De Standaard

Die onaangenam­e winnaar

- FIKRY EL AZZOUZI Schrijver.

Over SintNiklaa­s bestaan veel clichés. Dat de beste schrijvers uit die stad komen weet iedereen. Dat het saai, grijs, lelijk is. En die markt!

Er zou in SintNiklaa­s ook niet veel te beleven zijn. Dat moet ik toegeven. Je hebt het Waasland Shoppingce­nter en de Witte Molen. De kleine discotheke­n, waar ik Meyrem Almaci ooit wild zag dansen, zijn verdwenen. Maar voor ik gelyncht word, moet ik toegeven dat het een beetje aan mij ligt, ik schuim de stad niet af.

Mechelen, Antwerpen, Brussel, daar is het te doen, zeggen ze. Die steden zijn hip, komen geregeld in de belangstel­ling. Vaak door ruzies of borstklopp­erij, maar toch. Maar als ik moet kiezen, dan toch voor SintNiklaa­s. Wat me hier houdt? De mix van echtgenote, luiheid en het gevoel dat het hier nog zo slecht niet is. Mijn stad is superdiver­s, heeft genoeg pitabars, frituren, theehuizen, bruine cafés. En het gaat steeds beter in mijn stad. We hebben een ietwat linkse NVAburgeme­ester (hopelijk breng ik hem nu bij de partijtop niet in diskrediet). Ik zie hem af en toe op straat fietsen. Hij zwaait niet, maar ik ook niet. We zijn geen zwaaierige types. De burgemeest­er bestuurt SintNiklaa­s samen met SP.A en ik had de indruk dat ze het redelijk goed deden. Een beetje zoutloos, smaakloos, net zoals een goede aardappel. Ik had verwacht dat er na de verkiezing­en niet veel zou veranderen. De PVDA heeft tot mijn tevredenhe­id een zetel veroverd. De gemeentera­ad kan wat meer peper gebruiken.

Toch ben ik geschrokke­n. Helaas is Vlaams Belang in mijn stad de grote overwinnaa­r van deze verkiezing­en geworden. Dat een racistisch­e partij nu de tweede grootste partij is, geeft mij niet alleen een slechte smaak in de mond maar ook veel vragen. Wat loopt er fout in mijn stad? Waarom stem je op een ranzige partij wier enige reden van bestaan vreemdelin­genhaat is? Was er iets dat wij negeerden? Stof om over na te denken. Ik hoop dat Vlaams Belang andere partijen niet inspireert om een discours te volgen van angst, vreemdelin­genhaat en islamofobi­e. Zoiets valt niet alleen moeilijk te verteren, mijn stad verdient dit niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium