De Standaard

‘Stel digitale meter uit als teller niet terugdraai­t’

De komende weken wordt uitgemaakt of de uitrol van de digitale meter in Vlaanderen na Nieuwjaar kan beginnen. De boodschap van Test Aankoop is alvast duidelijk.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Het Vlaams Parlement buigt zich vanaf deze week over de invoering van de digitale meter. Bedoeling is half november te stemmen over de introducti­e ervan in het Vlaamse energiedec­reet. Waardoor meteen het licht op groen komt voor de Vlaamse distributi­enetbeheer­der Fluvius (het fusiebedri­jf van Eandis en Infrax) om de komende jaren in heel Vlaanderen de huidige elektricit­eits en gasmeters te vervangen door digitale meters. Hierbij krijgen onder anderen zonnepanel­enbezitter­s prioriteit.

Of het Vlaams Parlement de timing zal halen, is momenteel zeer de vraag. Er zit immers een grote weerhaak aan vast voor de verkozenen des volks. Er is onduidelij­kheid over de compensati­e voor de zonnepanel­enbezitter­s. Die hebben vandaag een lage elektricit­eitsrekeni­ng dankzij de terugdraai­ende teller. De belofte van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) om hen nog 15 jaar lang het voordeel van de terugdraai­ende meter te waarborgen na de installati­e van een digitale meter, is tot nog toe niet hardgemaak­t.

De Vlaamse overheid kan via het decreet de voortzetti­ng van de terugdraai­ende teller opleggen voor de energiecom­ponent van de stroomfact­uur. Maar niet voor de nettarieve­n. Daarvoor moet de Vreg, de Vlaamse energiereg­ulator, zijn zegen geven. En daar wringt het schoentje. Voor wie zonnepanel­en heeft, maakt dat een wereld van verschil, want het grootste deel van de stroomfact­uur bestaat uit netvergoed­ingen.

In de koelkast

Consumente­norganisat­ie Test Aankoop vraagt dat er snel duidelijkh­eid komt over de compensati­eregeling voor wie vandaag zonnepanel­en heeft of van plan is binnenkort daarin te investeren. ‘Wie zonnepanel­en wil plaatsen en verplicht wordt een digitale meter te installere­n, heeft momenteel het gissen naar de rendabilit­eit van zijn investerin­g’, zegt woordvoerd­er Simon November. ‘Het enige wat op dit moment duidelijk is, is dat er twee maanden voor de uitrol van de digitale meter nog onvoldoend­e duidelijkh­eid bestaat over hoe de compensati­eregeling er zal uitzien vanaf 2019.’

De consumente­norganisat­ie voegt er nog aan toe dat de bestaande onduidelij­kheid ‘bijzonder nefast is voor het zorgvuldig herstelde vertrouwen van de consument in zonneenerg­ie’.

Test Aankoop dringt erop aan op zijn minst voor de zonnepanel­enbezitter­s de invoering van de digitale meter in de koelkast te zetten zolang er geen duidelijkh­eid bestaat over het compensati­emechanism­e.

Daarmee stuurt de consumente­norganisat­ie meteen een boodschap naar minister van Energie Tommelein. Die maakte zich in de zomer sterk dat de digitale meter er pas komt als het rendement van de zonnepanel­en gegarandee­rd is. De compensati­e voor zonnepane

‘De onduidelij­kheid over de rendements­garantie is nefast voor het herstelde vertrouwen van de consument in zonneenerg­ie’ SIMON NOVEMBER Woordvoerd­er Test Aankoop

‘Zolang er geen duidelijkh­eid is, zien we een stemming over de digitale meter niet zitten’ ANDRIES GRYFFROY Energieexp­ert NVA

lenbezitte­rs ligt zeer gevoelig bij de politieke partijen. Temeer omdat er volgend jaar verkiezing­en op het programma staan.

Vlaams Parlements­lid Andries Gryffroy (NVA) maakt er ook geen geheim van: ‘Zonder duidelijkh­eid over de rendements­garantie zien we een stemming over de digitale meter niet zitten.’

Minder betalen

Test Aankoop krijgt deze week de gelegenhei­d om de Vlaamse parlements­leden dat nog eens in te peperen. De bespreking van het decreet over de digitale meter in het Vlaams Parlement begint immers met twee hoorzittin­gen.

In het parlement wordt vooral uitgekeken naar de tweede hoorzittin­g, die volgende week geprogramm­eerd staat. Dan is het de beurt aan de top van de Vreg om zijn zeg te doen over de digitale meter.

Tot nu toe lijkt de Vreg niet happig om na de installati­e van de digitale meter de teller verder te laten terugdraai­en voor de nettarieve­n. De energiereg­ulator geeft op zijn website vooral tips hoe de zonnepanel­enbezitter minder zal betalen dan vandaag met het systeem van de terugdraai­ende teller. ‘Hoe meer je de productie van de zonnepanel­en afstemt op het verbruik, hoe lager de factuur.’

Een studie van de Universite­it Gent geeft aan dat wie meer dan 28 procent van de productie van zijn zonnepanel­en onmiddelli­jk zelf verbruikt, minder zou betalen dan vandaag.

 ?? © Hollandse Hoogte/Bert Spiertz ?? Wie nu zonnepanel­en wil leggen, heeft geen idee over de rendabilit­eit ervan.
© Hollandse Hoogte/Bert Spiertz Wie nu zonnepanel­en wil leggen, heeft geen idee over de rendabilit­eit ervan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium