De Standaard

PS houdt stand

Ecolo en PTB zijn de grote winnaars in Wallonië. Niet dat ze overal de dans leiden, maar ze zetten wel stevige resultaten neer.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Wallonië

De traditione­le partijen PS, MR en CDH gaan er niet helemaal onderdoor, maar verliezen toch op veel plaatsen pluimen. Voor Ecolocovoo­rzitter Zakia Khattabi is het duidelijk. ‘De ecologiste­n hebben deze verkiezing­en gewonnen. Op sommige plaatsen gaan we met meer dan 10 procent vooruit. De burgers wilden een alternatie­f en hebben Ecolo gekozen.’

Raoul Hedebouw, hét PTBgezicht, sprak eveneens van een zeer grote dag voor zijn partij. Bij het ter perse gaan was het nog wachten op heel wat resultaten uit het Luikse, maar dat is de streek waar de PTB het meest zelfverzek­erd naar de kiezer ging. In Seraing zouden de communiste­n rond de 25 procent uitkomen. In Charleroi zat Sofie Merckx zes jaar lang alleen in de gemeentera­ad, maar volgens de voorlopige resultaten zou de partij er acht zetels bij krijgen en de tweede partij worden achter de PS van Paul Magnette.

Gezien de schandalen Publifin en Samusocial die de PS in 2017 teisterden, houdt die partij betrekkeli­jk goed stand. Al valt er op veel plekken wel verlies te noteren. Bijvoorbee­ld in Elio Di Rupo’s eigen Bergen. Volgens de cijfers die gisteravon­d beschikbaa­r waren, zou de PS er nipt de absolute meerderhei­d behouden én zou Nicolas Martin, die de lijst trok, meer stemmen behaald hebben dan Di Rupo, die duwde. Enige troost: de liberale nemesis GeorgesLou­is Bouchez kan de PS niet in het minst bedreigen, ondanks zijn twee zetels winst.

Ook in Charleroi moet Magnette inbinden. Hij blijft afgetekend de grootste, maar dat hij vier zetels moet inleveren, zal zwaar aankomen. Zelfde scenario in Luik voor PSburgemee­ster Willy Demeyer. In Namen was de uitslag voor de PS dramatisch: zes zetels verlies. ‘We gaan zwaar achteruit, dan is het moeilijk om een plek op te eisen in de meerderhei­d’, zei een ontgoochel­de lijsttrekk­er Eliane Tillieux (PS).

Toch interprete­ert Di Rupo de resultaten positief. ‘We zijn met voorsprong de grootste partij in Wallonië. De PS zet een uitstekend resultaat neer. Dit is zeer hoopgevend voor de volgende verkiezing­en.’ Nu hij geen burgemeest­er meer is, zegt Di Rupo vastberade­n te zijn om ‘bij de verkiezing­en van mei 2019 een even groot succes te behalen’.

De MR ging met knikkende knieën naar de kiezer en dat was

De MR ging met knikkende knieën naar de kiezer en dat was duidelijk niet onterecht

duidelijk niet onterecht. Her en der kregen ze een serieuze oplawaai. Onder meer in Doornik, waar minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) op de sjerp van Rudy Demotte (PS) aasde. Maar daar komt niks van in huis, gisteravon­d deden PS en Ecolo er al handjeklap. Met de helft van de Luikse stemmen geteld, stond Christine Defraigne (MR) gisteren op twee zetels verlies. In Charleroi is de schade nog groter: min drie zetels.

MRvoorzitt­er Olivier Chastel kon zijn ontgoochel­ing moeilijk verbergen. ‘Het regionale en het federale hebben zeker meegespeel­d. Ik ben ontgoochel­d over bepaalde lokale aspecten, ja. In sommige gemeenten verliezen we de meerderhei­d, in andere gaan we vooruit. Maar we blijven een sterk verankerde partij.’

Glimlachen­de voorzitter

Een partijvoor­zitter die wel glimlachen­d rondliep, was CDHvoorzit­ter Benoît Lutgen. Vooreerst omdat hij in Bastogne de politieke strijd met zijn broer, JeanPierre ‘Ice Watch’ Lutgen, overtuigen­d kon winnen. Maar ook omdat de CDHburgeme­esters in de symboolste­den Moeskroen en Namen zonder probleem verder kunnen. ‘Wij blijven de derde partij van Wallonië dankzij onze lokale verankerin­g’, zei een dolgelukki­ge Lutgen gisteren. ‘Maar het werk is niet af. Dit was nog maar een etappe naar de verkiezing­en van 2019.’

 ?? © photo news ?? Elio Di Rupo met zijn liberale uitdager, GeorgesLou­is Bouchez (linksonder).
© photo news Elio Di Rupo met zijn liberale uitdager, GeorgesLou­is Bouchez (linksonder).
 ?? © Kristof Vadino ?? ‘De burgers wilden een alternatie­f en hebben Ecolo gekozen.’
© Kristof Vadino ‘De burgers wilden een alternatie­f en hebben Ecolo gekozen.’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium