelt ze wat voor haar de doorslag gaf om de grens over te steken: ‘In België vroeg ik al een paar jaar om een vaste vrije dag om voor mijn gezin te zorgen. Dat kon niet. Hier in Hoek heb ik nu een vaste dag vrij en daar ben ik heel blij mee.’

De kinderen in Nederland omschrijft ze als spontaner. Alleen de aandacht voor muziek en dramalesse­n mist ze.

Juiste diploma?

Ondertusse­n wordt ook het lerarentek­ort in België elk jaar problemati­scher. Vorig jaar schreef De Standaard nog dat scholen noodgedwon­gen leerkracht­en aanwerven die niet altijd het juiste diploma hebben om bepaalde vakken te geven of om voor de klas te staan (DS 11 februari 2017).

66 procent heeft het vereiste diploma, denk aan de historicus die geschieden­is mag geven in de derde graad. 29 procent van de leerkracht­en heeft een diploma dat ‘voldoende’ wordt geacht, bijvoorbee­ld de handelsing­enieur die wiskunde doceert. Vijf procent valt echter onder de categorie ‘andere’. Lees: het absolute minimum om voor de klas te staan. Vooral voor de vakken wiskunde en techniek is het moeilijk om correct opgeleide leerkracht­en te vinden. Misschien kunnen we daarvoor eens bij de noorderbur­en aankloppen.

 ??  ?? Terneuzen.
Terneuzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium