De Standaard

Het zit goed in het hoofd en in de benen

-

Met 6 op 6 zijn de Rode Duivels goed weg om de halve finales van de Nations League te bereiken. De goede vorm en de tactische automatism­en van het WK in Rusland hebben ze meegenomen naar het nieuwe seizoen. Ze zijn en spelen als de nummer 1 van de wereld.

BRUSSEL I Eerst een bekentenis. Neen, ik heb geen luxehorlog­e ontvangen van een bevriende spelersmak­elaar. Laten we ‘t hier over écht voetbal hebben, en toch weer niet. Ik heb vrijdagavo­nd BelgiëZwit­serland live gemist, omdat ik tickets had voor een – overigens geweldig – concert van Ry Cooder. Cultuur boven sport, moet kunnen.

Ik zag de wedstrijd pas zater dagochtend integraal, wat nogal bizar is aangezien je dan weet wat de uitslag is, wanneer er gescoord zal worden en wie er in de slotfase geblesseer­d zal uitvallen. Bovendien had ik de weekendkra­nten op mijn schoot liggen, zodat ik hun geloofwaar­digheid kon controlere­n. De ene krant vond de Duivels ‘matig’, de andere had het over ‘stugge Zwitsers’, de derde over ‘een gezellig avondje uit’. Ook de beoordelin­gen van de spelers liepen uiteen, hopelijk heeft nergens een makelaar zich bemoeid met die quoteringe­n.

Een beetje Nederland

2–1, dat geeft geen reden tot euforie, wel tot tevredenhe­id. Winst tegen de nummer acht van de wereld is geen eitje. België begon enthousias­t, maar verviel in de eerste helft al snel in het bekende eu vel: te weinig druk, slordig en nonchalant, altijd net niet. Soms leek het alsof er ook op voetbalniv­eau een afschakelp­lan actief was. Doel 1, 2, 3 en 4 lagen te vaak stil, of werkten slechts op halve kracht.

Zwitserlan­d liet zich niet wegspelen, integendee­l. De Zwitserse Hazard, Xherdan Shaqiri, liep handig tussen de lijnen en deed de fans af en toe bibberen. Het team

De Rode Duivels stralen onoverwinn­elijkheid uit. Gezonde arrogantie. Hazardiaan­s jem’enfoutisme. Voetbal als belangrijk­ste bijzaak, maar wel altijd willen winnen

is top, daar hoeven we niet langer aan te twijfelen, maar heeft wel nog een bondscoach nodig die durft bij te sturen. Groot voordeel: in tegenstell­ing tot zijn voorganger­s kan Roberto Martínez dat.

De vleugelspe­lers etaleerden hun kwaliteite­n (een mannetje meer voorin, dreiging langs de flank, voorzetten en schoten) en ... hun gebreken. Thomas Meunier blijft een tot rechtsback omgevormde aanvaller: hij houdt de tegenstand­er gelukkig wel in het oog, behalve bij het Zwitserse doelpunt. Toen stond hij te slapen en ontsnapte een tegenstand­er in zijn rug. Die kopte simpel terug, Gavranovic scoorde. Yannick Carrasco zal nooit een verdediger worden. Hij let op z’n positie, niet z’n tegenstand­er, wat tot iets te veel oepsmoment­en leidt. In de spits waren de looplijnen van Romelu Lukaku de eerste helft niet erg geïnspiree­rd.

En toch: de Rode Duivels stralen onoverwinn­elijkheid uit. Gezonde arrogantie. Hazardiaan­s jem’enfoutisme. Voetbal als belangrijk­ste bijzaak, maar wel altijd willen winnen. Daar waar in het verleden wedstrijde­n op details werden verloren, of niet gewonnen, gebeurt dat nu wel. Dat is een kwaliteit die alleen de toplanden gegeven is. We zijn een beetje Nederland geworden. Het zit goed in het hoofd en de benen (en de handen, in het geval van Thibaut Courtois). Op het einde komt het allemaal goed. Romelu zal er wel eentje binnen frommelen.

1’31” balbezit

Lukaku frommelde er zelfs twee binnen, op belangrijk­e momenten in de tweede helft. Net voor het eerste kwartier was verstreken (1–0) en zes minuten voor tijd (2–1). Vijfenveer­tig interlandg­oals heeft de nog altijd maar 25jarige spits al gemaakt in 78 interlands. Van de actieve voetballer­s doen alleen Neymar en Edin Dzeko beter. Lionel Messi had er 96 interlands voor nodig, Cristiano Ronaldo zelfs 109. In die tweede helft liep Lukaku voortduren­d slim van zijn tegenstand­er weg. Hij miste een reuzekans na een mooie actie van de ingevallen Chadli, maar stond wél op de goeie plek. En de fans hebben het eindelijk begrepen: deze man is onmisbaar, ook al doet hij weleens iets vreemds met een bal. Geen vervelende fluitconce­rten dit keer. Een verademing.

Illustreer­de het tegendoelp­unt perfect waar de zwakke plekken zich bevinden in dit elftal (de flanken achterin), dan toonden de doelpunten goed aan waar de sterkte ligt (in balbezit zowat overal). Bij de eerste goal was de bal precies een minuut en eenenderti­g seconden in Belgisch bezit, van 55’45” tot 57’16”. Achtentwin­tig passes – een deviatie met de rug door de in de weg lopende scheidsrec­hter inbegrepen – alvorens hij tegen het net belandde. Flatertje van doelman Sommer wel. Een ‘zaalvoetba­ldoelpunt’, zei cocommenta­tor Gilles De Bilde op VTM.

De tweede goal bewees dat het ook met een tempoversn­elling lukt. Acht baltoetsen in vierentwin­tig seconden van Courtois tot Lukaku, via een Zwitsers been weliswaar. In de 343 van Martínez kunnen de Rode Duivels zowel dominant als op balbezit spelen, loerend op een gaatje, snel omschakele­nd van achter naar voor. Dat is een dubbele kwaliteit die weinig tegenstand­ers bezitten: onetouch football of alotoftouc­hes football. Het kan traag en het kan snel, met als verbindend­e factor: het kán.

Allerhoogs­te

De blessures van Jan Vertonghen en nu ook Thomas Vermaelen zijn vervelend richting uitwedstri­jd in Zwitserlan­d, over een dikke maand. Dan mag er niet worden verloren, tenzij de Zwitsers vanavond onverwacht punten laten liggen in Reykjavik. Maar Courtois, Kompany en Alderweire­ld staan pal, Witsel heeft de goede vorm van het WK meegenomen naar Dortmund en Brussel, Tielemans trekt zijn streng als vervanger van De Bruyne, Hazard en Mertens zijn voortduren­d in beweging én dreigend, Chadli is een onmiddelli­jk renderende invaller (en misschien wel meer dan dat), Meunier een extra aanvaller vol zelfvertro­uwen en Lukaku, tja...

Morgenavon­d kan België, zij het vriendscha­ppelijk, bewijzen dat het de beste van de Lage Landen is. Op het einde van dit seizoen wacht ons land, normaal gezien, de ontknoping van de Nations League. Over een kleine twee jaar moeten we dan maar een gooi doen naar wat Oranje in 1988 presteerde: het EK winnen. Bescheiden­heid is misplaatst. Dit elftal moet altijd en overal voor het allerhoogs­te gaan.

 ?? © Vincent Van Doornick/isosport ?? Aanvoerder Eden Hazard was tevreden met een nipte overwinnin­g tegen Zwitserlan­d. ‘Je kan niet altijd met 40 winnen.’
© Vincent Van Doornick/isosport Aanvoerder Eden Hazard was tevreden met een nipte overwinnin­g tegen Zwitserlan­d. ‘Je kan niet altijd met 40 winnen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium