De Standaard

wordt Motown

Mohamed Ridouani redt de meubelen na het vertrek van Louis Tobback. SP.A, Groen en CD&V vormen de nieuwe coalitie.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S I

‘We zullen naar andere formules moeten kijken om te zien hoe we Leuven kunnen besturen de volgende jaren. Wij zijn alleszins klaar en het komt er nu op aan om te kijken hoe we dat kunnen doen.’ NVAlijsttr­ekker Lorin Parys maakte zich gisteren nog even sterk dat de volgende Leuvense coalitie er een met hem zou zijn. Had hij niet 3,2 procent en twee zetels in de gemeentera­ad gewonnen?

Maar terwijl Parys zich aanbood op de Grote Markt, was er al een nieuwe meerderhei­d van de SP.A, Groen en CD&V in de maak, zonder zijn partij. Gisteravon­d kondigden de SP.A, Groen en CD&V aan dat ze een akkoord hebben gevonden om de komende vier jaar te besturen. Die formule is de droomcoali­tie waar SP.Alijsttrek­ker Mohamed Ridouani vooraf voor ging. ‘Dit zijn partijen die gaan voor verbinden in plaats van verdelen’, vindt hij. ‘De Leuvense kiezer heeft gekozen voor een verbindend en positief project, dat Leuven op de kaart wil zetten als een van de meest zorgzame en duurzame steden van Europa. We vormen nu een coalitie met de partijen die het dichtst bij dat project aanleunen.’

Na deze verkiezing­suitslag is de coalitie ook logisch. Een alternatie­f is er amper. Een centrumrec­htse, Zweedse coalitie, waarop Parys had gehoopt, haalt in Leuven geen meerderhei­d.

Mohamed Ridouani, schepen in de aftredende coalitie, wordt zo de nieuwe burgemeest­er van Leuven, de eerste burgemeest­er van een Vlaamse centrumsta­d met allochtone roots, de eerste burgemeest­er ook waarvan de vader én de moeder uit de migratie afkomstig zijn.

Waardige opvolger

De SP.A is nochtans inderdaad de partij die het grootste verlies laat optekenen – onder meer door het succes van de PVDA, die voor het eerst een vertegenwo­ordiger krijgt in de Leuvense gemeentera­ad – maar ze blijft wel met voorsprong de grootste partij in Leuven.

Ridouani redt zo niet alleen de meubelen, hij toonde zich als lijsttrekk­er ook een waardige opvolger van Louis Tobback. In 2012 haalde Tobback 9.921 voorkeurst­emmen, Ridouani doet beter met 10.059 voorkeurst­emmen. Daarmee is hij de onbetwiste leider van deze coalitie.

Een progressie­ve as met Groen ligt voor de hand, want die partij is een echte winnaar van de lokale verkiezing­en, nog meer dan de NVA. De partij klokt af op 19,7 procent van de stemmen, of drie bijkomende zetels in de gemeentera­ad. Dat is een erg goede score, al had de partij misschien wel op nog meer gehoopt.

Groen lijkt het slachtoffe­r te zijn van een fenomeen dat de partij al meer parten speelde: de progressie­ve kiezer kiest rood voor de stad en groen voor de provincie. Voor de provincier­aadsverkie­zingen haalt Groen in Leuven inderdaad niet 19,7 procent maar liefst 28,2 procent. Leuk voor de lijsttreks­ter van de provincier­aad Tie Roefs, maar de partij had het allicht veel liever omgekeerd gehad.

In principe hebben SP.A en Groen aan elkaar genoeg om een meerderhei­d te vormen in de Leuvense gemeentera­ad. Om een stabiele coalitie te kunnen vormen is ook CD&V erbij genomen. Die partij, waarmee SP.A de afgelopen 24 jaar al regeerde, beperkt de schade met een verlies van één zetel, maar lijsttrekk­er Carl Devlies mag zijn droom om ooit nog burgemeest­er nu allicht wel definitief opbergen.

De coalitiepa­rtners zijn het er voorlopig alleen over eens dat ze samen een coalitie zullen vormen van drie keer drie schepenen onder de onbetwiste leiding van Ridouani. Verdere inhoudelij­ke bespreking­en moeten nog volgen. Zo is het uitkijken naar de houding die de nieuwe coalitie zal aannemen tegenover de plannen voor de Bruulparki­ng, een geplande ondergrond­se parking die de benedensta­d moet ontsluiten. Groen heeft zich daar altijd hevig tegen verzet, terwijl CD&V tot de voorstande­rs behoort. ‘We zullen er wel uit geraken’, sust Ridouani.

 ?? © pn ?? Mohamed Ridouani, de eerste burgemeest­er van een Vlaamse centrumsta­d met allochtone roots.
© pn Mohamed Ridouani, de eerste burgemeest­er van een Vlaamse centrumsta­d met allochtone roots.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium