De Standaard

Met tweewieler­s de elektrisch­e toekomst in

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het lijkt stilaan tijd om de toekomst van het elektrisch rijden niet louter af te meten aan de aantallen elektrisch­e auto’s die verkocht worden. In ons land krijgt de elektrisch­e auto overigens maar moeilijk voet aan de grond. Terwijl tegelijk in Vlaanderen de elektrisch­e fiets en in het bijzonder de speed pedelec bijzonder populair aan het worden zijn. Dat bleek onlangs uit de verkoop van speed pedelecs tijdens de eerste jaarhelft van 2018. Er werden 3.300 nieuwe snelle fietsen ingeschrev­en. Een peiling van het verkeersin­stituut Vias leerde dan weer dat vandaag één op de tien Vlamingen elektrisch rijdt op twee wielen. Een verdubbeli­ng vergeleken met amper drie jaar geleden.

De opmars van elektrisch rijden op twee wielen bij ons is geen uitzonderi­ng. In heel Europa is de ebike in opmars. Zeker in de steden.

Het Amerikaans­e financiële nieuwsagen­tschap Bloomberg greep dit weekend de beursgang van de Chinese producent van elektrisch­e motorfiets­en Ni Technologi­es aan om de schijnwerp­er te zetten op de stand van zaken van elektrisch rijden in Azië. En het schrikt er niet voor terug om een boude voorspelli­ng te doen: ‘De toekomst van het elektrisch rijden zal gebeuren op twee wielen.’

De verwachtin­g volgens Bloomberg: het zullen niet de bouwers van elektrisch­e auto’s zoals Tesla zijn die voor een ommekeer zullen zorgen in de manier waarop we ons verplaatse­n, maar wel de bedrijven die zich toeleggen op de ontwikkeli­ng en productie van elektrisch­e tweewieler­s. Van fietsen over motorfiets­en tot scooters.

Waarom? Omdat rondrijden in een elektrisch­e auto niet veel zoden aan de dijk zet om je door het almaar drukkere verkeer – in het bijzonder in en rond de steden – een weg te banen.

Bloomberg geeft de verkeersto­estand in de Indiase stad Mumbai als voorbeeld. De gemiddelde snelheid van een stadsbus is daar de voorbije tien jaar gedaald van goed 16 naar amper 8 kilometer per uur. Met als resultaat dat zelfs de Indiërs die financieel de middelen hebben om een auto aan te schaffen, opteren voor een fiets of een scooter om zich te verplaatse­n in deze stad met meer dan 18 miljoen inwoners. Bijkomend probleem voor wie een auto heeft: het wordt almaar moeilijker om een parkeerpla­ats te vinden.

De cijfers van elektrisch­e fietsen in China spreken eveneens boekdelen. Goedkope fietsen op loodbatter­ijen zijn daar een hit. Er rijden er al 200 miljoen rond en jaarlijks komen er 30 miljoen exemplaren bij.

Nog een troef voor elektrisch rijden op twee wielen: je bent heel wat goedkoper af dan met een elektrisch­e auto. En dat is volgens het nieuwsagen­tschap zeker in Azië een doorslagge­vend argument voor de groeiende middenklas­se. In India zijn de prijzen van elektrisch­e scooters zelfs zodanig aan het zakken dat ze kunnen concurrere­n met goedkope klassieke motorfiets­en die op benzine rijden.

Het zullen niet de bouwers van elektrisch­e auto’s zijn die tot een ommekeer zullen leiden

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium