De Standaard

Absolute meerderhei­d voor Bart Somers

De Stadslijst van burgemeest­er Bart Somers haalt in Mechelen de absolute meerderhei­d, met 25 zetels op 43.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

‘Dit is een dag om nooit te vergeten. Met de Stadslijst doen we wat geen enkele andere lijst in geen enkele andere centrumsta­d van Vlaanderen ooit gedaan heeft: de absolute meerderhei­d halen.’

Het was een trotse Bart Somers (Open VLD) die zondagavon­d in centrum Lamot de overwinnin­g van zijn lijst vierde. De burgemeest­er van Mechelen haalt met zijn kartel van liberalen, groenen en onafhankel­ijken 47,9 procent van de stemmen. Dat is liefst 14 procentpun­t meer dan in 2012 en goed voor 25 zetels op een totaal van 43 zetels in de gemeentera­ad.

Het persoonlij­ke succes van Somers is zonder meer indrukwekk­end. De man die vorig jaar door de internatio­nale denktank City Mayors Foundation tot ‘beste burgemeest­er van de wereld’ werd uitgeroepe­n, behaalt 15.597 voorkeurst­emmen, op een totaal van 54.487 ingeschrev­en kiezers. Meer dan één Mechelse kiezer op de vier (28 procent) gaf dus een voorkeurst­em aan Somers (zie inzet).

Somers zelf omschrijft het eclatante succes van de Stadslijst als ‘het bewijs dat we een verenigde stad zijn, in al haar diversitei­t, en op die manier een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen’.

Kristof Calvo (Groen) lanceerde zelfs de slogan ‘Mechelen is de hoofdstad van de hoop’. Wat hij daarmee bedoelt? ‘Mechelen heeft aangetoond dat je verkiezing­en kunt winnen door een beleid dat oplossinge­n aanreikt voor problemen en uitdaginge­n, zonder op zoek te gaan naar zondebokke­n.’

NVA naar oppositie

Alle anderen partijen in Mechelen staan in de schaduw van het kartel van Open VLD, Groen en M+.

Op verre afstand van de stadslijst haalt de NVA de tweede plaats binnen, met een score van 16,5 procent. Dat is beduidend minder dan in 2012, toen de partij nog meer dan 23 procent haalde. Slechts zeven zetels (4), het is een tegenvalle­nd resultaat voor de jonge lijsttreks­ter Freya Perdaens.

NVAlijstdu­wer Johan Van Overtveldt, minister van Financien in de federale regering, ziet zijn partij voortaan als ‘de grootste op positiepar­tij in Mechelen’. Van Overtveldt ging er vlak na de bekendmaki­ng van de uitslag al vanuit dat de Stadslijst geen plaats meer overhad voor de NVA in de volgende coalitie.

Ondanks het stemmenver­lies noemt hij de verjonging en vernieuwin­g van de kandidaten­lijst ‘een geslaagde operatie’.

Verlies voor SP.A

Groot verlies is er ook voor de SP.A van voormalig partijvoor­zitster Caroline Gennez. De socialiste­n halen 9,1 procent van de stemmen, tegenover 18 procent bij de vorige verkiezing­en. Dat is een halvering. In zetels zakt de SP.A van acht naar amper drie zetels.

‘Een ontgoochel­end resultaat’, erkent Gennez. ‘We zitten als partij nationaal niet in de lift en hier in Mechelen kregen we ook nog met de pletwals van de Stadslijst te maken. Toch hebben we een team dat er tegen 2024 weer zal staan.’

Nieuwe kans voor CD&V

Voor CD&V, dat in de voorbije legislatuu­r meeregeerd­e met burgemeest­er Somers, eindigt de teller op 9,1 procent en drie zetels. Dat is een verlies van twee zetels.

Toch is er veel kans dat CD&V opnieuw met Somers in zee mag. De burgemeest­er heeft CD&V zondagavon­d meteen gevraagd om opnieuw in het bestuur te stappen.

CD&Vlijsttrek­ker Wim Soons is naar eigen zeggen ‘niet verrast’ door het aanzoek van Somers. ‘We hebben de voorbije zes jaar goed bestuurd, samen, en we komen op veel punten overeen. Toch moeten we de zaken eens goed doorpraten. We willen als kleine partner ook respect voor ons programma.’

Nog twee winnaars

Vlaams Belang herstelt zich van een teleurstel­lend resultaat in 2012 en haalt nu 9,6 procent, wat zich vertaalt in vier zetels (+1). Vlaams Belang is nu de derde grootste partij in Mechelen.

Lijsttrekk­er Frank Creyelman toont zich tevreden. ‘Zeker als je weet dat Mechelen een stad is met veel allochtone­n. Doorgaans stemmen die niet op ons.’

Ook de linkse PVDA gaat vooruit, tot 4,4 procent. Daarmee behalen ze, voor het eerst, een zetel in de gemeentera­ad. Die eer is voor lijsttrekk­er Dirk Tuypens. ‘Ons resultaat toont aan dat een belangrijk deel van de Mechelse bevolking een andere stem wil laten horen.’

‘Mechelen is uitgegroei­d tot de hoofdstad van de hoop en het positivism­e’

KRISTOF CALVO Lijstduwer Groen

 ?? © Dirk Vertommen ?? Bart Somers: ongeziene triomftoch­t.
© Dirk Vertommen Bart Somers: ongeziene triomftoch­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium