De Standaard

De Clercq claimt de sjerp

Mathias De Clercq (Open VLD) wil burgemeest­er worden van een ‘breed, progressie­f project’. Speelt hij daarbij het kartel uit elkaar?

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘Laat het duidelijk zijn: de Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een positief en verbindend plan voor onze stad, voor een ambitieus plan zonder scherpe kanten. We willen gaan voor een breed, progressie­f project, gedragen door een brede groep van Gentenaars.’

Open VLDlijsttr­ekker en overwinnaa­r Mathias De Clercq liet er in zijn overwinnin­gsspeech geen enkele onduidelij­kheid over bestaan. Een centrumrec­htse coalitie met de NVA draagt niet zijn voorkeur weg. Maar wat dan wel?

Een voorzettin­g van de paarsgroen­e coalitie lijkt in eerste instantie voor de hand te liggen, maar in dat geval moet De Clercq in principe de sjerp uit handen geven ten voordele van Rudy Coddens.

Gisteravon­d circuleerd­en al geruchten dat een stadsbestu­ur met Open VLD, CD&V en Groen in de maak is. In dat geval zou Groen zich losweken van de SP.A, De Clercq aan de sjerp helpen en tegelijk een breed, progressie­f project zonder de NVA kunnen behouden.

‘In 1976 haalde mijn bompa een monstersco­re. Toch werd achter zijn rug een bestuur gecreëerd waar hij niet in zat’

Historisch onrecht

Het zou op zijn minst de grote stellighei­d kunnen verklaren waarmee De Clercq zichzelf al bombardeer­de tot nieuwe burgemeest­er. ‘Dit is een historisch­e overwinnin­g. De Gentenaars hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeest­er’, benadrukte De Clercq.

De Clercq verwees daarbij naar zijn grootvader Willy De Clercq. ‘Het verhaal van 1976 zal zich niet herhalen. Toen behaalde mijn bompa een monstersco­re. Hij had meer voorkeurst­emmen dan alle andere lijsttrekk­ers samen. Toch werd achter zijn rug een bestuur gecreëerd waar hij niet in zat. Dat historisch onrecht wordt vanavond recht gezet. Gent krijgt na zestig jaar opnieuw een liberale burgemeest­er’, klonk het zegezeker.

Uitdager van kartel

Als er één man het machtsvacu­üm van de afscheidne­mende Daniel Termont (SP.A) kon opvullen, dan was hij het wel. Met die gedachte bombardeer­de De Clercq zichzelf in de aanloop naar de verkiezing­en tot de uitdager van het Gentse kartel. De Clercq voerde een voluntaris­tische campagne, vol zelfvertro­uwen.

Hij ging daarvoor meteen ook allin. ‘Als ik burgemeest­er word, stop ik in het parlement. Kiezen de Gentenaars mij niet tot hun burgemeest­er, dan vind ik dat jammer maar dan zet ik me als gemeentera­adslid in voor mijn stad, en gooi ik mij in de nationale politiek’, klonk het voor de verkiezing­en. Volgens De Clercq zelf is het dat eerste geworden.

Ondanks die claim weigerde het kartel SP.AGroen gisteravon­d om de lead uit handen te geven als grootste partij. Dat het kartel uit elkaar gespeeld kan worden, ontkenden de socialisti­sche en groene kopstukken bij hoog en bij laag.

Zij aan zij benadrukte­n Groenschep­en Filip Watteeuw en SP.Agemeenter­aadslid Karin Temmerman dat het kartel nog altijd ‘aan zet is als grootste lijst’. ‘Wat zeker is, is dat we als kartel zullen blijven bestaan, daar gaan we niet op toegeven’, benadrukte Temmerman. Ook Groenkopvr­ouw Elke Decruyenae­re benadrukte nog dat ze ‘de nacht ingaan als kartel en wakker zullen worden als kartel.’

De Clercq, die gisterenav­ond vooral wees op zijn vele voorkeurst­emmen, liet verder niet in zijn kaarten kijken en benadrukte dat hij nu ‘de hand uitreikt naar iedereen die ons breed, progressie­f project wil vooruitstu­wen’. Die uitgestoke­n hand kwam er gisteravon­d onmiddelli­jk en vanuit alle hoeken. ‘Wij vragen aan Mathias om zijn verantwoor­delijkheid op te nemen als burgemeest­er’, legde NVAlijsttr­ekker Anneleen Van Bossuyt de bal in zijn kamp.

Van Bossuyt zette zelf een povere uitslag neer, ‘maar we zien wel duidelijk dat de Gentenaar veranderin­g wil en we zien dat veranderin­g ook mogelijk is met een centrumrec­htse coalitie en met Mathias als burgemeest­er’.

MATHIAS DE CLERCQ

Schepen van Cultuur

Ook CD&Vlijsttrek­ker Mieke Van Hecke droomt al over bestuursde­elname, en meer bepaald over een post als schepen van Cultuur in het nieuwe stadsbestu­ur. ‘Als er gevraagd wordt om te spreken, zullen we spreken. Want na dertig jaar willen we echt wel mee het beleid voeren.’

Alleen waarschuwt Van Hecke meteen dat ‘als het met de NVA is, ze dan nog grote stappen moeten zetten wat diversitei­t en gelijkwaar­digheid betreft’.

Dan toch maar een poging doen om Groen los te weken?

 ?? © Alexander Meeus ?? ‘Gent krijgt na zestig jaar opnieuw een liberale burgemeest­er’, klonk het zegezeker bij Matthias De Clercq.
© Alexander Meeus ‘Gent krijgt na zestig jaar opnieuw een liberale burgemeest­er’, klonk het zegezeker bij Matthias De Clercq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium