De Standaard

Verzoek uit de wijk met het witte poeder

- WOUTER DEPREZ Standupcom­edian, columnist van deze krant.

En plots zat ons Gentse wijkje in het nationale nieuws: zeshonderd stembiljet­ten werden in beslag genomen en gecontrole­erd, vanwege een wit poeder dat erop werd aangetroff­en. Ah, dacht ik, zo slaakt onze wijk, die het zonder politieke vertegenwo­ordigers moet doen, een alarmkreet. Voor de zekerheid ging ik mijn jongste zoontje checken, die in zijn eentje zwerfvuil aan het opruimen was.

Wat een rare campagne. Bij de NVA trok Siegfried Bracke in zijn val Elke Sleurs mee. Anneleen Van Bossuyt kreeg een onmogelijk­e opdracht en klaarde de klus niet. Bij CD&V was oude waarde Mieke Van Hecke plots de vernieuwer. Bij Groen stond Elke Decruynaer­e in de laatste dagen ineens zwetend een woonblunde­r te verdedigen die niet eens haar bevoegdhei­d was. En bij de SP.A stond burgemeest­er Termont enkel zichzelf vrij te pleiten.

Het waren koffievlek­ken op een rapport met belangrijk­e verwezenli­jkingen: het circulatie­plan van keikop Watteeuw, de nieuwe sociale woningbouw in het Rabot, de inspanning­en voor onderwijs, de economisch­e en ecologisch­e koers die het bestuur realiseerd­e.

De enige grote partij die volgens de eerste resultaten sterk wint, is diegene die geen owngoals maakte. Open VLDschepen Christophe Peeters bleef zitten, ondanks hetzelfde zitje bij Publipart dat de kandidaatb­urgemeeste­r van SP.A, Tom Balthazar, deed opstappen. Ongegeneer­d boegbeeld Mathias De Clercq gaf begenadigd­e speeches als de kans zich voordeed, en werd één met het de cor als het te warm werd.

De discussie wordt stevig nu, wie mag burgemeest­er worden? De Clercq wil aansluiten bij de liberale burgemeest­ers van wie het bestuur gewaardeer­d wordt, Vincent Van Quickenbor­ne en Bart Somers. Roodgroen zal aanvoeren dat het nog steeds het grootste aantal stemmen heeft.

Een jonge automobili­st steekt met gierende banden de tram voorbij en rijdt me bijna omver op het zebrapad. Verkeerspr­oblemen hebben we in deze wijk ook genoeg, toekomstig­e burgemeest­er. De samenlevin­gsprobleme­n vallen hier zeer goed mee, maar de kloof in onderwijsr­esultaten en de kansarmoed­e zijn reëel. Het irriteerde me zeer in deze campagne, de obligate discussie of er een woordje Turks mag gesproken worden op de speelplaat­s. Voor onze buurt is de opdracht veel groter dan onderwijs alleen. Sociaal weefsel ontwikkele­n en de ouderwetse volksverhe­ffing organisere­n, zodat er niet langer talent verloren gaat. De burgervade­r of moeder die daaraan werkt, is de mijne. Ha, daar is mijn zoontje, blikjes in de witte zak werpend. Twee BelgischTu­rkse meisjes zijn ijverig aan het helpen. Dat ze hier elke dag het speeltuint­je opruimen, zeggen ze. Dat ze niet kunnen verdragen hoe vuil het is. Beste toekomstig­e burgemeest­er, de jeugd van de Bloemekens­wijk wil alvast.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium