De Standaard

Kartelspro­okje krijgt dreun

Het povere verkiezing­sresultaat zet de machtsverh­oudingen in het Gentse kartel onder druk. ‘We hebben veel te danken aan onze groene vrienden’, benadrukt Coddens (SP.A).

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES © Fred Debrock

‘Een op de drie Gentenaars heeft voor ons project gestemd. Maar een op de vier voor dat van Open VLD.’ Dat mantra van kandidaatb­urgemeeste­r Rudy Coddens (SP.A) was gisteren niet meer dan damage control voor de uitslag van het kartel SP.AGroen.

Het kartel haalde zes jaar geleden nog een absolute meerderhei­d met meer dan 45 procent van de stemmen. Zelf mikte Coddens ook nog altijd op minstens 40 procent. Maar van die triomftoch­t kon het kartel gisteren alleen maar dromen. Roodgroen blijft wel de grootste partij, maar hun leiderscha­p staat meer dan ooit onder druk.

Gentse thriller

Het was tekenend voor hun pijnlijke avond: het kartel moest urenlang vooral vrezen voor erger. Een hele avond lang hing het mathematis­che alternatie­f van een centrumrec­htse coalitie als een zwaard van Damocles boven de coalitie. Een bijzonder nipte meerderhei­d, maar toch: weinigen hadden het zes jaar geleden voor mogelijk gehouden.

Het Optimascha­ndaal, de verhalen over de illegale Ghelamcoar­ena, de hoge bestuursve­rgoedingen, de slechte staat van de sociale woningen …. Dat de verschille­nde Gentse schandalen hun effect hebben gehad, is vooral af te lezen aan het resultaat van de PVDA ten koste van het kartel. De ploeg van lijsttrekk­er Tom De Meester beukte de deur open naar de gemeentera­ad en haalt wellicht drie zetels binnen.

Overwinnaa­r De Clercq

Maar de stemmen van Termont en co. stroomden gisteren vooral richting Open VLDlijsttr­ekker Mathias De Clercq. Die zette een indrukwekk­end resultaat neer, moest ook het kartel eerlijk toegeven.

Meer zelfs, ‘dat de verhouding­en binnen de meerderhei­d veranderen, dat is duidelijk’, gaf Groenparle­mentslid Evita Willaert aan.

Alleen rijst de vraag: moet dat met of zonder De Clercq als burgemeest­er? Open VLDvicepre­mier Alexander De Croo, opvallende

De verhouding­en zijn hier fors veranderd. Het is logisch dat Mathias De Clercq een andere rol claimt’

ALEXANDER DE CROO

aanwezige in Gent, maakte op zijn beurt meteen duidelijk dat na deze uitslag maar één man in Gent de sjerp kan opeisen. ‘De verhouding­en zijn hier fors veranderd. Het is logisch dat iemand die zo fors vooruitgaa­t een andere rol claimt’, aldus De Croo.

Later op de avond ging De Clercq gretig op die aanzet in (zie bladzijde 18).

Scheurt het kartel?

De Clercq kan daarbij ook profiteren van de vroegere machtsverh­oudingen die binnen het kartel SP.AGroen onder druk komen te staan. Interne berekening­en bij het kartel toonden gisterenav­ond aan dat de Groenfract­ie veertien zetels binnenhaal­de, tegenover zes voor SP.A. Vorige keer waren er dat nog 15 voor SP.A en 11 voor Groen.

De rollen zijn daarmee omgekeerd. Toch sloot het kartel gisteren de rangen en schaarden ze zich gezamenlij­k achter kandidaatb­urgemeeste­r Rudy Coddens (SP.A). Hij gaf op zijn beurt voor de camera’s toe dat ‘de groene vrienden een sterk resultaat hebben gehaald’. ‘Dat is schitteren­d en mag gezegd worden’, zei Coddens. Om daarna te benadrukke­n dat het wel ‘samen uit, samen thuis is’.

NVA en CD&V zakken weg

Het kartel trok zich ook op aan het feit dat de Gentenaar ook niet voor de drastische veranderin­g wilde kiezen. Op rechts zette NVA een teleurstel­lend resultaat neer, terwijl Vlaams Belang wel standhield. NVAlijsttr­ekker Anneleen Van Bossuyt stak gisteren meteen haar hand uit naar De Clercq. ‘We zien wel duidelijk dat de Gentenaar veranderin­g wil en we zien dat veranderin­g ook mogelijk is met een centrumrec­htse coalitie met Mathias als burgemeest­er.’

Ook CD&V, die onder lijsttrekk­er Mieke Van Hecke had gehoopt om in de belangrijk­e rol van kingmaker het kartel eventueel te depanneren, moest uiteindeli­jk vrede nemen met een rol in de marge.

 ??  ?? Urenlang bang afwachten hoe hard het resultaat zal tegenvalle­n voor het kartel.
Urenlang bang afwachten hoe hard het resultaat zal tegenvalle­n voor het kartel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium