De Standaard

Vandeput heeft sjerp de binnen

Steven Vandeput (NVA) heeft een bestuursak­koord op zak met Rood Groen+ en Open VLD

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

‘Ik heb als grootste partij het recht om het initiatief te nemen en zal dat dan ook doen’, zei minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) al heel snel na de bekendmaki­ng van de verkiezing­suitslag gisteravon­d. En hij heeft er dit keer geen gras over laten groeien. Rond tien uur pakte hij uit met een bestuursak­koord met Rood Groen+ en Open VLD. De drie partijen halen samen een ruime meerderhei­d van 27 op de 41 zetels. Een verrassend­e combinatie die bijna niemand in Hasselt verwacht had. CD&V, die vandaag met Nadja Vananroye de burge meester levert, vliegt naar de oppositieb­anken. Haar aanwezighe­id in het stadhuis was dan ook van korte duur. Zij werd in 2016 burgemeest­er nadat Hilde Claes opstapte toen haar kabinetsch­ef in opspraak kwam wegens belangenve­rmenging.

Wat Vandeput in 2012 nog niet lukte, is hem gisteren dus wel gelukt. Zijn partij wordt nipt de grootste in de Limburgse provincieh­oofdstad. De Vlaamsnati­onalisten halen één zetel meer dan Rood Groen+ van neofiet Marc Schepers. Pas als derde partij volgt de CD&V van Vananroye. Die twee partijen – die tot vandaag de meerderhei­d vormen – gaan allebei achteruit.

Iedereen met iedereen

Al heel snel na de bekendmaki­ng van de uitslag begon in Hasselt iedereen met iedereen te praten.

Gisteravon­d hadden CD&V en Rood Groen+ als eerste samen een gesprek met Open VLD, maar dat was snel afgelopen. ‘We hebben formeel nog eens duidelijk gemaakt dat we de verliezers niet gaan deliberere­n’, zei lijsttrekk­er Hans Similon na dat gesprek. ‘De kiezer wil veranderin­g en dat kan niet met deze meerderhei­d.’ Open VLD, die niet de verhoopte winst haalde, werd op die manier wel de kingmaker in Hasselt. Nadien vond ook nog een gesprek met NVA en CD&V plaats, maar zonder resultaat. Om tien uur gisteravon­d werd de nieuwe coalitie dan boven de doopvont gehouden. Vandeput wordt burgemeest­er van een verrassend­e meerderhei­d. Over de verdeling van de mandaten is nog geen duidelijkh­eid.

‘Politiek is een zaak van inhoud, maar ook van mensen’, reageerde Vandeput gisterenav­ond op de onverwacht­e keuze voor Rood Groen+. ‘Wij hebben een robuust geloof in elkaar. En terwijl nationaal samenwerke­n met soci alisten niet evident is, kan dat lokaal wel. Tijdens de debatten de voorbije dagen werd almaar duidelijke­r dat ook onze programma’s inhoudelij­k dicht bij elkaar liggen.’ Vandeput wil Hasselt terug aan de Hasselaren geven. Daarom gaat hij een aantal grote projecten on hold zetten om ze samen met de Hasselaren aan te pakken. Hij wil ook snel van Hasselt een echte fietsstad maken.

Het was erop of eronder voor Vandeput

Dit was de tweede poging van Vandeput om mee te besturen in Hasselt. In 2012 maakte de NVA al een forse sprong voorwaarts, maar toen slaagde Vandeput er niet in die winst te verzilvere­n in bestuur. Hij bood toen zelfs CD&V – dat kleiner was – de sjerp aan om te mogen meebesture­n. Maar dat mocht niet baten.

Hij kon nu met recht en reden de burgemeest­erssjerp opeisen. Zijn partij is niet alleen de groot

‘We maken Hasselt opnieuw de toonaangev­ende stad van Limburg’ STEVEN VANDEPUT Lijsttrekk­er N-VA

ste, persoonlij­k haalt hij ook veruit de meeste voorkeurst­emmen. Hij verdubbeld­e zelfs zijn persoonlij­ke score tegenover zes jaar geleden.

De NVA mag dus op zoek naar een nieuwe minister van Defensie. Vandeput is vastbeslot­en om in 2019 meteen de sjerp te omgorden. Tegen dan moet de beslissing over de vervanging van de F16’s normaal al genomen zijn – toch het grootste dossier van deze minister van Defensie.

 ??  ?? Minister van Defensie Steven Vandeput kan met recht en reden de burgemeest­erssjerp opeisen. Zijn partij is niet alleen de grootste, persoonlij­k haalt hij ook de meeste voorkeurst­emmen.
Minister van Defensie Steven Vandeput kan met recht en reden de burgemeest­erssjerp opeisen. Zijn partij is niet alleen de grootste, persoonlij­k haalt hij ook de meeste voorkeurst­emmen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium