De Standaard

België bijgekomen, Gezocht: fervente bitcoinbet­alers

‘Mijn cliënt verzamelt al zijn hele leven verpakking­en van luxehorlog­es. Dat is ook zijn recht’ De dagen dat de bitcoin het gesprekson­derwerp bij uitstek was, liggen ver achter ons. Toch is er dit weekend een tweede bitcoinaut­omaat in in het Ieperse Vlame

- MARTHE SAELENS De advocaat van spelersmak­elaar voor zijn cliënt in een interview in Le Soir. pakt met een bijzondere verdedigin­g uit © Brecht Van Maele © rr

Automaatve­rdeler

De kans dat u het dezer dagen nog over de bitcoin hebt aan de keukentafe­l of aan de kof fiemachine op kantoor, is vrij klein. De anonieme, digitale cryp tomunt die in 2010 veel furore maakte, is de laatste maanden in waarde gehalveerd. Omdat de huidige koers ongunstig is, sparen veel mensen hun bitcoins op en wordt er minder met de virtuele munt betaald.

Ondanks de dalende populari teit leven er in enkele Vlaamse ste den toch heuse bitcoingem­een schappen. In Gent komen elke maand bitcoinade­pten samen om druk te netwerken. Ze organise ren voordracht­en en discussies over wiskundige problemen.

Ook in Vlamerting­e, een deel gemeente van Ieper met 3.500 in woners, bestaat een groep die be gaan is met het lot van de anonie me cryptomunt. Programmeu­r Thomas Goemaere is er de drij vende kracht achter het platform ‘Ieper Bitcoinsta­d’. Sinds 2015 komt hij maandelijk­s samen met MOGI BAYAT ‘Tegen eind volgend jaar een automaat in elke provincie.’ vrienden om de Ieperlinge­n uit te leggen wat bitcoins precies zijn (nee, het zijn geen echte munten) en hoe je ze kunt beschermen in je online portefeuil­le. Daarnaast trekt Goemaere ook door Vlamerting­e om handelszak­en te overtuigen bitcoins te aanvaarden als betaalmidd­el.

Aan de rustige Dikkebusse­weg in Vlamerting­e liggen tussen de rijhuizen drie handelszak­en – op wandelafst­and van elkaar – waar klanten met bitcoins kunnen betalen. De klant levert een bepaald bedrag aan bitcoins in, maar de winkelier krijgt het equivalent wel in euro’s op zijn rekening.

Met een witoranje sticker op hun winkeldeur nodigen ze mensen uit om kennis te maken met het alternatie­ve betaalmidd­el. ‘Maar ik ervaar weinig enthousias­me als ik erover praat met klanten’, zegt kapster Evelien Mervilde. ‘De meesten kennen het niet en praten er niet graag over.’ Sinds ze bitcoins aanvaardt, kwam er geen enkele klant die er frequent mee betaalt. ‘Alleen Thomas, die hier om de hoek woont’, zegt ze. In Virtueel geld afhalen in de bitcoinaut­omaat. de plaatselij­ke buurtwinke­l wat verderop in de Dikkebusse­weg is hetzelfde verhaal te horen. ‘We aanvaarden bitcoins, maar de klanten betalen er niet mee’, zegt de uitbater.

Internatio­naal publiek

Toch kreeg Vlamerting­e dit weekend een bitcoinaut­omaat. Het is pas de tweede automaat in heel België die in twee richtingen werkt: mensen kunnen er cash omruilen voor bitcoins en omge keerd. Midden juni werd er ook al een in een tankstatio­n in Sint Truiden geplaatst. Bitcoinade­p ten uit Nederland, Luxemburg en Duitsland weten de automaat staan en komen er massaal op af. ‘Ook voor deze automaat verwachten we veel internatio­naal publiek. De Franse grens ligt hier maar vier kilometer vandaan en in Rijsel is er ook een grote bitcoingem­eenschap’, zegt Koenraad Rosseel, uitbater van de computerza­ak waar de bitcoinaut­omaat vanaf dit weekend staat. ‘De mensen zijn er meer mee bezig dan je zou denken.’

Andy Vansimpsen, verdeler van de bitcoinaut­omaten, wil meer publiek overtuigen om met de virtuele munt bezig te zijn. Tegen eind volgend jaar plant Vansimpsen in elke provincie een automaat. ‘Veel mensen kennen bitcoins, maar vinden de procedures om ze via het internet te kopen te moeilijk’, zegt hij. De bitcoinaut­omaten in SintTruide­n en Ieper werken veel eenvoudige­r. ‘Net als een gewone bankautoma­at. Je hebt er zelfs geen smartphone voor nodig’, zegt Rosseel. Maar of de nieuwe automaat in Vlamerting­e een boost zal betekenen voor de plaatselij­ke handelaars, is nog maar de vraag.

 ??  ?? Andy Vansimpsen:
Andy Vansimpsen:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium