De Standaard

CD&V grote winnaar in Limburg

In de provincieh­oofdstad heeft CD&V het niet gehaald. Maar in de rest van Limburg doet de partij het uitstekend.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I In Limburg is CD&V de best scorende partij. In zowat de helft van de gemeenten is ze de grootste. De kers op de taart, Hasselt, is daar niet bij (zie links), maar elders houdt ze goed stand.

Zo slaagde Wim Dries, CD&Vburgemees­ter in Genk, erin zijn overwicht te bewaren, ondanks de frontale aanval van NVAzwaarge­wicht Zuhal Demir. CD&V ging er weliswaar een aantal procentpun­ten op achteruit, maar met 38,6 procent blijft ze nog steeds met voorsprong het grootst. Ze landt op 18 zetels, exact evenveel als vorige keer. Daarmee staat zo goed als vast dat Dries de komende zes jaar burgemeest­er van de tweede stad van Limburg zal blijven. De vraag is met wie hij een coalitie vormt. Zijn huidige partner PROGenk (SP.A, Groen! & onafhankel­ijken) is een mogelijkhe­id. Maar samenwerke­n met de NVA is qua zetelverde­ling veel comfortabe­ler. En, volgens Demir, is het alleen maar democratis­ch dat Dries voor de NVA kiest: de partij gaat er 10 procent op vooruit. Ze steekt nadrukkeli­jk de hand uit naar Dries. Eerder bood ze aan schepen te willen worden in zijn gemeentebe­stuur. Dries zegt met beide kandidaatp­artners te zullen praten.

Maar ook in de andere Limburgse steden scoort CD&V sterk. Zo gaan er wel enkele procentpun­ten af in SintTruide­n, maar toch blijft CD&V daar de grootste partij. Burgemeest­er Veerle Heeren zal zichzelf wellicht opvolgen, al zal ze in haar coalitie nog een derde partner nodig hebben. Naar verluidt zou ze die vinden in NVA.

In Tongeren haalt de lijst Tongeren.nu, een kartellijs­t van de Open VLD van burgemeest­er Patrick Dewael met CD&V, ongeveer hetzelfde resultaat als in 2012. Ze blijft daarmee afgetekend leider, met net niet de helft van de zetels.

Wouter Beke, CD&Vvoorzitte­r, en burgemeest­er van Leopoldsbu­rg, behaalde zelf ook zowat exact dezelfde score als vorige keer: 30,8 procent van de stemmen, vergeleken met 30,5 procent de vorige keer. Zelfs het aantal voorkeurst­emmen voor Beke is amper gewijzigd: met 2.061 ligt dat 21 stuks lager dan vorige keer. Toch werd het nog een nekaannekr­ace, want de SP.A nadert tot op 30,2 procent.

Maar naast bestendige­n, slaagt CD&V er ook in op enkele plaatsen de toppositie van anderen af te snoepen. Het meest spectacula­ir gebeurt dat in Lommel, waar ze met 36,5 procent wint van Lijst Burgemeest­er van Peter Vanvelthov­en (SP.A). Die zakt van 40,3 naar 30,3 procent, en zo komt er een einde aan een tijdperk in Lommel (zie ook pg. 23).

Maar ook in Beringen. Daar worden de christende­mocraten het grootst, al heeft dat meer te maken met het verlies van de SP.ALijst Burgemeest­er, die verliest en zakt naar 23,8 procent. CD&V zelf blijft zowat status quo op 24,3 procent.

In Bilzen lijkt Trots op Bilzen (ToB), de lijst van exburgemee­ster Johan Sauwens (CD&V) wraak te nemen op de NVA van Frieda Brepoels. Sauwens haalt 33,6 procent van de stemmen binnen. Vorige keer was dat nog 30 procent. Toen was de lijst van Sauwens ook het grootst, maar de NVA sloot een coalitie zonder hem. Nu zakt Frieda Brepoels’ NVA van 28,1 naar 18,1 procent. Sauwens haalt ook dubbel zoveel voorkeurst­emmen als Brepoels. Het is dus de vraag of Sauwens opnieuw van de sjerp kan worden geweerd.

CD&V haalt daarnaast ook heel wat absolute meerderhed­en binnen. Onder meer in Kinrooi, Peer, Lummen, Pelt en Oudsbergen.

In Lanaken blijft de Open VLD van burgemeest­er Marino Keulen met 39,2 procent stevig leider.

Zuhal Demir steekt nadrukkeli­jk de hand uit naar Wim Dries

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium