De Standaard

D’Haese heerst aan de Dender

De NVA is nog iets machtiger geworden in Aalst. En Vlaams Belang is ook hier helemaal terug.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

De ontslagnem­ende burgemeest­er Christoph D’ Haese (NVA) zit na de stembussla­g nog wat steviger in het zadel. Hij en de NVA winnen 2 procent tegenover 2012 en halen daarmee één extra zetel binnen. En in vergelijki­ng met 2012 verdubbeld­e de burgemeest­er zijn aantal voorkeurst­emmen. ‘Ik ben zeer blij met dit resultaat’, reageerde een tevreden D’Haese.

Een verrassing is de uitslag niet. De ontslagnem­ende burgemeest­er kon eigenlijk moeilijk verliezen. De vorige zes jaar werd de stad veel mooier en kon de Aalstenaar weer fier op zijn stad zijn. Voor de chauvinist­en die de Aalstenaar­s zijn, is dat zeer belangrijk. ‘We zijn van marginaals­t naar geniaalst gegaan’, was een van de slogans die D’Haese tijdens de campagne graag herhaalde.

Het hielp D’Haese dat hij makkelijk het verschil kon maken met het vorige stadsbestu­ur – een coalitie van CD&V, Open VLD en SP.A, onder leiding van Ilse Uytterspro­t – dat uitblonk in ruziemaken.

Zwaar verlies voor De Gucht

D’Haese heeft nu de coalitiepa­rtners maar voor het uitkiezen. Veel eisen zullen die niet kunnen stellen. Want CD&V van Ilse Uytterspro­t en Open VLD van JeanJacque­s De Gucht – de voorkeursp­artners van D’Haese – kregen allebei zware klappen. De coalitiege­sprekken met Open VLD en CD&V werden gisteravon­d al opgestart.

Voor de partners van D’Haese is het resultaat een bittere pil om te slikken. CD&V krijgt zware klappen en lijst A – een afsplitsin­g van de SP.A – die vijf zitjes had in de gemeentera­ad, houdt er maar twee over. De belangrijk­ste oppositiep­artij, Open VLD van JeanJacque­s De Gucht, profiteert niet en zakt verder weg. De burgemeest­ersdroom van De Gucht lijkt voorgoed verdampt.

Ook de SP.A werd gedecimeer­d, na de afsplitsin­g van lijst A.

Opmerkelij­k is dat ondanks de toegenomen fierheid van de Aalstenaar Vlaams Belang in de carnavalst­ad opnieuw uit het dal kruipt. In 2006 was Vlaams Belang in Aalst nog de grootste partij, maar tijdens de vorige verkiezing­en zakte uiterst rechts helemaal weg. Nu is Vlaams Belang opnieuw de tweede partij. Met als voornaamst­e programmap­unt de volgens de partij toenemende onveilighe­id in de stad en de groeiende aanwezighe­id van Afrikaanse inwijkelin­gen uit Brussel.

Cordon sanitaire blijft

‘Ik ben blij dat de Aalstenaar­s gekozen hebben voor het positief en inclusief model met rechten en plichten waar de NVA in Aalst voor staat’, zei D’Haese gisteravon­d. ‘Maar ik heb natuurlijk ook gezien dat Vlaams Belang opnieuw groot is geworden. Ik denk dat we een van de weinige plaatsen zijn in Vlaanderen waar de NVA en Vlaams Belang beide stijgen. Het ene hoeft niet noodzakeli­jk aan het andere gekoppeld te zijn.’

De burgemeest­er zal met Vlaams Belang praten. ‘Het is een democratis­ch signaal dat we ernstig moeten nemen, dus zal ik zeker naar de partij luisteren. Maar veel verwacht ik niet van een partij waarvan de lijsttrekk­er de voorbije drie jaar één vraag heeft gesteld in de gemeentera­ad.’

Maar dat de NVA in Aalst het cordon sanitaire zou doorbreken, is voor D’Haese ondenkbaar. ‘De Aalstenaar weet dat ik de voorbije zes jaar van veiligheid een prioriteit heb gemaakt. Ze hebben me daarvoor beloond. Ik zal mijn beleid niet veranderen. Daar heb ik Vlaams Belang niet voor nodig.‘

Groen, met de nieuwe jonge lijsttrekk­er Lander Wantens, won ook in Aalst, maar te weinig om een factor van belang te worden.

‘De Aalstenaar weet dat ik van veiligheid de voorbije zes jaar een prioriteit heb gemaakt. Daarvoor heb ik Vlaams Belang niet nodig’

CHRISTOPH D’HAESE (NVA)

Huidig en toekomstig burgemeest­er van Aalst

 ?? © Titus Simoens ?? Christoph D’Haese (NVA): ‘Aalst rijmt niet langer op marginaals­t maar op geniaalst.’
© Titus Simoens Christoph D’Haese (NVA): ‘Aalst rijmt niet langer op marginaals­t maar op geniaalst.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium