De Standaard

Tommelein zet Vande Lanotte voor het blok

Alle partijen, behalve de socialiste­n, willen Bart Tommelein als burgemeest­er. Maar Groen doet moeilijk over de coalitie.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Krijgt Oostende na zestig jaar opnieuw een blauwe burgemeest­er? Liberaal boegbeeld Bart Tommelein voelt dat de sjerp wenkt. Alle democratis­che partijen, met uitzonderi­ng van de socialiste­n, gunnen hem het burgemeest­erschap. Maar een coalitie vormen is niet evident. Bij het ter perse gaan was er nog geen witte rook in Oostende.

Nochtans kwam Tommelein niet als grootste partij uit de Oostendse stembussla­g. Zittend burgemeest­er Johan Vande Lanotte, die met zijn socialisti­sche Stadslijst opkwam, blijft met elf zetels de grootste, maar incasseert wel een verlies van vier zetels. Dat is het slechtste resultaat sinds de gemeentefu­sie in 1977. Open VLD haalt negen zetels binnen, een winst van drie.

Ondanks het verschil van twee zetels is Tommelein met een straatleng­te voorsprong de populairst­e politicus. Hij haalt 6.003 voorkeurst­emmen, Vande Lanotte bijna duizend minder.

Bartje, Bartje, Bartje

Het onthaal bij de liberale achterban sprak dan ook boekdelen. Terwijl het publiek minutenlan­g ‘Bartje’ schreeuwde en de liberale lijsttrekk­er moeiteloos de hele zaal meekreeg toen hij ‘Blauw’ van The Scene inzette, kreeg Vande Lanotte bij zijn aankomst nauwelijks de handen op elkaar.

Beide tenoren eisen de sjerp op, maar Tommelein heeft veruit de beste kaarten. Vande Lanotte stuurt aan op een coalitie met Open VLD en Groen. ‘De kaarten zijn zo dat een progressie­ve meer derheid voor het grijpen ligt’, zegt de huidige burgemeest­er. En daarbij ziet hij zichzelf opvolgen, al lijkt hij daar zelf niet zo zeker van. ‘Meestal levert de grootste partij de burgemeest­er. We gaan wel zien.’

Groen heeft oren naar een progressie­ve coalitie, maar dan wel met een andere burgemeest­er. ‘We willen een vernieuwen­de coalitie paarsgroen, met Tommelein als burgemeest­er’, zegt Groenlijst­trekker Wouter De Vriendt.

Maar Tommelein slaat het aanbod beslist af. ‘Als De Vriendt zegt dat hij een coalitie wil met de grootste verliezer, moet hij toch eens goed nadenken. Ik heb op voorhand gezegd dat ik dat niet wil. Een linkse coalitie is niet wat de Oostendena­ar wil. Laten we stoppen met partijpoli­tieke spelletjes te spelen.’

Voor de liberale lijsttrekk­er is het zonneklaar: Vande Lanotte moet opkrassen. ‘Als hij denkt dat hij een goed resultaat haalt, moet hij opnieuw naar de rekenles. Ik hoop dat hij zich niet aan de macht vastklampt.’

Tommelein stuurt aan op een coalitie zonder de socialiste­n. Doordat de NVA zwaar verloor (min drie zetels) en Vlaams Belang in zetels verdubbeld­e (plus drie zetels) is daartoe maar één mogelijkhe­id: een bonte coalitie met Open VLD, de NVA, CD&V en Groen. ‘Dat is een coalitie van de vernieuwin­g, onder leiding van de liberalen.’

Groen danst niet mee

CD&V en de NVA zijn gewonnen voor zo’n coalitie, met Tommelein als burgemeest­er. Maar Groen, dat één zetel won, wil niet meedansen. ‘Vier partijen? Dat is een negatieve anticoalit­ie met een heel onduidelij­k project’, zegt De Vriendt. Ook tijdens een debat gisteravon­d laat op de regionale zender FocusWTV week hij niet van die lijn af. Hij bleef, tot ergernis van Tommelein, een ‘stabiele coalitie’ met Open VLD en de socialiste­n verdedigen.

Voor het liberaal boegbeeld Bart Tommelein is het zonneklaar: Johan Vande Lanotte moet opkrassen

‘Samen met Open VLD, Groen, CD&V en de NVA? Dat is een negatieve anticoalit­ie met een heel onduidelij­k project’

WOUTER DE VRIENDT

Lijsttrekk­er Groen

Als Groen toch in een ‘anticoalit­ie’ stapt, dan lijdt De Vriendt gezichtsve­rlies. Vóór de verkiezing­en verklaarde hij bij hoog en laag dat hij niet met de NVA in zee zou gaan.

Depanneren

De Vlaamsnati­onalisten hebben geen bezwaar tegen de groenen. ‘Tot gisteren trok De Vriendt van leer tegen de coalitie TommeleinV­ande Lanotte. En nu zou hij hen depanneren’, zegt lijsttrekk­er Björn Anseeuw. ‘We zullen deze avond zeker nog contact hebben en ik ben overtuigd dat het zal lukken. De keuze is aan Groen. Als ze niet voor vernieuwin­g kiezen, dan blijft de huidige coalitie zitten.’

De stemmen zijn geteld, maar de strijd was gisteravon­d dus nog niet gestreden. Tommelein lijkt in polepositi­on te liggen om de sjerp binnen te halen, maar hij zal zich dubbel moeten plooien om Groen te overtuigen van zijn favoriete coalitie.

 ??  ?? Bart Tommelein (l.) kreeg moeiteloos de hele zaal mee toen hij ‘Blauw’ van The Scene inzette. Uittredend burgemeest­er
Bart Tommelein (l.) kreeg moeiteloos de hele zaal mee toen hij ‘Blauw’ van The Scene inzette. Uittredend burgemeest­er
 ??  ?? Johan Vande Lanotte (r.) liep er minder vrolijk bij.
Johan Vande Lanotte (r.) liep er minder vrolijk bij.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium