De Standaard

Op de valreep toch geen scheidings­akkoord over Brexit

- © afp

Even zag het ernaar uit dat de onderhande­laars over de Brexit zondag een akkoord hadden bereikt over de scheiding tussen de EU en GrootBritt­annië. Maar nauwelijks enkele uren later bleek vooral de kwestie van de Ierse/NoordIerse grens onoplosbaa­r.

Dominic Raab, de Britse minister die de Brexit in goede banen moet leiden, vertrok zondagnami­ddag halsoverko­p naar Brussel voor een ontmoeting met Michel Barnier, de hoofdonder­handelaar van de EU voor de Brexit. In Londen luidde het dat een gesprek ‘onder vier ogen’ nodig was, omdat er nog verschille­nde heikele punten uitgeklaar­d moesten worden – onder meer een oplossing voor NoordIerla­nd. Woensdag begint in Brussel een ‘cruciale’ top over de Brexit. De onderhande­laars wilden daar niet met lege handen staan.

Toen even later bekend raakte dat de ambassadeu­rs van de 27 andere EUlidstate­n opgevorder­d waren voor een vergaderin­g op zondagavon­d, begonnen geruchten de ronde te doen dat er een doorbraak bereikt was. De ambassadeu­rs zouden het akkoord als eersten mogen inkijken, vandaag zou het dan bekendgema­akt worden.

Maar op het laatste moment bleek NoordIerla­nd toch een te grote horde te zijn, liet Barnier via Twitter weten. De ambassadeu­rs werden afgebeld. Tot de start van de top, woensdag, zijn geen gesprekken meer gepland.

 ??  ?? Dominic Raab: halsoverko­p naar Brussel.
Dominic Raab: halsoverko­p naar Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium